× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι τιμές του ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία

Στα 3,42 ευρώ η μέση τιμή χονδρικής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 13/11/2021

Οι τιμές του ελαιολάδου σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τυνησία

Η είσοδος φρέσκου ελαιολάδου στην αγορά οδηγεί σε μείωση τις τιμές χονδρικής και παραγωγού. Οι παραγωγοί αυτή την περίοδο έχουν αυξημένες ανάγκες από έσοδα προκειμένου να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ελαιοτριβείων και των εργατών γης. Γι αυτό και πωλούν όσο περισσότερο ελαιόλαδο μπορούν. Η παραπάνω διαπίστωση αποτυπώνεται στην εξέλιξη των τιμών την τελευταία εβδομάδα. Βέβαια οι τιμές παραγωγού την φετινή χρονιά είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και κατά συνέπεια οι ελαιοπαραγωγοί που προχωρούν άμεσα στην πώληση του ελαιολάδου αποκομίζουν μεγαλύτερα έσοδα. Κι επειδή τα αποθέματα ελαιολάδου στην εκκίνηση της νέας ελαιοκομικής περιόδου είναι σημαντικά μειωμένα σε σχέση με πέρυσι είναι εύλογο να περιμένουν οι ελαιοπαραγωγοί πως θα καταφέρουν να πουλήσουν το προϊόν τους σε ικανοποιητικές τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ιταλικού Ινστιτούτου Ismea, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου η μέση τιμή χονδρικής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου (παράδοση στην είσοδο του ελαιοτριβείου για ποσότητα ενός βυτίου) στην Ισπανία διαμορφώθηκε στα 3,36 ευρώ ανά κιλό, η μέση τιμή για το βιομηχανικό ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στα 2,87 ευρώ ανά κιλό.

Στην Ελλάδα η μέση χονδρική τιμή την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,42 ευρώ ανά κιλό για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στα 2,35 ευρώ ανά κιλό βιομηχανικού ελαιολάδου. Με βάση αυτά τα στοιχεία η μέση τιμή παραγωγού για τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα στην Ελλάδα εκτιμούμε πως διαμορφώθηκε στα 3,20 ευρώ ανά κιλό ελαιολάδου.

Στην Τυνησία η μέση χονδρική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώθηκε στα 3,48 ευρώ ανά κιλό και του βιομηχανικού ελαιολάδου στα 3,03 ευρώ ανά κιλό.

Σύμφωνα, πάντα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Ινστιτούτου Ismea, η μέση τιμή παραγωγού για τα ιταλικά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα διαμορφώθηκε στα 4,44 ευρώ ανά κιλό την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η αντίστοιχη τιμή για τα παρθένα ελαιόλαδα ήταν 2,69 ευρώ ανά κιλό και για τα βιομηχανικά ελαιόλαδα 2,28 ευρώ ανά κιλό.

Ο ιστοχώρος Poolred για την εβδομάδα από 6 ως 12 Νοεμβρίου καταγράφει την μέση χονδρική τιμή στα 3,189 ευρώ ανά κιλό για την Ισπανία, για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στα 2,885 ευρώ ανά κιλό, ενώ για τον βιομηχανικό άσσο η τιμή διαμορφώθηκε στα 2,89 ευρώ ανά κιλό.

Ο ιστοχώρος Poolred που καταγράφει την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία, διευκρινίζει οι μέσες τιμές που δημοσιοποιεί είναι ο σταθμισμένος μέσος όρος των τιμών αγοράς και πώλησης του ελαιολάδου μεταξύ των ελαιοτριβείων και των εμπορικών επιχειρήσεων. Για τον προσδιορισμό της μέσης τιμής λαμβάνεται υπόψη τόσο η τιμή όσο και η ποσότητα του προϊόντος που πωλήθηκε στην συγκεκριμένη τιμή.

 
Κρατάμε μικρό καλάθι

Στα ρεπορτάζ που δημοσιεύονται για την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου καταγράφονται εκτιμήσεις που ανεβάζουν τις τιμές παραγωγού πάνω από τα 4,00 ευρώ. Θεωρούμε παρακινδυνευμένες αυτές τις εκτιμήσεις χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε την επιβεβαίωση τους. Θα είμαστε χαρούμενοι αν επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις ωστόσο επιλέγουμε να μην τις υιοθετούμε. Πρώτα από όλα γιατί μέση τιμή παραγωγού πάνω από τα 4,00 ανά κιλό δεν έχουμε δει εδώ και παρά πολλά χρόνια. Επίσης θεωρούμε παρακινδυνευμένο να γίνονται εκτιμήσεις για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού, όταν στην διαμόρφωση τους επιδρούν πολλοί παράγοντες και όχι μόνο η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά του ελαιολάδου. Είναι βέβαιο πως η εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης αλλά και η αύξηση του κόστους της ενέργειας θα επιδράσουν στην διαμόρφωση των τιμών.

Σε κάθε περίπτωση πιστεύουμε πως οι ελαιοπαραγωγοί, κι όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στην αγορά του ελαιολάδου θα πρέπει να παρακολουθούν την εξέλιξη των τιμών από αξιόπιστες πηγές και να λαμβάνουν τις αποφάσεις με βάση τις δικές τους προτεραιότητες.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παραγωγή ελαιολάδου με βελτιωμένα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Καινοτόμο πρόγραμμα παραγωγής ελαιολάδου από εκπυρηνωμένη ελιά πριν την έκθλιψη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βάνδαλοι έβαλαν στόχο τα νέα ιαματικά λουτρά του Πολιχνίτου

Μελανό σημείο της μεγάλης απήχησης των νέων εγκαταστάσεων από τις πρώτες κιόλας μέρες λειτουργίας τους είναι οι ζημιές που προκάλεσαν άγνωστα άτομα πέντε φορές στον εξοπλισμό των λουτρών
ΕΡΓΑΣΙΑ

Υποχρεωτική η δήλωση απασχόλησης για κάθε συνταξιούχο με αγροτικό εισόδημα

Στην ειδική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ μέχρι τώρα έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 80.000 συνταξιούχοι που εργάζονται