× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε επίπεδα ρεκόρ η δηλωμένη ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Μεγάλη αύξηση του μέσου όρου των ανέργων στα χρόνια της πανδημίας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 22/10/2021

Σε επίπεδα ρεκόρ η δηλωμένη ανεργία στο βόρειο Αιγαίο

Στους 15.909 διαμορφώθηκε ο μέσος όρος των ανέργων αναζητούντων εργασία στα νησιά του βορείου Αιγαίου την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Κατά την διάρκεια του Σεπτεμβρίου ο αριθμός των ανέργων αναζητούντων εργασία ανήλθε σε 14.685 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για το χαμηλότερο αριθμό ανέργων που καταγράφηκε κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς, ο μήνας με τους περισσότερους ανέργους ήταν ο Ιανουάριος με 17.700 άτομα. Τους τρεις επόμενους μήνες (Οκτώβριο – Δεκέμβριο), ως την ολοκλήρωση του έτους αναμένεται να καταγραφεί αύξηση του αριθμού των ανέργων, κι αυτό γιατί στο τέλος του Σεπτεμβρίου ή στις αρχές του Οκτωβρίου έκλεισαν οι περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες και οι άλλες τουριστικές επιχειρήσεις του βορείου Αιγαίου.

Έτσι είναι σχεδόν βέβαιο πως ο μέσος όρος των ανέργων αναζητούντων εργασία στο σύνολο του έτους θα διαμορφωθεί πάνω από τα 16.000 άτομα και πολύ κοντά στον περυσινό μέσο όρο που ήταν 16.821 άτομα.


Το 2019 ο μέσος όρος των ανέργων στο σύνολο του έτους διαμορφώθηκε στα 14.270 άτομα. Ενώ το 2010 ο μέσος όρος των ανέργων στα νησιά της περιφέρειας είχε διαμορφωθεί στα 7.715 άτομα. Από το 2011 και μετά  ακολούθησε μια προοδευτική αύξηση της δηλωμένης ανεργίας με σταδιακή αύξηση του μέσου όρου των ανέργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την διετία της υγειονομικής κρίσης (2020 – 2021) καταγράφεται ένα εντυπωσιακό άλμα του αριθμού των ανέργων που αναζητούν εργασία στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Συγκεκριμένα το 2020 είχαμε κατά μέσο όρο 2.531 επιπλέον άνεργους σε σχέση με το 2019. Κι αναμένεται στα ίδια επίπεδα αυξημένα επίπεδα να διαμορφωθεί ο αριθμός των ανέργων και φέτος όπως αναφέραμε πιο πάνω.

Είναι εντυπωσιακό πως ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός των δηλωμένων ανέργων της τελευταίας διετίας στα νησιά του βορείου Αιγαίου καταγράφεται ενώ είναι σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της ανεργίας κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Συνεπώς η άρση των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας και αντιμετώπισης της ανεργίας υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Ιδιαίτερα αν δεν υπάρξουν μέτρα ώστε η όποια αναπτυξιακή διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη στην χώρα να φθάσει μέχρι τις μικρές νησιωτικές οικονομίες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Κάτω τα χέρια από το φράγμα Ερεσού»

Την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του φράγματος Ερεσού, εκφράζει ο Αγροτικός Σύλλογος της περιοχής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ας πάμε παντού στη Μυτιλήνη....με ένα ποδήλατο

Δεκάδες δημότες της πόλης πήραν το ποδήλατό τους και συμμετείχαν στην πανελλαδική δράση που διοργάνωσε ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου την Κυριακή 12 Μαΐου στις 5 το απόγευμα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η ξιμπουμπλήθρα έφερε την άνοιξη στο Μεσότοπο

Μια μουσικοχορευτική παράσταση γεμάτη «αρώματα», μουσικές και νεανικές παρουσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Γιορτάζει το στολίδι της Μυτιλήνης

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετών προς τιμή του Αγίου Θεράποντα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ο Μάης δείχνει το ανοιξιάτικο πρόσωπό του

Με καλό καιρό θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη Λέσβο και θερμοκρασίες κοντά στους 27 βαθμούς κελσίου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιστημονική διημερίδα προς τιμήν του καθηγητή Ευθύμιου Παπαταξιάρχη

Πραγματοποιείται στις 17 και 18 Μαΐου από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Αμφιθέατρο του κτιρίου Γεωγραφίας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μανούλες και παιδιά της Μυτιλήνης έτρεξαν για τη ζωή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε δράση που διοργάνωσαν την Κυριακή στις 11 το πρωί στα Τσαμάκια ο Σύλλογος Lesvos Runners με τον Δήμο Μυτιλήνης για την Γιορτή της Μητέρας
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Κάποιοι ενοχλήθηκαν από τα πανό για τις μάνες της Παλαιστίνης»

Η Κίνηση Μνήμη και Δράση καταγγέλλει την απομάκρυνση των πανό που τοποθέτησε στην αρχή του πεζόδρομου στα Τσαμάκια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Νέοι παιδικοί σταθμοί, καλύτερες συνθήκες για Ρομά και ξενώνες αστέγων στη Μυτιλήνη»

Μεγάλες προκλήσεις και σημαντικά ζητήματα καλείται να διαχειριστεί ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, Νίκος Σπανός
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

41 φιάλες αίμα στην αιμοδοσία της Αγιάσου

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Γυμνάσιο της περιοχής
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Ημέρα της Μητέρας είναι ο εορτασμός της ανιδιοτελούς αγάπης

Ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων Λέσβου στην ανακοίνωση του σημειώνει πως στις 12 Μαΐου έχει την τιμητική του το πιο αγαπημένο πρόσωπο για κάθε άνθρωπο