× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τιμή και οξύτητα τα βασικά κριτήρια αγοράς ελαιολάδου

Η πλειοψηφία των νοικοκυριών (57%) ανέφερε ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προμηθεύεται από συγγενείς

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 18/11/2021

Τιμή και οξύτητα τα βασικά κριτήρια αγοράς ελαιολάδου

Πρώτο κριτήριο για την αγορά ελαιολάδου από τα Ελληνικά νοικοκυρία είναι η τιμή, ακολουθεί στην δεύτερη θέση η οξύτητα, στην τρίτη θέση η γεωγραφική ένδειξη, στην τέταρτη θέση αν είναι προϊόν με ονομασία προέλευσης, πέμπτο κριτήριο είναι το υλικό συσκευασίας και έκτο ο πιθανός ισχυρισμός υγείας. Το 63% των Ελληνικών νοικοκυριών αγοράζουν συγκεκριμένη μάρκα ελαιολάδου και ενώ το 37% δεν αγοράζει συγκεκριμένη μάρκα. Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε για την κατανάλωση ελαιολάδου στην χώρα στο πλαίσιο της δράσης «Οι δρόμοι της ελιάς» για λογαριασμό του ΕΦΕΤ από την εταιρεία Hellenic Research House.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην έρευνα συμμετείχαν 859 νοικοκυριά και έδειξε πως οι Έλληνες γνωρίζουν καλά το ελαιόλαδο και το προτιμούν από άλλες λιπαρές ουσίες (π.χ. βούτυρο, μαργαρίνες). Μεγάλο πρόβλημα είναι ο τρόπος αποθήκευσης του ελαιολάδου καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά το αποθηκεύουν σε μεταλικούς τεκενές. Άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας είναι:

 - Η πλειοψηφία των νοικοκυριών (57%) ανέφερε ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο προμηθεύεται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς σε ποσοστό 74%.

-Η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου φάνηκε να συνδέεται με την πρόσβαση στην παραγωγή ελαιολάδου – το 59% όσων δεν έχουν πρόσβαση αγοράζουν τυποποιημένο, έναντι πολύ μικρού αριθμού (7%) όσων έχουν πρόσβαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Για όσους αγοράζουν τυποποιημένο ελαιόλαδο, τα βασικά κριτήρια επιλογής είναι η τιμή (54%), η οξύτητα (44%) και η γεωγραφική ένδειξη (39%), ενώ το 63% αγοράζει σταθερά συγκεκριμένη μάρκα.

- Γενικά το ελαιόλαδο θεωρείται από τους Έλληνες καταναλωτές ως ανώτερο των άλλων φυτικών ελαίων (91% το θεωρούν πιο θρεπτικό/υγιεινό).

- Η γνώση για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου φάνηκε να ποικίλει, με αρκετούς καταναλωτές να μπερδεύονται. Παρότι το 54% των συμμετεχόντων γνώριζαν ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει οξύτητα μικρότερη του 0,8, μόνο το 19% γνώριζε ότι ένα ελαιόλαδο μπορεί να είναι πικρό ή πικάντικο στη γεύση επειδή είναι πλούσιο σε φαινολικά συστατικά τα οποία έχουν ευεργετικές ιδιότητες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το 59% καταναλώνει το ελαιόλαδο 6 μήνες μετά την παραγωγή του για να «ηρεμήσει» η γεύση του. Σε γενικές γραμμές, η διάρκεια ζωής των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων κυμαίνεται μεταξύ 9 και 18 μηνών, ανάλογα με άλλους συνακόλουθους παράγοντες όπως είναι η θερμοκρασία ή η χημική σύνθεση. Η ιδανική θερμοκρασία για τη διατήρηση του ελαιολάδου είναι περίπου 23°C, ενώ η αποθήκευση του σε υψηλές θερμοκρασίες (π.χ. κοντά στους 40ºC) υποβαθμίζει την ποιότητα του.

Οι Έλληνες καταναλωτές δεν φαίνεται να ανησυχούν ιδιαίτερα για τη νοθεία του ελαιολάδου (16% μόνο ανησυχούν), κυρίως διότι θεωρούν ότι το λάδι που προμηθεύονται από συγγενείς και γνωστούς δεν ενέχει αυτό το ρίσκο (81% όσων δεν ανησυχούν), ενώ το κύριο μέτρο που παίρνουν εκείνοι που ανησυχούν είναι η αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου συγκεκριμένης εταιρείας (56%).

-  Για τους καταναλωτές η νοθεία σχετίζεται πρωτίστως με άλλα φυτικά έλαια (π.χ. ηλιέλαιο) και δευτερευόντως με αναμείξεις ελαιολάδων διαφορετικής ποιότητας ή γεωγραφικής προέλευσης ή παραπλανητικές ετικέτες.

- Στο θέμα της νοθείας του ελαιολάδου το κοινό εμπιστεύεται σε μεγάλο βαθμό τα ελαιοτριβεία και τους κρατικούς φορείς ελέγχου, όμως η εμπιστοσύνη στις εταιρείες ελαιολάδου φάνηκε να είναι περιορισμένη στα νοικοκυριά που συμμετείχαν στην έρευνα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη