× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να αξιοποιηθεί το κτηριακό απόθεμα για τον τουρισμό!»

Οι προτάσεις ανάπτυξης για τη Δυτική Λέσβο από τον Στρατή Ζαφείρη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/4/2019

«Να αξιοποιηθεί το κτηριακό απόθεμα για τον τουρισμό!»

Την πρώτη θεματική συνέντευξη Τύπου, με αντικείμενο την αξιοποίηση του κτηριακού αποθέματος της Δυτικής Λέσβου στον τουρισμό, παραχώρησε χθες το βράδυ στην Αγία Παρασκευή, ο  υποψήφιος Δήμαρχος Στρατής Ζαφείρης, από κοινού με υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους. Όπως υπογράμμισε μια τέτοια τουριστική δράση μπορεί να φέρει τουρισμό σε χωριά που μέχρι σήμερα έχουν μηδενική τουριστική κίνηση και να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξωστρέφεια του νησιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου από την κάμερα του «Ν».

 Ο κ. Ζαφείρης ενέταξε την πρόταση για την αξιοποίηση στον τουρισμό, του κτηριακού αποθέματος της Λέσβου, σε μια σειρά πρωτοβουλιών σε διαφορετικούς τομείς, που ενδιαφέρουν τους πολλούς, και στις οποίες θα εστιάσει ως Δήμαρχος. Σύμφωνα με την πρότασή του, υπό το συντονισμό του Δήμου, υπάρχει δυνατότητα να υλοποιηθεί μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ένα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, για την ανακαίνιση – μετατροπή οικιών σε τουριστικούς ξενώνες στα χωριά της Δυτικής Λέσβου. Διευκρίνισε μάλιστα με κατηγορηματικό τρόπο, πως η συγκεκριμένη στόχευση, δεν αποτελεί την πανάκεια για την τουριστική ανάπτυξη, αφού όπως επισήμανε για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο απαιτούνται συνολικές και ολοκληρωμένες πολυμέτωπες παρεμβάσεις, αλλά μια προσπάθεια να ζωντανέψουν τα χωριά και να κρατήσουν ή και να αυξήσουν τον πληθυσμό τους.

Όπως εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Ζαφείρης σ’ αυτή τη μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που έχει επικρατήσει ως τάση διεθνώς γιατί οι επισκέπτες – τουρίστες επιδιώκουν πλέον να εξοικειώνονται με τον τρόπο ζωής της περιοχής που τούς φιλοξενεί, η επίδραση στην τοπική οικονομία είναι τριπλή:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας απ’ τις ανακαινίσεις – εργασίες σε έναν σημαντικό αριθμό κλειστών σπιτιών, σε πολλά χωριά του δήμου Δυτικής Λέσβου,
  • Έσοδα απ’ την ενοικίαση των οικιών,
  • Διάθεση τοπικών προϊόντων για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.

Περιγράφοντας το πώς θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, αλλά και το πώς θα συγχρηματοδοτηθούν οι ανακαινίσεις, ο κ. Ζαφείρης τόνισε ότι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί σε συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας, παρομοιάζει στα πρότυπα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Απ’ το ίδιο πρόγραμμα θα λειτουργήσει ψηφιακή πλατφόρμα για την προβολή – προώθηση του εγχειρήματος.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της Δ.Ε. Πέτρας Steffen Streich, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του, κι ως Γερμανός τουρίστας πριν από χρόνια στη Λέσβο, αλλά και ως μόνιμος κάτοικος πλέον της Στύψης κι απασχολούμενος στον τουρισμό. Όπως ανέφερε υπάρχουν πολλοί ξένοι, που ενδιαφέρονται να έρθουν εδώ και να βιώσουν από κοντά τον τρόπο ζωής των ντόπιων, να φάνε ό,τι και οι ντόπιοι, που θέλουν να μείνουν σε σπίτια και να νοιώσουν εντέλει σαν φιλοξενούμενοι κι όχι ως τουρίστες. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ