Βραβευμένο λάδι από τη Γέρα με μεράκι και αγάπη
Ο παραγωγός και τυποποιητής Γρηγόρης Γλιγλής αναφέρεται στη δωδεκαετή πορεία του στην τυποποίηση ελαιολάδου, τα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις διακρίσεις μέσα από τους διαγωνισμούς
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 16/6/2021
Με αγάπη, μεράκι και περισσή φροντίδα, παράγει και τυποποιεί το δικό του λάδι από τους ελαιώνες του στο Σκόπελο της Γέρας, ο Γρηγόρης Γλιγλής ο οποίος μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, βλέπει τους κόπους και τις προσπάθειές τους να ανταμείβονται.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», ο Γρηγόρης Γλιγλής, τα λάδια του οποίου διακρίθηκαν στον τελευταίο διαγωνισμό ελαιολάδου και απέσπασαν 1 χρυσό μετάλλιο, 1 αργυρό και δύο διακρίσεις σε ειδικές κατηγορίες, αναφέρεται στην 12ετή πορεία του και την απόφαση ζωής που έλαβε να ασχοληθεί με την παραγωγή και τυποποίηση του ελαιολάδου που έβγαζε ο ίδιος από τους δικούς του ελαιώνες.
«Είναι η ίδια ιστορία, τότε και τώρα. Είναι η στιγμή εκείνη που αντιλαμβάνεσαι ότι δουλεύεις κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, βγάζεις το λαδάκι σου, το εκμεταλλεύονται οι μεσάζοντες και εσένα δεν σου μένει σχεδόν τίποτα. Εκείνη τη δεδομένη στιγμή που συνειδοποίησα τι ακριβώς συμβαίνει έλαβα και τη μεγάλη απόφαση να ασχοληθώ πιο ολοκληρωμένα με το αντικείμενο που λάτρευα. Δεν είχα πολλές επιλογές. Είτε θα άλλαζα δουλειά είτε θα έκανα ένα βήμα παρά πέρα. Έτσι δημιουργήθηκε το εμφιαλωτήριο και ξεκίνησε σιγά σιγά η προσπάθεια».
Αναφερόμενος ο Γρηγόρης Γλιγλής στα προβλήματα και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένας παραγωγός και τυποποιητής στη Λέσβο, σημείωσε μεταξύ ότι η παραγωγή στο νησί μας δεν είναι εύκολη υπόθεση, διότι η φύση των ελαιώνων και ο τρόπος καλλιέργειας και συγκομιδής της ελιάς διαφέρει σημαντικά από άλλες περιοχές.
«Στη Λέσβο έχουμε εκτατική προσπάθεια παραγωγής και όχι εντατική. Ο παραγωγός του νησιού φεύγει το πρωί από το σπίτι του και επιστρέφει αργά το βράδυ έχοντας μαζέψει μερικά τσουβάλια ελιές. Αντίθετα σε άλλες περιοχές, με φορτηγά και δεκάδες ραβδιστικά μαζεύονται τόνοι ελιές μέσα σε μία μέρα. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει είναι η φύση του νησιού τέτοια. Δυστυχώς όλες αυτές οι δυσκολίες αποθαρρύνουν τους νέους να ασχοληθούν σοβαρά με την ελαιοκαλλιέργεια. Κανείς δεν θέλει να δουλεύει ώρες ατέλειωτες κάτω από δύσκολες συνθήκες και να κερδίζει δέκα ευρώ».
Αναφερόμενος στα βραβεία και στις διακρίσεις που κερδίζουν τα Λεσβιακά ελαιόλαδα ο Γρηγόρης Γλιγλής, σημείωσε μεταξύ άλλων πως όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά αφού ανοίγουν πόρτες και νέες αγορές σε Ελλάδα και εξωτερικό. «Δέχομαι τηλεφωνήματα και παραγγελείες από όλο τον κόσμο. Πολλές φορές μάλιστα δεν έχω επάρκεια και συστήνω άλλους συναδέλφους που γνωρίζω ότι έχουν πολύ καλό προϊόν. Τα βραβεία και οι διακρίσεις που κερδίζω τα τελευταία χρόνια σε πολλούς διαγωνισμούς, έχουν βοηθήσει σημαντικά κι έχουν ανοίξει πολλές νέες αγορές».