× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εικονική επιχείρηση, πρώτες βοήθειες και συνεισφορά απινιδωτή στην κοινότητα

Το ΕΠΑΛ Γέρας «Επιχειρεί και Νοιάζεται»

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/6/2021

Εικονική επιχείρηση, πρώτες βοήθειες και συνεισφορά απινιδωτή στην κοινότητα

38 μαθητές και μαθήτριες του Επαγγελματικού Λυκείου Γέρας, εν μέσω λοκντάουν δημιούργησαν ομάδες, εικονικές επιχειρήσεις και πραγματοποίησαν δράσεις, μαθαίνοντας, αλλά προσφέροντας και στο κοινωνικό σύνολο και την τοπική κοινότητα. Συγκεκριμένα διόρθωσαν τις ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις του σχολείου τους, πιστοποιήθηκαν στις Πρώτες Βοήθειες και παρέδωσαν έναν απινιδωτή στο πυροσβεστικό κλιμάκιο Γέρας για τις ανάγκες όλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το ΕΠΑΛ Γέρας συμμετείχε στο καινοτόμο πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ» με το σχέδιο δράσης του «Επιχειρώ και Νοιάζομαι» και ο εκπαιδευτικός του σχολείου, Κώστας Φωτιάδης μίλησε για το έργο των μαθητών στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99».

Στην πρώτη υποδράση, οι μαθητές δημιούργησαν την εικονική επιχείρηση «é-λεκτρον», με αντικείμενο τις εργασίες και την παροχή υπηρεσιών, που αφορούν την κατασκευή, την επισκευή, τον έλεγχο ή τη συντήρηση Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD384. Η εικονική επιχείρηση υποστηρίχθηκε σε επίπεδο τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής  από τον Τομέα Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού του ΕΠΑΛ Γέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «é-λεκτρον», αρχικά διοργάνωσε δύο σεμινάρια για την ενημέρωση των μελών της ομάδας και της μαθητικής κοινότητας σε θέματα ασφάλειας εγκαταστάσεων και χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος στην καθημερινότητα. Ειδικό βάρος στα σεμινάρια προσέδωσε και η εισήγηση-ενημέρωση του Γεώργιου Σαρρή, μέλους της επιτροπής ΤΕ 82 του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), με θέμα το «Πρωτόκολλο Ελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης κατά ΕΛΟΤ HD 384».

Στη συνέχεια, το τεχνικό τμήμα της επιχείρησης έλεγξε την ηλεκτρική εγκατάσταση του σχολικού συγκροτήματος του ΕΠΑΛ Γέρας και την βελτίωσε, έτσι ώστε αυτή να εναρμονίζεται με τους ισχύοντες κανονισμούς ασφάλειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη δεύτερη υποδράση, οι μαθητές δημιούργησαν την Εθελοντική Ομάδα Α-Βοηθειών του ΕΠΑΛ Γέρας, με σκοπό την ενίσχυση της κουλτούρας του εθελοντισμού στο σχολείο και την ευαισθητοποίηση των μαθητών  σε θέματα κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης στην τοπική κοινότητα. Η ειδίκευση της ομάδας είναι η ΚΑΡδιοαναΠνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και η τεχνική της απινίδωσης σε επείγοντα περιστατικά διακοπής της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας.

Η βασική εκπαίδευση της ομάδας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων του Τομέα Υγείας, Πρόνοιας και Ευεξίας του σχολείου και των σεμιναρίων που διοργανώνονται με την συνεργασία και την καθοδήγηση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Hellenic Rescue Team) του νομού Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιστέγασμα των σεμιναρίων αυτών είναι και η πιστοποίηση 15 μαθητών του σχολείου στην εφαρμογή της μεθόδου ΚΑΡΠΑ και στη χρήση του απινιδωτή. Παράλληλα, σε συντονισμό με το Πυροσβεστικό κλιμάκιο Γέρας της Ειδικής Ομάδας Εθελοντών Λέσβου  έχει δρομολογηθεί, επίσης, η πιστοποίηση  ενός σημαντικού αριθμού εκπαιδευτικών και εθελοντών πυροσβεστών.

Μια ξεχωριστή δράση της Εθελοντικής Ομάδας Α-Βοηθειών του ΕΠΑΛ Γέρας είναι η παραχώρηση στην Ειδική Ομάδα Εθελοντών Λέσβου του Πυροσβεστικού κλιμακίου Γέρας, ενός αυτόματου απινιδωτή, που αποκτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και τοποθετήθηκε προς κοινή χρήση στο κιόσκι του κλιμακίου. Με την σημαντική αυτή πρωτοβουλία, δίνεται άμεση λύση στην έλλειψη απινιδωτή για την αντιμετώπιση περιστατικών ανακοπής της καρδιακής λειτουργίας στην ευρύτερη περιοχή της Γέρας.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4 Ιουνίου  με την εκδήλωση  παρουσίασης των δράσεων στο πολιτιστικό κέντρο Παπάδου «Οδυσσέας Ελύτης».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης  πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής-παράδοσης του απινιδωτή στην Ειδική Ομάδα Εθελοντών Λέσβου του Πυροσβεστικού κλιμακίου Γέρας, η οποία αναλαμβάνει από εδώ και πέρα την διαχείρισή του.

Τον απινιδωτή παρέλαβε ο  υπεύθυνος του κλιμακίου, Γλιγλής Παναγιώτης, από τον Διευθυντή του ΕΠΑΛ Γέρας, Αθηναίο Παναγιώτη.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Υποστήριξη και Διαχείριση των Σχεδίων Δράσης, μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις ομάδες και τις δράσεις τους αναρτώνται στις επίσημες ιστοσελίδες τους και την σελίδα κοινωνικής δικτύωσης της μαθητικής ομάδας του ΕΠΑΛ Γέρας «Ενεργοκλαδευτές»

  1. Iστοσελίδα Εικονικής Επιχείρησης «é-λεκτρον»:  blogs.sch.gr/mnae-electron
  2. Iστοσελίδα Εθελοντικής Ομάδας Α-Βοηθειών ΕΠΑΛ Γέρας: blogs.sch.gr/mnae-firstaid
  3. Ενεργοκλαδευτές: facebook.com/EnergyPruners

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Νέα σύλληψη για κατοχή πυροτεχνημάτων

Κατασχέθηκαν 213 κροτίδες που προορίζονταν για πώληση
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΥΓΕΙΑ

«Όσο σάλιο κι αν χαλάσει ο Αδωνις, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα»

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου για τις κινητοποιήσεις και την ημέρα επίσκεψης του Υπουργού Υγείας στη Λέσβο
ΥΓΕΙΑ

Κλείνουν τα ιατρεία τους οι εργαστηριακοί γιατροί

Η κινητοποίηση ξεκινά από τις 8 Μαΐου σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Master Chef στη Λέσβο με γεύσεις και μεράκι

Ο Σύλλογος Ασπίδα, οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε συνεργασία με την παραγωγή της εκπομπής έφεραν σε πέρας ένα μεγάλο εγχείρημα
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογές στην ΕΛΜΕ Λέσβου για την ανάδειξη αντιπροσώπων

Την Πέμπτη 16 Μαΐου από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Δείτε ψηφοδέλτια και υποψηφιότητες
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά της Λέσβου

Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης βορείου Αιγαίου για τους δύο δήμους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή Πρωτομαγιά στη Μυτιλήνη

Δυναμική συμμετοχή στη συγκέντρωση και πορεία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη