Το γάλα της Λέσβου στο στόχαστρο των μεγάλων τυροκόμων
Νέες τυροκομικές μονάδες δημιουργούνται στο νησί
Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/10/2021
Μπαταγιάννης, Ρούσσας, Τσαγκάρης είναι οι τυροκόμοι από την ηπειρωτική Ελλάδα που έχουν πάρει ή δηλώνουν πως θέλουν να πάρουν μέρος της τοπικής παραγωγής πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και η μεγάλη τυροκομική επιχείρηση Όλυμπος, κι ίσως τις επόμενες εβδομάδες να γίνουν γνωστά και τα ονόματα άλλων μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου που έδειξαν ενδιαφέρον ή έκλεισαν συμφωνίες για την αγορά γάλακτος από την Λέσβο.
Οι τοπικές επιχειρήσεις βλέπουν για πρώτα φορά να δέχονται ισχυρό ανταγωνισμό, που φαίνεται ότι δεν μπορούν να τον οριοθετήσουν. Οι αντιδράσεις των τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων είναι οι εξής: α) πλειοδοτούν ανεβάζοντας τις τιμές για να μην χάσουν τους προμηθευτές τους, β)δηλώνουν ότι αδυνατούν να ακολουθήσουν στην κούρσα της ανόδου των τιμών και επιδιώκουν να κρατήσουν όσο μπορούν σε χαμηλότερα επίπεδα τις τιμές.
Το ενδιαφέρον των μεγάλων τυροκομικών επιχειρήσεων να δραστηριοποιηθούν στην Λέσβο δεν προέκυψε φέτος, υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και καλλιεργήθηκε συστηματικά από ένα μικρό αριθμό συνεταιρισμών. Οι συνεταιρισμοί αυτοί πιστεύουν πως όσο περισσότερες τυροκομικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο νησί τόσο πιο καλές τιμές θα μπορούν να επιτευχθούν για τους κτηνοτρόφους μέλη τους.
Η μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις των Ελληνικών τυροκομικών επιχειρήσεων τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό, μαζί με τις εκτιμήσεις για αύξηση της κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων τα επόμενα χρόνια έφεραν στην Λέσβο τις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις του νησιού. Άλλωστε στο νησί παράγεται το 5% της πανελλαδικής παραγωγής πρόβειου γάλακτος και κατά συνέπεια υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν πολύ σημαντικές τυροκομικές επιχειρήσεις.
Νέες τυροκομικές μονάδες
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως η τυροκομική επιχείρηση Ρούσσας αναζητά έκταση στην Λέσβο για να κατασκευάσει δικό της τυροκομείο. Στα τέλη του Δεκεμβρίου αναμένεται να μπει σε λειτουργία το τυροκομείο του Συνεταιρισμού Πέτρας, όλη την παραγωγή αυτής της τυροκομικής μονάδας θα την απορροφήσει η επιχείρηση του κ. Τσαγκάρη. Οι δύο πλευρές έχουν μια πολυετή συνεργασία που τώρα μπορεί να αναπτυχθεί παραπέρα.