× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η ψυχιατρική κλινική απαιτεί προσλήψεις και μεταστέγαση»

Επίκαιρη ερώτηση Κομνηνάκα στον υπουργό Υγείας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/6/2021

«Η ψυχιατρική κλινική απαιτεί προσλήψεις και μεταστέγαση»

Για τα προβλήματα της ψυχιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον υπουργό Υγείας η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, σημειώνοντας τα εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 «Οι συνέπειες από τις χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικό εξοπλισμό και υποδομές των δημόσιων δομών υγείας εμφανίζονται με ιδιαίτερη οξύτητα μέσα σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας, με τα νοσοκομεία της χώρας να ασφυκτιούν. Ενώ μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας και αφού όλο το προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση, ενώ είχε τον απαιτούμενο χρόνο, δεν έλαβε κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης τους, με το διορισμό μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, συνεχίζει την πολιτική της εμπορευματοποίησης της υγείας και της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος με τις συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών για την υγεία. Παράλληλα έχει μετατρέψει το σύστημα υγείας σε “μίας νόσου” με πληθώρα ασθενών με άλλες παθήσεις να δέχονται πλημμελή φροντίδα και τελικά να οδηγείται ως πελατεία στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικό της κατάστασης αυτής είναι το παράδειγμα της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Μυτιλήνης, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Συγκεκριμένα στη ψυχιατρική κλινική υπηρετεί μόνο μια μόνιμη ψυχίατρος, η οποία είναι και η διευθύντρια της κλινικής και σε ένα χρόνο περίπου συνταξιοδοτείται και μέχρι πρότινος υπήρχε και μια ειδικευόμενη αποσπασμένη ψυχίατρος της οποίας όμως η θητεία έληξε. Σχετικά με το υπόλοιπο προσωπικό, εργάζονται δώδεκα νοσηλευτές, μία νοσηλεύτρια με ειδικότητα νοσηλευτικής ψυχιατρικής και δύο ψυχολόγοι. Η ψυχιατρική κλινική δεν έχει ούτε τραυματιοφορείς, ούτε τραπεζοκόμους και εργοθεραπευτές. Όσον αφορά τις κλίνες ο υπάρχων ελλιπής οργανισμός προβλέπει δέκα, όμως λόγω των αναγκών έχουν αναπτυχθεί δεκατρείς, γεγονός που φανερώνει την επιτακτική ανάγκη στελέχωσης της κλινικής από μόνιμο και σταθερό προσωπικό, προκειμένου να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, όπου μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, αγγίζει περίπου τις 100.000.

Επιπλέον η κλινική στεγάζεται σε ένα προπολεμικό κτίριο το οποίο είναι γεμάτο φθορές από το χρόνο και επικίνδυνο κυρίως μετά το σεισμό του 2017 και δε διαθέτει τον απαραίτητο χώρο για τον προαυλισμό των ασθενών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά σε μια περίοδο όπου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης η πλειοψηφία του λαού βιώνει την εργασιακή ανασφάλεια, τη φτώχεια και την ανεργία, αιτίες που πυροδοτούν την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων και που σε συνδυασμό με τις συνέπειες των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, του εγκλεισμού, αλλά και της αβεβαιότητας που γεννά η ανεπάρκεια του συστήματος υγείας οι εισαγωγές ψυχικά ασθενών στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε η Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης:

  • Να στελεχωθεί το ταχύτερο δυνατόν με τις αναγκαίες προσλήψεις σε ιατρικό- νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό με μόνιμη σχέση, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής.
  • Να μεταστεγαστεί άμεσα όπως για παράδειγμα στη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με βάση τις διεθνείς προδιαγραφές για τους ψυχικά ασθενείς, καθώς και να επισκευαστεί με συγκεκριμένο προγραμματισμό το υπάρχον κτίριο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του δρόμου Καγιάνι ‑ Λουτρά

Θα ακολουθήσουν ανάλογες εργασίες και στον αγροτικό δρόμο Αγίας Μαρίνας - «Βουρνάζων Τούμπα» και «Θερμοκήπια»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ανακαινίστηκε ο δημοτικός σταθμός «Μαρία Αμπατζή»

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες τόσο στον εσωτερικό όσο και στον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ώστε ο σταθμός να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημέρα χαράς και οικολογικής προστασίας για την Επάνω Σκάλα

Τα παιδιά του 5ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης με την Ανακύκλωση Αιγαίου, εθελοντές, δύτες, καταδρομείς καθάρισαν την ταλαιπωρημένη ακτή, τον βυθό, ενώ φύτεψαν και λουλούδια
ΥΓΕΙΑ

Το «ευχαριστώ» του Μανταμάδου για τα τεστ ΠΑΠ

Ανακοίνωση του προέδρου της Κοινότητας για τη γυναικολογική Κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Δεν μιλάμε για ανάπτυξη του τουρισμού με ένα δρομολόγιο προς Πειραιά»

Αναφορά Παρασκευαϊδη στον υπουργό Ναυτιλίας για τη σύνδεση με το Σίγρι
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Προσωρινή δικαίωση για 13 εργαζόμενους της ΔΕΥΑΛ

Παραμένουν στη θέση τους με προσωρινή διαταγή
ΘΕΑΤΡΟ

«Ίστατο Η Μήτηρ» ‑στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Mουσική εκδήλωση με δύο παραστάσεις την Τετάρτη 1 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βάστρια, «η αρχή ενός αγώνα»

Αυτοψία από τη Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο στις εργασίες για τη νέα δομή
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Θα σεβαστούν οι πολίτες της Μυτιλήνης την πεζοδρόμηση της Ερμού;

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης για την πεζοδρόμηση του Ιστορικού Κέντρου της πόλης. Προβληματισμοί, διαφωνίες και συμφωνίες εκφράστηκαν σε σχέση με την κυκλοφοριακή μελέτη που παρουσιάστηκε
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ερωτήματα και αντιδράσεις για μίσθωση ακινήτου της ΑΔΕΛ στη Θερμή

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης ενέκρινε μίσθωση ακίνητου της Δημοτικής Επιχείρησης σε εταιρικό σχήμα που συμμετέχει ο ίδιος