× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανύπαρκτη αντίδραση φορέων στη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τη μείωση των πρωτοετών φοιτητών

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/8/2021

«Ανύπαρκτη αντίδραση φορέων στη συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου»

Να τοποθετηθούν για το ζήτημα της δραματικής μείωσης των πρωτοετών φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου καλεί τους  φορείς και τους αυτοδιοικητικούς της Λέσβου, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου επισημαίνει ότι από το 1984  το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα των νησιών μας, ωστόσο σήμερα με την μεροληπτική πολιτική που ακολουθείτε σημειώνει, είναι ορατός ο κίνδυνος συρρίκνωσης του. Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία αναφέρει:  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Την Παρασκευή 27 Αυγούστου ανακοινώθηκε ο αριθμός των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εξαιτίας του νέου συστήματος με την Ε.Β.Ε. (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής), από τις 4394 διαθέσιμες θέσεις, εισάγονται μόλις 2314 πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες. Με άλλα λόγια, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου μένουν ακάλυπτες 2080 θέσεις (47,3%)!

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να περιορίσει δραματικά – κατά 40.000 πανελλαδικά -  τους εισακτέους, ώστε να δώσει χώρο ανάπτυξης στα ιδιωτικά κολλέγια και ΙΕΚ, ήταν γνωστή σε όλους εδώ και μήνες. Στα έξι Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, οι θέσεις για πρωτοετείς ήταν 1237, ενώ τελικά εισάγονται μόλις 644 πρωτοετείς, με τις κενές θέσεις να φτάνουν το 47,9%!

Από το 1984, το Πανεπιστήμιο Αιγαίο αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα των νησιών μας,  με κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές διαστάσεις για τη Λέσβο και τα άλλα νησιά όπου λειτουργούν Τμήματά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η μεροληπτική ταξική πολιτική των Μητσοτάκη - Κεραμέως, που καταστρέφουν το μέλλον και τα όνειρα χιλιάδων παιδιών, μόνο και μόνο για να χαρίσουν «πελατεία» στους φίλους τους, κολλεγιάρχες, προκαλεί οργή.

Θλίψη, όμως, προκαλεί και η ανύπαρκτη αντίδραση των τοπικών αυτοδιοικητικών αρχών και επαγγελματικών φορέων. Μεγάλη απορία προκαλεί και η τοποθέτηση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου σε τοπικό μέσο ενημέρωσης, που δεν θίγει καθόλου το πρόβλημα επιβίωσης και τον κίνδυνο κατάργησης τμημάτων του ιδρύματος του οποίου προϊσταται!

Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι φιλοκυβερνητικοί παράγοντες του τόπου μας δεν έχουν πει κουβέντα για ένα ζήτημα που έχει κεντρική σημασία για την τοπική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καλούμε τον Περιφερειάρχη (και τέως πρύτανη), κ. Μουτζούρη, τους Δημάρχους του νησιού μας, κ. Κύτελη και κ. Βέρρο, τον κυβερνητικό βουλευτή κ. Αθανασίου, τους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς του νησιού μας, να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συρρικνώσει και να υποβαθμίσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

 Δεν μπορεί ο δημόσιος διάλογος στη Λέσβο, ειδικά για αναπτυξιακά ζητήματα, να αρχίζει και να τελειώνει γύρω από τις νέες υπερδομές του κ. Μηταράκη και να μην υπάρχει η παραμικρή αντίδραση για την καταδικαστική για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κυβερνητική πολιτική».

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης