× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νομικά Πρόσωπα σε νέες περιπέτειες;

Ολοταχώς προς την ίδρυση νέων Νομικών Προσώπων Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης προχωρούν οι Δήμοι Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Πότε και πως θα λειτουργήσουν τα νέα σχήματα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 6/7/2021

Νομικά Πρόσωπα σε νέες περιπέτειες;

Ολοκληρώνεται σταδιακά η διάσπαση του Συνδέσμου  Κοινωνικής Προστασίας  και Αλληλεγγύης ο οποίος σήμερα λειτουργεί ως ενιαίο Νομικό Πρόσωπο για όλη της Λέσβο, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο δημοτικών  αρχών, οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γενικότερα πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου όσο και στο Δήμο Μυτιλήνης επικρατεί  ανησυχία τόσο για  τη σωστή λειτουργία των δύο νέων Νομικών Προσώπων όσο και για την ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς χωρίς να κινδυνεύσουν να χαθούν προγράμματα και να καθυστερήσει η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Στη Δυτική Λέσβο, πριν μερικές ημέρες ψηφίσθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η δημιουργία του νέου Νομικού Προσώπου, ωστόσο όπως σημειώνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Ιωάννα Κατανάκη, η οποία θα αναλάβει στο μέλλον την προεδρία του νέου Οργανισμού, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας έως την πλήρη λειτουργία.

«Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν προβλήματα και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, σημειώνει η Ιωάννα Κατανάκη, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να λειτουργήσουμε μέσα στον Αύγουστο το νέο Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος μας σε κάθε περίπτωση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το νέο Νομικό Πρόσωπο να στηθεί σε γερές βάσεις και να μην υπάρξουν προβλήματα στο διάστημα της μετάβασης στις πληρωμές των εργαζομένων.

Αυτή τη στιγμή προγραμματίζουμε ως Δήμος Δυτικής Λέσβου την απευθείας λειτουργία Κέντρου Κοινότητας χωρίς τη μεσολάβηση του Οργανισμού. Από εκεί και πέρα θέλουμε να δημιουργήσουμε και να συνεχίσουμε τις υφιστάμενες δομές που λειτουργούν και στη Μυτιλήνη, δηλαδή το Κοινωνικό Φαρμακείο, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και ότι άλλο χρειαστεί.

Προβληματιζόμαστε αρκετά με το ζήτημα της λειτουργίας των παιδικών σταθμών και κυρίως με την υλοποίηση του προγράμματος της Επαγγελματικής Εναρμόνισης που υλοποιείται μέσω ΕΣΠΑ και αφορά στη δωρεάν φιλοξενία των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Φοβόμαστε ότι η επικείμενη διάσπαση θα επηρεάσει την πορεία του προγράμματος και την ένταξη σε αυτό των παιδικών σταθμών της Δυτικής Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εργαζόμαστε σκληρά σε συνεργασία και με το Σύνδεσμο ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα και όλες οι κοινωνικές δομές είτε στον Οργανισμό είτε απευθείας στο Δήμο να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των πολιτών.Ένα μεγάλο αγκάθι εξάλλου είναι και η έλλειψη προσωπικού που έχουμε κάτι που αποτελεί τροχοπέδη», επισημαίνει η Ιωάννα Κατανάκη αρμόδια αντιδήμαρχος του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Την ίδια ώρα ο Δήμος Μυτιλήνης φέρνει στο ερχόμενο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση, την ίδρυση νέου Νομικού Προσώπου το οποίο όμως όπως αναφέρει ο πρόεδρος του σημερινού Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας  και Αλληλεγγύης Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο οποίος μελλοντικά θα αναλάβει το τιμόνι του, για να λειτουργήσει χρειάζεται να υπάρξει ΦΕΚ το οποίο θα στηρίζει την ομαλή μετάβαση από το καθεστώς του Συνδέσμου στο καθεστώς των Νομικών Προσώπων.

«Η αλήθεια είναι ότι αν δεν προχωρήσει το ζήτημα της νομοθετικής τακτοποίησης αυτών των εκκρεμοτήτων τα δύο νέα Νομικά Πρόσωπα, Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα τις πρώτες μέρες λειτουργίας τους. Αντίστοιχα προβλήματα, ας μην ξεχνάμε προέκυψαν στην αρχή της θητείας μας, με τη δημιουργία του Συνδέσμου, όταν δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε μισθοδοσίες υπαλλήλων ενώ χάθηκαν και προγράμματα στα οποία έπρεπε να ενταχθούμε από την αρχή.  

Πιέζουμε προς την κατεύθυνση της νομοθετικής ρύθμισης που απαιτείται κι ελπίζουμε εγκαίρως να μπορέσει να λειτουργήσει το νέο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Μυτιλήνης, χωρίς προβλήματα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσιάσθηκε το βιβλίο «Ο κόσμος καίγεται»

Από το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ και τις εκδόσεις Τόπος έγινε η παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στόχος η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες

Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών» τόνισε η βουλευτής του κόμματος Αφροδίτη Κτενά στην ομιλία της στην εκδήλωση του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μπακογιάννης και Κοσιώνη στην Αγιάσο

Δοκίμασαν λουκουμάδες στο κατάστημα της πρώην Προέδρου του χωριού Διαμάντως Ρουγκέλλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Ταγματάρχης Παπαγιάννης... ξανά στο Κιόσκι Μυτιλήνης

Άπαντες παρόντες στην πλατεία Ελευθερίας, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του νεκρού Διοικητή του Τάγματος των Λεσβίων στρατιωτών, στην πολύνεκρη Μάχη του Σκρά
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν πάει άλλο με αυτή την Ευρώπη»

Η βουλεύτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά μιλά στο «Ν» για τις ευρωεκλογές, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Επίσκεψη Μουτζούρη στο Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών

Ενημερώθηκε για εκπαιδευτικά θέματα του νομού ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Δράση παρατήρησης της Σελήνης στην Πλατεία Σαπφούς

Στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Αστρονομίας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Καθυστέρησαν πάρκο της Επάνω Σκάλας και πάρκο αναψυχής»

Υπέγραψε ο Μουτζούρης την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστή η Ζωοδόχου Πηγής τη Δευτέρα

Λόγω επισκευής βλάβης από τη ΔΕΥΑΛ