× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους. Πατρίδα μας είναι και οι αξίες μας»

Ο πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ Αλέξης Τσίπρας απαντά στην ερώτηση του «Ν» στη ΔΕΘ, για την Αρεζού, τα προσφυγόπουλα, την κρίση στο Αφγανιστάν

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 20/9/2021

«Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους. Πατρίδα μας είναι και οι αξίες μας»

«Το προσφυγικό δεν αντιμετωπίζεται με επικοινωνιακούς όρους. Πατρίδα μας είναι και οι αξίες μας» απάντησε στην ερώτηση του «Ν» από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καθόλη τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «οι κάλπες με απλή αναλογική θα βγάλουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. και προοδευτική κυβέρνηση ή θα οδηγηθούμε σε περιπέτειες και πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις», θέτοντας το δίλημμα των εκλογών. «Αν ο Κ. Μητσοτάκης έχει το θάρρος και τολμά ας προκηρύξει πρόωρες εκλογές» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας ότι ο ίδιος «δεν θα γίνει Μητσοτάκης» ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ζητήσει εκλογές εν μέσω πανδημικής κρίσης. 

Η ερώτηση του «Ν»

Η ηλεκτρονική μας εφημερίδα ανέφερε την προ ημερών στοχοποίηση νηπίων με τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους δεδομένων, την εξαιρετική περίπτωση της Αρεζού, μικρής προσφύγισσας από το Αφγανιστάν που πηγαίνει στο 6ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης και ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ τι λέει για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, την κατάσταση στο Αφγανιστάν και την πιθανότητα νέων μαζικών αφίξεων, καθώς και τις εικόνες στον παλιό καταυλισμό της Μόριας και σήμερα στον Καρά Τεπέ:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο «Ν»

«Η Λέσβος βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής γραμμής. Αισθάνομαι ντροπή γι’ αυτό που συμβαίνει και αναφέρομαι στη στάση που κρατά η σημερινή κυβέρνηση, όχι σε όλο το προσφυγικό ιδίως στα παιδιά αυτά που έρχονται στη χώρα μας διωγμένα, αυτά και οι γονείς τους. Και δεν αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα να γίνουν κοινωνοί της ελληνικής παιδείας»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχέση με τις διεθνείς και γεωπολιτικές εξελίξεις τόνισε: «Είμαι ανήσυχος. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό που είναι ένα φαινόμενο που θα ακολουθεί τις σύγχρονες κοινωνίες στο δυτικό κόσμο, όσο υπάρχουν αυτές οι τρομακτικές οικονομικές ανισότητες και οι στρατιωτικές επεμβάσεις, με μια λογική να ξορκίσεις το κακό ή με μια λογική δεσμοφύλακα για λογαριασμό της Ευρώπης. Γιατί αυτή είναι η πολιτική της κυβέρνησης σήμερα».

Επεσήμανε ότι το προσφυγικό δεν απασχολεί τόσο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λόγω της πανδημίας που έχει καταστείλει τις ροές. «Σε σχέση με την κρίση στο Αφγανιστάν δεν αρκεί να λες ότι η Ελλάδα θα κλείσει το σύνορα. Καταρχάς εδώ έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που είναι ο ορισμός του πρόσφυγα, του πολιτικού πρόσφυγα, του διωκόμενου.

Αν δεν διεκδικήσεις μηχανισμό μετεγκαταστάσεων, μακριά από την Ελλάδα και όχι στην Τουρκία ξανά. Όχι να βγαίνεις να κατηγορείς τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για να χαϊδέψεις τα αυτιά του συντηρητικού σου ακροατηρίου. Και του κ. Μπογδάνου που έλεγε να πάρετε τους πρόσφυγες σπίτια σας. Αυτό κάνει σήμερα η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να προσθέσει: «Νομίζω ότι θα βρεθούμε μπροστά στις δυσκολίες αργά ή γρήγορα. Διότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ένα κρίσιμο πρόβλημα που θα υπάρχει, με όρους επικοινωνιακούς»

«Η πατρίδα μας δεν είναι μόνο το έδαφός της, που φυσικά έχουμε κάθε υποχρέωση και δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να κλείνουμε τα σύνορα, όταν υπάρχει εργαλειοποίηση των ροών από την Τουρκία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό η πατρίδα μας. Οι πατρίδα μας είναι και οι αξίες της, η αξία του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της Δικαιοσύνης. Είναι σύμφυτη η Ελλάδα με αυτές τις αξίες. Και λυπάμαι πολύ που το τελευταίο διάστημα η χώρα μας έχει απομακρυνθεί από αυτές τις αξίες».

 

Παρέμβαση Αρβανίτη

Για την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο «Ν», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης, σχολίασε:

«Μέρα με τη μέρα, η Ελλάδα της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού εγκλωβίζεται στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ηγεσιας και με ουραγό την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη γίνεται δεσμοφύλακας της Ευρώπης και απομακρύνεται από τις αρχές και τις αξίες της.

Η Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο το έδαφος μας, αλλά και οι αξίες μας, η ψυχή μας.

Η απάντηση στις προκλήσεις της εποχής μας δεν μπορεί παρά να είναι ο ανθρωπισμός.

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη μια Νέα Αρχή.»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«57 μπαλόνια όσες και οι ψυχές που χάθηκαν για την υποδοχή του Πρωθυπουργού»

Τοποθετήθηκαν από την Κίνηση Μνήμης και Δράσης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη Λέσβο

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά του και ποιους θα συναντήσει
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Το 41% δεν σημαίνει λευκή επιταγή, κύριε Μητσοτάκη»

Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο «Ν» η βουλεύτρια Ν. Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, ιδιαίτερα για την εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη και τις ευρωεκλογές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκαταβολική κριτική σε Μητσοτάκη από το ΠΑΣΟΚ

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λέσβου του ΠΑΣΟΚ κατηγορεί τoν Πρωθυπουργό πως «εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνον τις εταιρίες και τα μεγάλα συμφέροντα»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Απομακρύνονται οι θάλαμοι των καρτοτηλεφώνων από τη Μυτιλήνη

Η Κοινότητα Μυτιλήνης σε συνεργασία με τον ΟΤΕ προχωρούν στην απομάκρυνση τους και την αποκατάσταση των πεζοδρομίων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευαΐδης: Ο δρόμος Καλλονής – Σιγρίου έργο του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτική δήλωση του βουλευτή για το έργο που θα εγκαινιάσει ο Πρωθυπουργός, τις δημόσιες υποδομές που έχει ανάγκη η Λέσβος και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΧΩΡΙΑ

Πέθανε ο παλαιότερος και πιο ξακουστός ξυλογλύπτης της Αγιάσου

90 ετών έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Καμαρός
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Παπανώτας

Με απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη