× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους αναγνώστες

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 4/9/2021

Βιβλία τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους αναγνώστες

Το παραμύθι με τα παραμύθια… της Αιμιλίας Πλατή, από τις εκδόσεις 24 γράμματα, είναι ένα βιβλίο που ξεχώρισα, διάβασα, και θέλησα να σας το γνωρίσω!
Ένα παραμύθι εικονογραφημένο από παιδία, από τις ζωγραφιές των παιδιών, από τα προσφυγόπουλα που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα παραμυθένιο, γεμάτο παραμύθια. Σπουδαία υπόθεση τα παραμύθια, από κάθε άποψη. Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο του βιβλίου, «Το παραμύθι έχει τη μαγεία της ελευθερίας του λόγου και του παραλόγου. Καμιά συνθήκη δεν είναι αναγκαία. Οι νόμοι της Φυσικής δεν είναι απαραίτητο να ισχύουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τούτο το παραμύθι είναι γραμμένο σε διαφορετικές γλώσσες, για να μπορούν να το διαβάζουν περισσότεροι.

Συγκινητική και η ιστορία του εξώφυλλου του, από μόνη της!

Πρόκειται για ένα παραμύθι που περιλαμβάνει κομμάτια από άλλα παραμύθια, γνωστά παγκοσμίως. Γεμάτο με παραλληλισμούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με τον μικρό και χαρισματικό Ισμαήλ, τον μικρό παραμυθά, να ανοίγει και να κλείνει το βιβλίο. Να παρηγορεί με τον δικό του τρόπο μέσα από την παραμυθία τα άλλα παιδάκια γύρω του. Είναι ο τρόπος του για να ‘’ξορκίζει το κακό’’.
Τα παραμύθια παρηγορούν, καθησυχάζουν και συντροφεύουν!

Ας δούμε κάποιους παραλληλισμούς, από τα παραμύθια και την σκληρή πραγματικότητα. Τα τρία γουρουνάκια καταφεύγουν για να σωθούν από το λύκο, στο πιο γερό σπιτάκι, τα παιδία στον πόλεμο καταφεύγουν στα καταφύγια για να σωθούν. Ο Πινόκιο, με τον πατέρα του, βρίσκονται να ταξιδεύουν στην κοιλία της φάλαινας, τα προσφυγόπουλα της ιστορίας, με τις οικογένειες τους στην κοιλία του πλοίου, στο αμπάρι. Η Χιονάτη, φιλοξενήθηκε από τους νάνους, ‘’όπου όλοι οι καλοί χωρούσαν’’ στο μικρό τους σπιτάκι, ότι μοιράζεται με αγάπη και ανθρωπιά φτάνει για όλους! Στην ιστορία του βιβλίου βλέπουμε αντίστοιχα τα προσφυγόπουλα πολλά μαζί να μοιράζονται τις ίδιες σκηνές.
Διαβάζοντάς το θα ανακαλύψει ο καθένας μας και κάτι διαφορετικό! Διαβάστε το, αξίζει τον κόπο!

Αρχές Σεπτεμβρίου, έχουμε τους αποχαιρετισμούς του καλοκαιριού, τα ξενάκια μας φεύγουν σαν τα χελιδόνια να επιστρέψουν στις φωλιές τους, εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Και κάθε φορά ψάχνουμε για κάποιο αποχαιρετιστήριο δώρο, ικανό να τους συντροφεύει και να τους θυμίζει εμάς και την ιδιαίτερη τους πατρίδα. Ένα τέτοιο βιβλίο ‘ανακάλυψα’ φέτος το καλοκαίρι, ψάχνοντας ανάμεσα στα βιβλία των ίδιων εκδόσεων με το παραπάνω βιβλίο.

Ο τίτλος αυτού ‘’ Ψαπφώ/Σαπφώ/Sappfo/Saffo’’ . Ποιήματα σε πέντε γλώσσες, (Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά). Την φιλολογική επιμέλεια του οποίου έχει κάνει ο Γιώργος Δαμιανός. Σας το προτείνω σαν ένα δώρο πολύτιμο και αξιοσέβαστο. Όσο και τα ποιήματα της Σαπφούς, γνωστής ανά τον κόσμο, ως η αρχαία Ελληνίδα λυρική ποιήτρια από την Ερεσό της Λέσβου, ιδιαίτερα γνωστή από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας, που θαυμάστηκε και ζηλεύτηκε πολύ από πολλούς, την οποία ο Πλάτων, την ονόμασε ‘’δέκατη μούσα’’. Αυτό το βιβλίο σας προτείνω να διαβάσετε και να προσφέρετε σε συγγενείς και φίλους, όποια γλώσσα και αν μιλάνε!

* Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος- Θεατρολόγος

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ