× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έβδομη ημέρα πύρινης κόλασης στην Εύβοια

Απειλούνται δεκάδες χωριά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/8/2021

Έβδομη ημέρα πύρινης κόλασης στην Εύβοια

Νύχτα τρόμου πέρασαν για άλλη μια φορά στη Βόρεια Εύβοια, όπου συνεχίζει να μαίνεται η τεράστια πυρκαγιά για έβδομη ημέρα. Δεκάδες και επικίνδυνες ήταν οι αναζωπυρώσεις, με τα πύρινα μέτωπα να απειλούν πολλά χωριά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάχες με τις φλόγες δόθηκαν πολλές φορές όλο το βράδυ περιφερειακά από το Πευκί, λίγα μέτρα από τα σπίτια στο Αρτεμίσιο, στο Καστρί αλλά και στις Γούβες, όπου τουλάχιστον τρεις φορές από χθες το μεσημέρι έως σήμερα το πρωί σήμανε συναγερμός και οι επεμβάσεις μπόρεσαν να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από τον πυρήνα του χωριού.

Ολονύχτια αγωνία και σε Αγριοβότανο και Ελληνικά, όπου οι αναζωπυρώσεις, χωρίς ισχυρούς ανέμους, δημιούργησαν νέα μέτωπα, νέες απειλές, νέες νυχτερινές επεμβάσεις.

Σε Γερακιού και Γαλατσώνα, οι φλόγες τύλιξαν τη νύχτα τα χωριά και υπήρξε κίνδυνος εγκλωβισμού εθελοντών και πυροσβεστών, που πάντως μπόρεσαν να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μέχρι τις πρωινές ώρες στην Μονοκαρυά η προσπάθεια συνεχίζεται για να μην φτάσει η φωτιά στη Ιστιαία. Από την ώρα που σταμάτησαν τα εναέρια μέσα, χθες το βράδυ, απειλήθηκε πολλές φορές αλλά άντεξε με τη βοήθεια του ανάγλυφου του εδάφους και των ζωνών που είχαν δημιουργηθεί κατά μήκος του ρέματος.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καματριάδες και Γαλατσάδες είναι τα δύο χωριά που φαίνεται να μπαίνουν στις προτεραιότητες των δυνάμεων κατάσβεσης. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής που είναι στην Βόρεια Εύβοια, «αν περάσει από κει η φωτιά θα βρεθεί μέσα σε ένα συμπαγές δάσος, το οποίο είναι δύσκολο να σβήσει και εν τέλει θα φτάσει πάνω από τα Ήλια και την Αιδηψό». Μάλιστα σημειώνουν πως «η δημιουργία περιμετρικά των χωριών ακόμη και πρόχειρων αντιπυρικών ζωνών τις τελευταίες ώρες απέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την επέκταση των ζημιών μέσα σε κατοικημένες περιοχές».


Έτσι και αυτή την νύχτα, την ώρα που οι φωτιές κύκλωναν κατοικημένες περιοχές, με σκαπτικά και χωματουργικά μηχανήματα εργάζονταν για να δημιουργήσουν ζώνες και να περιορίσουν τα μέτωπα της φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο νότιο τμήμα συνεχίζει η μεγάλη προσπάθεια για να μην περάσει το μέτωπό της φωτιάς το όρος Καντήλι.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, στη μεγάλη πυρκαγιά της Βόρειας Εύβοιας επιχειρούν 620 πυροσβέστες με 35 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 131 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα από την Ουκρανία με 100 πυροσβέστες, από τη Ρουμανία με 112 πυροσβέστες και 23 οχήματα, από τη Σερβία με 40 πυροσβέστες με 15 οχήματα και ένα ασθενοφόρο και το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Επίσης για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί 5 ελικόπτερα και 5 αεροπλάνα με το Beriev-200. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, οι Ένοπλες Δυνάμεις με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Ο προβληματισμός των επιτελικών στελεχών της Πυροσβεστικής που βρίσκονται στη Βόρεια Εύβοια είναι αν, λόγω των καπνών, θα μπορέσουν σήμερα το πρωί να πετάξουν τα εναέρια μέσα για να δώσουν λύσεις σε κρίσιμα σημεία έτσι ώστε να μην επεκταθεί άλλο το μέτωπό της φωτιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ολόκληρη η περιοχή είναι γεμάτη με πυκνό καπνό δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο καπνός «ταξιδεύει» χιλιόμετρα δυτικά έχοντας καλύψει πλήρως από χθες την Ανατολική Φθιώτιδα, αλλά και τη Λαμία φτάνοντας μέχρι το Βελούχι. Σήμερα το πρωί στη Λαμία η ορατότητα δεν ξεπερνούσε τα 300 μέτρα.

Παράλληλα, οι μεγάλες βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ έχουν δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα παρά το γεγονός ότι δεκάδες συνεργεία από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν αρχίσει και αποκαθιστούν τις ζημιές από την πρώτη μέρα. Οι περισσότερες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας πέρασαν τη νύχτα χωρίς ρεύμα.

Τέλος, πρόβλημα παρατηρείται στον εφοδιασμό της περιοχής με καύσιμα καθώς δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων. Τα όποια αποθέματα είχαν τα πρατήρια έχουν ήδη τελειώσει και πλέον υπάρχει ζήτημα για την κίνηση των αυτοκινήτων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα