× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/2/2019

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας», σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας, προτρέπει την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να κάνουν το ίδιο και ενθαρρύνει «τη δημιουργία ομάδας επαφής» προκειμένου να μεσολαβήσει για τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών. Στηρίζει την πρόταση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για «έρευνα και διαλεύκανση των εγκλημάτων» και ζητάει την απελευθέρωση των δημοσιογράφων που κρατούνται, μεταξύ των οποίων και ευρωπαίοι πολίτες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, επαναβεβαιώνεται η πλήρης στήριξη του ΕΚ για την εθνοσυνέλευση, η οποία είναι ο μόνος σύννομος δημοκρατικός θεσμός στη Βενεζουέλα και τονίζεται ότι οι εξουσίες της εθνοσυνέλευσης πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές, συμπεριλαμβανομένων των προνομίων και της ασφάλειας των μελών της», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΚ.

Παράλληλα, το ΕΚ προτρέπει την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό, «ως το μόνο νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της χώρας μέχρι να εξαγγελθούν εκλογές ελεύθερες, διαφανείς και αξιόπιστες ώστε να αποκατασταθεί η δημοκρατία».


Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για τη βία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ολομέλεια καταδικάζει το κύμα καταπίεσης και βίας που έχει οδηγήσει ήδη σε δολοφονίες και ζητά από τις de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και «να λογοδοτήσουν όσοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτές».
Για τον σκοπό αυτό στηρίζει την έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για μια «ανεξάρτητη και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαλευκανθούν οι δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί».

Οι ευρωβουλευτές καταγγέλλουν επίσης την κράτηση δημοσιογράφων που κάλυπταν την κατάσταση στη Βενεζουέλα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Δημιουργία ομάδας επαφών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΕΚ καλεί την Ύπατη Αρμοστή Φεντερίκα Μογκερίνι να συνεργαστεί με τις χώρες της περιοχής και άλλους διεθνείς παράγοντες με στόχο τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών- σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 15ης Οκτωβρίου 2018- η οποία θα μπορούσε να διαμεσολαβήσει για τη διενέργεια «ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ισότιμους όρους για όλους τους συμμετέχοντες και με τη συμμετοχή διεθνών παρατηρητών».

Η Φεντερίκα Μογκερίνι διακήρυξε στις 26 Ιανουαρίου την πλήρη στήριξή της για την εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας και ζήτησε την άμεση διενέργεια ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων προεδρικών εκλογών, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι, εάν δεν υπάρξει σχετική ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες μέρες, «η ΕΕ θα λάβει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του θέματος της αναγνώρισης της ηγεσίας της χώρας».

Σημειώνεται στο ίδιο κείμενο ότι «η Βενεζουέλα είναι βυθισμένη σε βαθιά κοινωνική, οικονομική και δημοκρατική κρίση. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από τη χώρα και ο πληθωρισμός ξεπερνά το 1.650.000 %».
Ν.Μ.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις ως και 20% στην τιμή του καφέ

Ακόμη πιο ψηλά η τιμή της σοκολάτας
ΚΟΣΜΟΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση έπειτα από απόπειρα δολοφονίας ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Χτυπήθηκε με τέσσερις σφαίρες στο στομάχι - Πάνδημη καταδίκη της απόπειρας δολοφονίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

15η Μαΐου ‑ Παγκόσμια ημέρα οικογένειας

Δήλωση του αντιπεριφεριεάρχη Πολιτισμού και Κοινωνικής Πρόνοιας Μιχάλη Δήσσου
ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδριο δημοσιογραφίας από την ΕΣΗΕΠΗΝ στη Ρόδο

«Ο ρόλος της δημοσιογραφίας στην τοπική ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος στην περιφέρεια»
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη

Τι δείχνουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι τη Δευτέρα 20 Μαΐου
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Προσχηματική προσαγωγή και αστυνομικοί τσαμπουκάδες στην Χίο

Καταγγελία του Κοινωνικού Χώρου Αντίβαρο για τα όσα έγιναν στην Χίο κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Γυναικεία υπόθεση οι δουλειές του σπιτιού

Το βάρος των οικιακών εργασιών εξακολουθεί να πέφτει κατά κύριο λόγο στις γυναίκες στα κράτη-μέλη της Ευρώπης
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεύθυνη οδήγηση αλλά φταίνε οι άλλοι...

Τι δείχνει ετήσια έρευνα του ιδρύματος VINCI Autoroutes, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ipsos σε δείγμα 12.413 ατόμων σε 11 ευρωπαϊκές χώρες
ΚΟΣΜΟΣ

Τριετία λιτότητας στην Τουρκία

Περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και πάγωμα του κατώτατου μισθού ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Η αλλαγή για ετεροδημότες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές

Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες στις ευρωεκλογές 2024