× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα μυστικά της προκήρυξης των νέων αγροτών

Επιχειρηματίες θέλει τους νέους αγρότες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/11/2021

Τα μυστικά της προκήρυξης των νέων αγροτών

Εργασιακός οργασμός επικρατεί από το πρωί της Παρασκευής σε όλα τα γεωτεχνικά μελετητικά γραφεία. Αιτία είναι το άνοιγμα του προγράμματος νέοι αγρότες που αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά η προκήρυξη του προγράμματος βάζει υψηλές απαιτήσεις σε όσους θα ενταχθούν σε αυτό. Συγκεκριμένα τους ζητά να μετατρέψουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις σε κερδοφόρες επιχειρήσεις. Στόχος που δείχνει πως θέλει τους νέους αγρότες η κυβέρνηση. Η σχεδίαση της προκήρυξης έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε οι χρηματοδοτήσεις να κατευθυνθούν σε νέους αγροκτηνοτρόφους, που θα αναλάβουν την διαχείριση ήδη επιτυχημένων εκμεταλλεύσεων. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης,  ήδη λέγεται (αν και χαμηλόφωνα) «δεν θέλουμε να ενταχθούν στο πρόγραμμα άνθρωποι που είτε θα πάρουν την επιδότηση και θα φύγουν, είτε οι εκμεταλλεύσεις τους σε λίγα χρόνια θα αποδειχθούν μη βιώσιμες και θα τις εγκαταλλείψουν».
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει δήλωση ΟΣΔΕ το 2021, θα πρέπει να ασχολούνται επαγγελματικά με την αγροτική τους εκμετάλλευση και σε αυτή να απασχολούνται τουλάχιστον κατά 30% του ετήσιου χρόνου εργασίας τους. Επίσης πρέπει να λαμβάνουν το 50% του εισοδήματος από την εκμετάλλευση και να είναι ασφαλισμένοι οι ίδιοι και η αγροτική παραγωγή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αύξηση της δυναμικότητας κατά 20% στην τετραετία
Η γεωργική εκμετάλλευση του υποψήφιου πρέπει να έχει παραγωγική δυναμικότητα: α)μεγαλύτερη ή ίση των 12.000 ευρώ για την ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη και την Εύβοια, β)10.000 ευρώ για τα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 και γ)8.000 ευρώ για τους κατοίκους των νησιών με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων. Η παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 100.000 ευρω. Με την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου κάθε νέος αγρότης θα πρέπει να πετύχει αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας κατά 20% τουλάχιστον. Κατά τα χρόνια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου οι παραγωγική δυναμικότητα της εκμετάλλευσης κάθε νέου αγρότη δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από το επίπεδο που ήταν κατά την ένταξη του στο πρόγραμμα.
Το ποσό της ενίσχυσης δεν συνδέεται με συγκεκριμένες δαπάνες και κυμαίνεται από 35.000 έως 40.000 ευρώ. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η πρώτη δόση, η οποία καταβάλλεται με την ένταξη του δικαιούχου στο μέτρο, αφορά το 70% του συνολικού ποσού ενίσχυσης ενώ η δεύτερη δόση καταβάλλεται κατά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου.
Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να παραμείνουν αγρότες για μία τριετία από την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους σχεδίου, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.

Μεγάλος ανταγωνισμός
Στην συγκεκριμένη προκήρυξη αναμένεται να υπάρξει πολύ μεγάλος ανταγωνισμός καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις που αναφέρουν πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν θα ξεπεράσουν στις 30.000. Με τους διαθέσιμους πόρους  των 420 εκατ. Ευρώ μπορούν να χρηματοδοτηθούν 11.000 αιτήσεις. Αυτό σημαίνει πως πολύ δύσκολα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα νέοι αγρότες από τα μικρά νησιά του Αιγαίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΡΓΑΣΙΑ

12 θέσεις στο Δήμο Μυτιλήνης

Μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου η υποβολή των αιτήσεων
ΑΤΖΕΝΤΑ

Εκδήλωση στην Καλλονή για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα

Υπό την αιγίδα του Δήμου Δυτικής Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Συνάντηση Αντωνέλλη με τους εργολάβους της Δακοκτονίας

Εν όψει της έναρξης του Προγράμματος καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς για το 2024
ΕΡΓΑΣΙΑ

Αγγελία εργασίας σε γραφείο ενοικιάσεων αυτοκινήτων

Ζητείται υπάλληλος στη Μυτιλήνη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αρχισε η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ

Η εφαρμογή του θα ξεκινήσει το 2025 δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.115 ήταν οι αφίξεις με τσάρτερ τον Απρίλη

Χωρίς εκπλήξεις το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2024 για τη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Αντέχουν οι Ισπανικές εξαγωγές ελαιολάδου

Μέτρια αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου της Ισπανίας την ελαιοκομική περίοδο 2024 - 2025
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αύξησε τις εξαγωγές τυριών η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023

Μικρή αύξηση της παραγωγής αναμένεται για το 2024, σύμφωνα με τις εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπή για την αγροτική οικονομία της Ε.Ε.
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια