× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Απόφαση για διάσπαση της ΔΕΥΑΛ… εάν και εφόσον

«Αν φύγει ο βραχνάς της Δυτικής Λέσβου η Μυτιλήνη θα πληρώνει πολύ φθηνότερο νερό» δηλώνει ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Φλώρος

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 4/11/2021

Απόφαση για διάσπαση της ΔΕΥΑΛ… εάν και εφόσον

Σε μία απόφαση η οποία επί της ουσίας είναι ανεφάρμοστη στην παρούσα φάση, προχώρησε χθες κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης .

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση αφορά τη διάσπαση της ΔΕΥΑΛ η οποία όπως ισχυρίστηκε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Γιώργος Φλώρος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τις σημερινές συνθήκες. Όπως σημείωσε ο Γιώργος Φλώρος ένα διαμέρισμα της πόλης πληρώνει λογαριασμούς 60 και 80 ευρώ, χωρίς να έχει κήπους και φυτά, ενώ ένα τυπικό νοικοκυριό στα χωριά, πληρώνει 9 ευρώ και ποτίζει κήπους και μπαξέδες.

«Πιστεύω είπε χαρακτηριστικά ότι αν απαλλαγεί η ΔΕΥΑΛ από το βραχνά της Δυτικής Λέσβου, θα σταθεί στα πόδια της και θα μπορέσει να μειώσει σημαντικά το κόστος των υπηρεσιών της στους κατοίκους της Μυτιλήνης, ώστε να υπάρξει ισορροπία στα τιμολόγια και στις χρεώσεις μεταξύ πόλης και χωριών».

Την αντίθεσή τους  με την προοπτική διάσπασης εξέφρασαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης οι οποίες επισήμαναν ότι η απόφαση που θα ληφθεί δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα και καμία νομιμοποίηση με δεδομένο ότι η προθεσμία διάσπασης των Νομικών Προσώπων και των Εταιρειών των δύο δήμων έληξε το Σεπτέμβριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην πραγματικότητα και ο Δήμος Μυτιλήνης γνωρίζει καλά ότι η απόφαση της διάσπασης με τα σημερινά δεδομένα είναι ανεφάρμοστη. Ο μόνος τρόπος αυτή τη στιγμή για να σπάσει η ΔΕΥΑΛ, αφού νομικά δεν υπάρχει τρόπος, είναι να γίνει λύση και εκκαθάριση της εταιρείας, μία διαδικασία  εξαιρετικά επίπονη η οποία θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση του νησιού και στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Ωστόσο η Δημοτική Αρχή, εδώ και καιρό πιέζει πολιτικά την κυβέρνηση να περάσει φωτογραφική ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε κατ΄ εξαίρεση ουσιαστικά να σπάσει η ΔΕΥΑΛ χωρίς να χρειαστεί εκκαθάριση.

Η λήψη της συγκεκριμένης απόφασης, έγινε περισσότερο για να ασκηθεί πίεση και να λυθούν τα χέρια του κυβερνητικού βουλευτή να στηρίξει με βάση τη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης, τη ρύθμιση αυτή.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται η αντίδραση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ο οποίος είχε ψηφίσει κατά της διάσπασης της ΔΕΥΑΛ σε προηγούμενη συνεδρίασή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, γνωρίζει καλά ότι στην παρούσα φάση μία διάσπαση θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την περιοχή και τις παροχές υπηρεσιών στους πολίτες, ενώ παράλληλα  θα υπήρχαν και αντιδράσεις από την πλευρά του προσωπικού της ΔΕΥΑΛ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ αφήνει να εννοηθεί ότι αν δεν προχωρήσει η διάσπαση της εταιρείας θα υπάρξει σημαντική αύξηση των τιμολογίων κυρίως στη Δυτική Λέσβο, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα της εταιρείας.

Αντιλαμβάνεται κανείς ωστόσο ότι τόσο η κόντρα για τη διάσπαση ή μη της ΔΕΥΑΛ όσο και η κόντρα για τη διάσπαση η μη εταιρειών και Νομικών Προσώπων, ξεκινά και καταλήγει στις κακές σχέσεις των δύο δημοτικών αρχών οι οποίες 2,5 χρόνια μετά τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου  δεν έχουν καταφέρει να συνεννοηθούν για βασικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον του νησιού μας. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης