× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Από τον κόλπο Καλλονής παίρνουν μεροκάματο 2.000 άνθρωποι»

Ξεκίνησε στις 7 Ιουλίου η αλιευτική περίοδος της σαρδέλας Καλλονής, η οποία εξελίσσεται ομαλά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας «ο Μάκαρ» Παναγιώτη Νανίδη

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 22/7/2021

«Από τον κόλπο Καλλονής παίρνουν μεροκάματο 2.000 άνθρωποι»
Φωτο αρχείου

Μία ιδιαίτερα παραγωγική περίοδος για τους παράκτιους αλιείς του κόλπου Καλλονής είναι το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Νανίδη πρόεδρο του Επαγγελματικού Συλλόγου παράκτιας αλιείας  «ο Μάκαρας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας ο Παναγιώτης Νανίδης στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι», αναφέρθηκε στην έναρξη της αλιευτικής περιόδου για την περίφημη σαρδέλα Καλλονής, η οποία όπως τόνισε φέτος υπάρχει σε αφθονία στον Κόλπο.

«Η αλίευση της σαρδέλας Καλλονής ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση στις 7 Ιουλίου, σημείωσε ο Παναγιώτης Νανίδης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος στα νερά του κόλπου υπάρχει πολύ μεγάλος πληθυσμός από το συγκεκριμένο είδος ψαριού και έτσι η ανάπτυξή του  στο προβλεπόμενο μέγεθος ώστε να μπορέσει να αλιευτεί καθυστέρησε μερικές εβδομάδες. Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αλιευτεί η σαρδέλα θα πρέπει να ξεπερνά τους 11 πόντους.

Ευτυχώς η σεζόν εξελίσσεται ομαλά και έτσι καθημερινά οι αλιείς της περιοχής, ψαρεύουν ικανοποιητικές ποσότητες οι οποίες διοχετεύονται στην αγορά της Μυτιλήνης. Πάντα βέβαια η αλιεία στον Κόλπο Καλλονής, γίνεται με προσοχή, σύνεση και σεβασμό στα αλιευτικά αποθέματα του οικοσυστήματος. Σε καμία περίπτωση οι αλιείς μας δεν προχωρούν σε υπεραλίευση και σέβονται απόλυτα σε όλη  διάρκεια του χρόνου το φυσικό περιβάλλον. Η τιμή της σαρδέλας στα ιχθυοπωλεία φέτος φτάνει τα 6 ευρώ το κιλό. Είναι μια τιμή προσιτή και καλή για τον καταναλωτή ο οποίος τα προηγούμενα χρόνια έχει πληρώσει για τη σαρδέλα Καλλονής πολύ περισσότερα χρήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναφερόμενος ο Παναγιώτης Νανίδης στις ιδιαιτερότητες και στον πλούτο του Κόλπου Καλλονής, σημείωσε πως είναι ένα μοναδικό και ιδιαίτερο οικοσύστημα, πλούσιο σε φυτοπλαγκτόν το οποίο τρέφει τεράστιες ποσότητες ψαριών και οστράκων, στα οποία όπως τονίζει χαρίζει μοναδικές γευστικές ιδιότητες τις οποίες ανάλογα είδη σε άλλες θάλασσες δεν μπορούν να έχουν.

«Εκτός από τη σαρδέλα, σημειώνει αυτή την περίοδο πολλά σκάφη αλιεύουν κουτσομούρες, κεφαλόπουλα και άλλα είδη ψαριών τα οποία υπάρχουν σε αφθονία. Τους χειμερινούς μήνες πάλι, τα σκάφη μας, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εργαλεία προχωρούν στην αλίευση θαλασσινών σουπιές, καλαμάρια κ.λπ. και φυσικά στην αλίευση οστρακοειδών».

Ο Παναγιώτης Νανίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τεράστια εξάπλωση τα τελευταία χρόνια των χαβάρων στον κόλπο Καλλονής, τα οποία όπως είπε έχουν περιορίσει σημαντικά τη δραστηριότητα και την επιβίωση άλλων οστράκων και θαλάσσιων ειδών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα χάβαρα μοιάζουν πολύ με τα αγριόχορτα σε ένα χωράφι. Εξαπλώνονται παντού και περιορίζουν ή εξαφανίζουν άλλα είδη θαλασσινών και αλιευμάτων. Τα προηγούμενα χρόνια στον Κόλπο Καλλονής είχαμε μεγάλη ποικιλία οστράκων όπως χτένια, μύδια κ.λπ. Πλέον τα είδη αυτά έχουν περιοριστεί πάρα πολύ και τα χάβαρα κυριαρχούν. Γενικότερα το οικοσύστημα του κόλπου είναι πολύ ιδιαίτερο και γι΄αυτό απαιτείται σωστή διαχείριση».

Όπως ανέφερε ο Παναγιώτης Νανίδης κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης   στη Λέσβο Φωτεινής Αραμπατζή, κατατέθηκαν σειρά προτάσεων από τους αλιείς οι οποίες σχετίζονται με την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και την αύξηση των αλιευτικών αποθεμάτων. «Από τον κόλπο Καλλονής ζούνε 2 χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι βγάζουν το μεροκάματό τους, και τρέφουν τις οικογένειές τους όλο το χρόνο.

Εμείς οφείλουμε και πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το μοναδικό φυσικό διαμάντι που είναι ένας αστείρευτος γίγαντας που  προσφέρει απλόχερα τα προϊόντα του. Εξηγήσαμε τις προτάσεις μας και τις θέσεις μας στην Υφυπουργό ενώ ζητήσαμε και τη δημιουργία μιας σχολής αλιείας για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα. Όπως γίνονται ενημερώσεις και μαθήματα για νέους αγρότες και κτηνοτρόφους ανάλογα θα πρέπει να γίνονται και για τους νέους αλιείς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπάρχουν πολλοί νέοι που θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα, όμως δεν έχουν την απαραίτητη κατάρτιση και καθοδήγηση για να το κάνουν. Η πολιτεία οφείλει να στηρίξει αυτά τα παιδιά με κάθε τρόπο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτη δρομολόγηση του Asterion II

Μπαίνει στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη τα Σάββατα του Ιουλίου και του Αυγούστου για να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η πρώτη πτήση από Αυστρία στη Λέσβο

Μετά από πολυετή απουσία, που δεν υπήρχε σύνδεση, επέστρεψε η πτήση charter και θα πραγματοποιείται έως τις αρχές Οκτωβρίου
ΕΛΛΑΔΑ

Όλα καλά με τις φορολογικές δηλώσεις λέει η ΑΑΔΕ

Δημιουργία εντυπώσεων από την πλευρά των λογιστών βλέπει η φορολογική διοίκηση σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για τα προβλήματα στην διαδικασία κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Καλωσόρισμα από το Δήμαρχο

Ευχάριστη πρωινή έκπληξη είχε μια ομάδα Τούρκων τουριστών την Παρασκευή 17 Μαΐου στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Πανυπαλληλική απεργία την Τρίτη 21 Μαΐου

24ώρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ, απεργιακή συγκέντρωση στη γενική γραμματεία Αιγαίου στη Μυτιλήνη διοργανώνει το Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος κατάρτισης του Επιμελητηρίου Λέσβου

Μέχρι την Τετάρτη 22 Μαΐου η υποβολή των ενστάσεων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έλληνες και Τούρκοι, με προορισμό τον Μανταμάδο στη χάρη του Αρχαγγέλου

Χιλιάδες επισκέπτες καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας ακτοπλοϊκά στη Λέσβο για το πανυγήρι του Ταξιάρχη. Μεγάλο ενδιαφέρον και από τους Τούρκους επισκέπτες οι οποίοι μεταβαίνουν στο προσκύνημα για να δουν τα δρώμενα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, σάκκος του μποξ για ΟΠΕΚΕΠΕ και Υπουργείο

Ανακοίνωση από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου για τις πληρωμές των επιδοτήσεων και τα προβλήματα που προέκυψαν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024