× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Καλογήρου πρόεδρος στις ομάδες εργασίας χάραξης ελαϊκής πολιτικής

Στόχος η αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων του κλάδου και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός για τον ελαιοκομικό κλάδο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/10/2021

Η Καλογήρου πρόεδρος στις ομάδες εργασίας χάραξης ελαϊκής πολιτικής

Συγκροτούνται δύο ομάδες εργασίας για την χάραξη ελαιακής πολιτικής με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού. Στις δύο επιτροπές θα προεδρεύει η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Χριστιάνα Καλογήρου. Αντικείμενο της πρώτης επιτροπής είναι η χάραξη στρατηγικής για τον τομέα του ελαιολάδου και της δεύτερης επιτροπής η χάραξη στρατηγικής για τον τομέα της βρώσιμης ελιάς. Οι δύο ομάδες οφείλουν να ολοκληρώσουν το έργο τους εντός έξι μηνών και τα μέλη τους δεν θα αμείβονται.
Η ομάδα εργασίας για το ελαιόλαδο, σύμφωνα με την υπουργική Απόφαση, πρέπει να συντάξει σχέδιο δράσεις για την ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα του ελαιολάδου, με κύριους πυλώνες την αντιμετώπιση ζητημάτων διαρθρωτικού χαρακτήρα και τη διασφάλιση της ύπαρξης ενός σταθερού και διαφανούς θεσμικού πλαισίου ίδρυσης, οργάνωσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων του ελαιοκομικού τομέα στην εσωτερική αγορά, την αποτελεσματική προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου προστασίας της παραγωγής βάσει της ιδιαιτερότητας των ελαιοκομικών περιοχών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της θέσης των παραγωγών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας με έμφαση στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών συλλογικών σχημάτων, συστημάτων ποιότητας και τυποποίησης, την αποτελεσματική λειτουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας του ελαιολάδου με την αξιοποίηση ψηφιακών εφαρμογών, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του τυποποιημένου επώνυμου ελληνικού ελαιόλαδου ανά ποικιλία ελαιοδέντρων και ελαιοκομική περιοχή της χώρας, και την δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας με τη διασύνδεση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την διατροφή, την τοπική ανάπτυξη και τον τουρισμό.

Η ομάδα εργασίας του ελαιολάδου αποτελείται από τους:
α) Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Εμμανουήλ Γιαννούλη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ) Βασίλειο Φραντζολά, Σύμβουλο ποιότητας ελαιολάδου, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
δ) Αθανάσιο Λαγκουράνη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, που υπηρετεί με απόσπαση στη Μονάδα Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ε) Νικόλαο Θωμαΐδη, Καθηγητή του Τομέα Θεωρητικής Χημείας, Φυσικοχημείας, Ανόργανης Ανάλυσης, Ενόργανης Ανάλυσης, Οργανολογίας, Χημικής Μηχανικής του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
στ) Εμμανουήλ Καρπαδάκη, υπεύθυνο Καινοτομίας Εξαγωγών και Παραγωγής ελαιολάδου υψηλής ποιότητας της «TERRA CRETA ABEE», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ζ) Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Ιδιοκτήτη ελαιοτριβείου, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
η) Κυριακή Ζηνοβιάδου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Perrotis College, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
θ) Ελένη Τσουράκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας, Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ι) Νικόλαο Λαβίδα, Γενικό Διευθυντή της «UPFIELD Ελλάδος», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ια) Ιωάννη Καρβέλα, Σύμβουλο Επιχειρήσεων, Διευθυντή της «Paratus Europe», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ιβ) Δημήτριο Δαμπασίνα, Γενικό Αναπληρωτή Διευθυντή της «Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια Α.Ε.», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
Ομάδα εργασίας για την βρώσιμη ελιά
Αντικείμενο δράσης της ομάδας εργασίας της βρώσιμης ελιάς είναι: «η σύνταξη και η υποβολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενός ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ανάπτυξη της εθνικής στρατηγικής στον τομέα της επιτραπέζιας ελιάς, με κύριους πυλώνες την αειφορική και βιώσιμη παραγωγή της ελιάς, την βελτιστοποίηση του προϊόντος μέσω της έρευνας, της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της προστασίας της παραγωγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της θέσης των παραγωγών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας με έμφαση στη δημιουργία βιώσιμων επιχειρηματικών συλλογικών σχημάτων, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και την ανάδειξη της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς ως εθνικό εμβληματικό προϊόν, με έμφαση στα ιδιαίτερα ποιοτικά της χαρακτηριστικά ανά ποικιλία και γεωγραφική περιοχή και την δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας με τη διασύνδεση με το περιβάλλον, τον πολιτισμό, την διατροφή, την τοπική ανάπτυξη και τον τουρισμό».
Η Ομάδα Εργασίας της βρώσιμης ελιάς αποτελείται από τους:
α) Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του
Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β) Βασίλειο Ζαμπούνη, Σύμβουλο της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ) Γεώργιο Αφεντούλη, Γεωπόνο-Γεωργοοικονομολόγο, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
δ) Άρη Κεφαλογιάννη, Πρόεδρο της «LEGENDARY FOOD Α.Ε.», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ε) Γεώργιο-Θεόδωρο Ντούτσια, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), ως τακτικό μέλος, με αναπληρωτή τον Διανέλλο-Γεώργιο Γεωργούδη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών-Τυποποιητών-Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών
(ΠΕΜΕΤΕ).
στ) Παναγιώτη Σταθόπουλο, Μέλος Εργαστηριακού και Διδακτικού Προσωπικού του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως τακτικό μέλος, χωρίς
αναπληρωτή/τρια.
ζ) Αθανάσιο Λαγκουράνη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, που υπηρετεί με απόσπαση στη Μονάδας Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, της Ειδικής Υπηρεσίας
Εφαρμογής ΠΑΑ 2014-2020, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
η) Ελένη Τσουράκη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ1 Γεωπονικού, με βαθμό Α΄, προϊσταμένη του Τμήματος Ελαίας, Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό
μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
θ) Κυριακή Παπαγεωργίου, Διευθύνουσα Σύμβουλο της «SATIVA Α.Ε.Β.Ε.», ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελίες εργασίας για το κέντρο «The Beauty House»

Αναζητούνται έμπιστοι συνεργάτες με όρεξη στη Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πλέκοντας ξερολιθιές – κεντώντας λιθόστρωτα»

Βιωματικό εργαστήριο με Δωρεάν Συμμετοχή στις 25 &26 Μαΐου , στην Ανεμώτια Λέσβου από την ΚΟΙΝ.ΣΕΠ. «Ηφαίστειο Ανεμώτιας»
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ανοιξε ανανεωμένο το Hola στα Βατερά

Με αφορμή την επένδυσή του, στον τόπο καταγωγής του ο υποψήφιος Διδάκτορας, Στέφανος Καραβίδας μιλά στο «Ν» για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Εργαζόμενους από τρίτες χώρες αναζητά η ελληνική βιομηχανία

Η έλλειψη προσωπικού μετά τον τουρισμό επεκτείνεται και στην ελληνική βιομηχανία
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι περιπέτειες του γέρο ‑ Πρέβελης στο Βόρειο Αιγαίο

Με αρκετή καθυστέρηση έφτασε το πλοίο που αντικατέστησε προσωρινά το «Νήσος Ρόδος», στο λιμάνι της Μυτιλήνης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βγήκε το Νήσος Ρόδος μπήκε το Πρέβελης

Αλλαγή της τελευταίας στιγμής στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ελπιδοφόρα ανθοφορία στους ελαιώνες της Λέσβου

Ποιές είναι οι αναγκαίες καλλιεργητικές φροντίδες μετά την καρπόδεση που πρέπει να γίνουν στους ελαιώνες. Συνέντευξη του γεωπόνου Βασίλη Γάλλου στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη»
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τρίωρη καθυστέρηση για το Blue Star Myconos

Θα αναχωρήσει τα μεσάνυχτα του Σαββάτου 11 Μαΐου από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.