× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

10 χρόνια στα Ροδαφνίδια: Στις αρχαιότερες μαρτυρίες ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο!

Για τις ανασκαφές και τα «γενέθλιά τους» με το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, μίλησε η Καθηγήτρια προϊστορικής Αρχαιολογίας, Νένα Γαλανίδου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 23/6/2021

10 χρόνια στα Ροδαφνίδια: Στις αρχαιότερες μαρτυρίες ανθρώπινης παρουσίας στο Αιγαίο!

Το λοκντάουν μπορεί να έβαλε μια μεγάλη παύση στην τεκμηρίωση ανασκαμμένου υλικού στα Ροδαφνίδια, όμως η διεθνής ομάδα εργασίας με επικεφαλής τη Νένα Γαλανίδου έχει επιστρέψει στον τόπο της ανασκαφής για μελέτες. Ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου συνεχίζεται κανονικά η εργασία της ομάδας, η οποία θα συμπέσει και με τα 10 χρόνια ανασκαφών στα Ροδαφνίδια με τη μεγάλη γιορτή να γίνεται εκεί με συναυλία από το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μολύβου στις 11 Αυγούστου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ενθουσιασμένη για την επιστροφή της, τα ευρήματα και το Διεθνές Συνέδριο που θα γίνει το 2022 στη Λέσβο και θα αποκαλύψει ευρύτερα στην παγκόσμια κοινότητα τη σημασία των ευρημάτων, μίλησε στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» η καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νένα Γαλανίδου.

Τα ευρήματα των ανασκαφών της κ. Γαλανίδου αποκαλύπτουν τις αρχαιότερες μαρτυρίες ανθρώπινης παρουσίας στο Λισβόρι. Και αυτό που έχει να αποκαλύψει η ομάδα της στην παγκόσμια κοινότητα και στο συνέδριο που θα γίνει το 2022 είναι ότι από τις αγαπημένες πρώτες ύλες της εποχής ήταν οι θερμές πηγές της περιοχής. Ακούστε τι μας είπε η κ. Γαλανίδου: 

Tο πρόγραμμα «Παλαιολιθική Λέσβος» ερευνά τις απαρχές της κατοίκησης στο Αιγαίο. Από το 2012 εκπονείται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με επίκεντρο τη συστηματική ανασκαφή στα Ροδαφνίδια, μία υπαίθρια θέση στον Κόλπο της Καλλονής στρατηγικά τοποθετημένη δίπλα στις θερμές πηγές του Λισβορίου, εξετάζει τη δραστηριότητα των προϊστορικών ανθρώπων στη Λέσβο το τελευταίο μισό εκατομμύριο χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανασκαφή αποκαλύπτει, ανάμεσα σε άλλα ευρήματα, λιθοτεχνία της Αχελαίας τεχνικής παράδοσης. Παλαιολιθικοί πυρήνες, αποκρούσματα και εργαλεία ανάμεσά τους και μεγάλα κοπτικά εργαλεία. Παλαιολιθικά κατάλοιπα εντοπίζονται επίσης στην επιφάνεια του εδάφους στον άξονα Βασιλικών – Λισβορίου – Νιφίδας  και στον άξονα Πολιχνίτου – Βατερών. Μαρτυρούν ότι  οι ομάδες της Κατώτερης Παλαιολιθικής Εποχής ζούσαν σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το Λισβόρι στη Λεκάνη της Καλλονής και τη νότια Λέσβο. Η Παλαιολιθική Λέσβος συμπληρώνει μια ψηφίδα στο ατελώς γνωστό ψηφιδωτό του πρώιμου προϊστορικού κόσμου, εκεί ακριβώς όπου η Ασία συναντά την Ευρώπη, το βορειοανατολικό Αιγαίο.

Αρωγοί στο πρόγραμμα «Παλαιολιθική Λέσβος» είναι ιδρύματα και φορείς του δημοσίου, κοινωφελή ιδρύματα και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η έρευνα διεξάγεται με χρηματοδότηση από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας, τον Δήμο Λέσβου, τον Δήμο Δυτικής Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου (2016, 2017) και το Wenner-Gren Foundation for Anthropological Research. Χορηγοί στις μεταφορές είναι οι Aegean Airlines, η Hellenic Seaways, και η ANEK Lines/Blue Star Ferries.

Επιστημονική και υλικοτεχνική υποστήριξη προσφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, οι έφοροι κ. Αθηνά Χριστίνα Λούπου και δρ. Παύλος Τριανταφυλλίδης και το προσωπικό της. Πολύτιμη είναι η τεχνική συνδρομή και φιλοξενία που παρέχουν το Τοπικό Συμβούλιο Λισβορίου και ο πρόεδρός του κ. Θεόδωρος Χατζηπαναγιώτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λισβορίου «ο Θεόφιλος» και η πρόεδρός του κ. Μαρία Ντούσια, η Ιερά Μονή Δαμανδρίου και ο ηγούμενος πατήρ Μιχαήλ, καθώς και οι κάτοικοι του Λισβορίου.

Περισσότερα για το πρόγραμμα στη σελίδα https://www.palaeolithiclesbos.org/

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

«Δεν πληρώνω ‑ Δεν πληρώνω» στο Μεσότοπο

Το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 στις 8:00 το απόγευμα θα δοθεί η τελευταία παράσταση της πρώτης περιοδείας
ΘΕΑΤΡΟ

Μια ζωή «Οδυσσεβάχ» και… «Κυκλολωτογοργοκιρκιλάριζο»!

Ένα μεγάλο χειροκρότημα για όλο το θίασο της ΠασπARTού από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Γιώργος Αρμένης σε παράσταση στη Λέσβο

«Χόρεψέ με πατέρα» στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΘΕΑΤΡΟ

Συμβολική προσφορά στον Φάρο του Πολιτισμού μας

Aπό θεατρικές ομάδες της Μυτιλήνης για το εγκαταλελειμμένο Αναγνωστήριο Αγιάσου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Πρόγραμμα σεμιναρίων και master classes

Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Ο Μικρός Πρίγκιπας από το Αναγνωστήριο της Αγιάσου

Στα πλαίσια των εορτασμών για τα 130 χρόνια από την ίδρυση του
ΒΙΒΛΙΟ

Βιβλία για παιδιά με θέμα το σώμα

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*
ΒΙΒΛΙΟ

Το μυθιστόρημα του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους παρουσιάζεται

«Φόνος στο Υπόγειο της Βουλής» το νέο του βιβλίο- Εκδήλωση το Σάββατο 27 Απριλίου
ΘΕΑΤΡΟ

«Οδυσσεβάχ» της Ξένιας Καλογεροπούλου

Από τη Θεατρική Ομάδα πασπARTού Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 ώρα 19:00 στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης