× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ακύρωση δράσεων για τους αγρότες καταγγέλλει η «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Οι δράσεις αφορούσαν πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης του προβάτου της Λέσβου και την αποτύπωση των φυσικών αποθεμάτων οστράκων στον Κόλπο Καλλονής

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/9/2021

Ακύρωση δράσεων για τους αγρότες καταγγέλλει η «Ανταρσία στο Αιγαίο»

Την ακύρωση δράσεων και έργων που αφορούν την αγροτική ανάπτυξη στα νησιά μας και τους αγρότες, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, καταγγέλλει η παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο, σε ανακοίνωσή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως αναφέρει,  η Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη – Χριστόφα ακύρωσε δράσεις - έργα για τους αγρότες με απόφαση που πέρασε από το Περιφερειακό Συμβούλιο την περασμένη Πέμπτη το βράδυ.

«Ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά Νίκος Μανάβης, σημειώνεται μεταξύ άλλων,  ουσιαστικά μόνος του πάλεψε να μεταπείσει  την Περιφερειακή Αρχή ότι είναι μεγάλο λάθος να ακυρωθεί το πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης του προβάτου της Λέσβου.

Το πρόγραμμα αυτό δεν ήταν πανάκεια ωστόσο άνοιγε ένα δρόμο για να αυξηθεί το εισόδημα των κτηνοτρόφων της Λέσβου μέσω: 1)Της αύξησης της παραγωγικότητας των κοπαδιών (σε ότι αφορά το γάλα), 2) Της παραγωγής και μεταπώλησης πιστοποιημένων αρσενικών προβάτων λεσβιακής φυλής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκτενής συζήτηση έγινε για το τραγικό λάθος της ακύρωσης της  δράσης “αποτύπωση και εκτίμηση φυσικών αποθεμάτων οστράκων του κόλπου Καλλονής και επίδραση των χαβάρων στους πληθυσμούς των οστράκων”. Πρόκειται για μια δράση – έργο που έδωσε την δυνατότητα ως σήμερα να παγώσει η δημιουργία οστρακο-καλλιεργειών στον κόλπο που θα οδηγούσαν σε καταστροφή τους αλιείς. Παρ' όλα αυτά η Περιφερειακή Αρχή παρέμεινε ακλόνητη στην θέση της να ακυρώσει κι αυτήν την δράση και ο Περιφερειάρχης υποστήριξε πως η δράση αυτή μπορεί να υλοποιηθεί με μικρότερο κόστος από άλλο φορέα πέραν του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ωστόσο, είναι φανερό πως με τις ενέργειες της η Περιφερειακή Αρχή άνοιξε το δρόμο για τον αφανισμό των ψαράδων του κόλπου Καλλονής. Παράλληλα, με την απόφαση της ακυρώνει κάθε προοπτική μείωσης του πληθυσμού του χαβάρου στον Κόλπου ώστε να καταστεί εφικτή η αύξηση του πληθυσμού των χτενιών.

Επίσης η Περιφερειακή Αρχή ενέταξε στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας την αποπληρωμή του πιλοτικού προγράμματος καταπολέμησης του δάκου με ψεκασμούς από drone. Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε το 2019, μετά από πρόταση της Ανταρσία στο Αιγαίο και έδωσε πολύ καλά αποτελέσματα όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες. “Σήμερα είναι αναγκαίο να πιεστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν τους ψεκασμούς των ελαιώνων με drone” τόνισε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Ανταρσία στο Αιγαίο Νίκος Μανάβης κατά την συζήτηση του θέματος υπογραμμίζοντας παράλληλα την αδράνεια που έχει επιδείξει ως σήμερα η Περιφερειακή Αρχή.

Μετά τα παραπάνω, η ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας του πολύπαθου αναδασμού της Ατσικής με έργο υπό τον τίτλο “συλλογή στοιχείων για την προκήρυξη μελέτης...” και πίστωση έτους μόλις 5.000 ευρώ δείχνει πως ο αναδασμός της Ατσικής παραπέμπεται για ακόμη μια φορά στις Ελληνικές καλένδες.

Τα παραπάνω κάνουν σαφές πως η Περιφερειακή Αρχή των κ.κ. Μουτζούρη και Χριστόφα γύρισε την πλάτη στους φτωχομεσαίους αγρότες των νησιών μας. Ο αγροτικός κόσμος των νησιών μας με τους συλλογικούς του αγώνες μπορεί και πρέπει να ανατρέψει τις πολιτικές επιλογές της Περιφερειακής Αρχής. Σε αυτούς τους αγώνες η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά θα δώσει όλες τις δυνάμεις της στηρίζοντας τους φτωχομεσαίους αγρότες των νησιών μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στους «τίτλους τέλους» οι αυξήσεις για τα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου

Παρέμβαση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Παναγιώτη Παρασκευαΐδη για τη μειωμένη χρηματοδότηση των νησιών μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Να αλλάξουν οι αγρότες μας επάγγελμα;»

Επιστολή διαμαρτυρίας για τη μειωμένη χρηματοδότηση στα Σχέδια Βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου, έστειλε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Αναστασία Αντωνέλλη, στον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ