× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προσεχώς αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Ανοίγει η συζήτηση για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2021

Προσεχώς αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε τις προηγούμενες ημέρες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον δημοσιογράφο Πάρη Τσιριγώτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 Ο κ. Σακέλλης τόνισε πως το 2021 (Ιανουάριος - Οκτώβριος) καταγράφηκε αύξηση της επιβατικής κίνησης στα πλοία της ακτοπλοϊας κατά 30%, των Ι.Χ. οχημάτων κατά 32% και των φορτηγών κατά 11%. Ωστόσο το μετοφικό έργο των πλοίων ήταν πολύ μικρότερο από το 2019. Συγκεκριμένα τόνισε πως στο δεκάμηνο του 2021 η επιβατική κίνηση ήταν μικρότερη κατά 40% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα η μεταφορά Ι.Χ. οχημάτων ήταν μικρότερη κατά 15% και φορτηγών κατά 12%, πάντα σε σχέση με το 2019.

Η αύξηση της επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2020 προήλθε κυρίως από τις γραμμές των Κυκλάδων.

Η αύξηση των εσόδων των ακτοπλοϊκών εταιρειών κατά το τρέχων έτος είναι σημαντικό ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει την αύξηση του κόστους των καυσίμων που εκτιμάται πως φθάνει στο 35% σε σχέση με το 2020. Αυτό σημαίνει πως οι ισολογισμοί των ακτοπλοϊκών εταιρειών θα κλείσουν και το τρέχον έτος με ζημιές. Η κατάσταση αυτή οδηγεί τις διοικήσεις των ακτοπλοϊκών εταιρειών στο να σχεδιάζουν την αύξηση των τιμών των ναύλων μεταφοράς οχημάτων και φορτηγών αλλά και των τιμών των εισιτηρίων για τους επιβάτες. Ωστόσο ο κ. Σακέλλης τόνισε πως οι αυξήσεις δεν αποτελούν λύση σε όλες τις περιπτώσεις διότι μειώνεται η μεταφορική κίνηση.  

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περισσότεροι πόροι για τις άγονες γραμμές

Η αύξηση των πόρων για τις άγονες γραμμές από τα 90.7 εκατ. ευρώ το 2019, στα 138 εκατ. ευρώ το 2021 έχει οδηγήσει στην σταδιακή αύξηση των άγονων γραμμών κατά 24. Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη ο κ. Σακέλλης τόνισε: «Η αύξηση της χρηματοδότησης των δρομολογίων Δημόσιας Υπηρεσίας ήταν θετική και απαραίτητη αλλά δεν αποσκοπεί στην ενίσχυση των Εταιρειών μας αλλά στην αύξηση των δρομολογίων και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τα μικρά νησιά μας αλλά και τα μεγάλα την περίοδο της κρίσης».

Ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με την ανανέωση του ακτοπλοϊκού στόλου που θα πρέπει να ξεκινήσει τα επόμενα χρόνια ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ τόνισε πως «Η Ακτοπλοΐα έχει να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια δύο μεγάλες προκλήσεις: Την προσαρμογή των πλοίων στους νέους περιβαλλοντολογικούς κανονισμούς και την ανανέωση του ακτοπλοϊκού μας στόλου.

Τα δύο αυτά θέματα είναι πολύ σοβαρά και θα επηρεάσουν τις εξελίξεις.

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος αλλά και του νησιωτικού χαρακτήρα της χώρας μας τα θέματα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα και προσεκτικά βήματα τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη αναμένουμε την ολοκλήρωση των μελετών του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ΝΕΕ, στις οποίες συμμετέχει και ο Σύνδεσμός μας, για την ανανέωση του ακτοπλοϊκού μας στόλου. Επίσης εκπονούνται μελέτες από τον ΣΕΕΝ τόσο για τις επιπτώσεις των νέων κανονισμών στην τουριστική κίνηση και την ανάπτυξη των νησιών, καθώς και για τεχνικά και θεσμικά θέματα που αφορούν στην ηλεκτροδότηση των πλοίων».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.