× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκπαιδευτικές δράσεις του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης

Διδακτικά δίωρα με το γνωστό μαθηματικό και λογοτέχνη Τεύκρο Μιχαηλίδη για την τέχνη και τα μαθηματικά

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2021

Εκπαιδευτικές δράσεις του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης

Σε δύο σημαντικά διδακτικά δίωρα συμμετείχαν μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Τελετών, ο γνωστός μαθηματικός και λογοτέχνης Τεύκρος Μιχαηλίδης, προσκεκλημένος από τους μαθηματικούς Αλμπέρ Ντιγκράν Ματοσσιάν, Παναγιώτη Κουτσκουδή, Γεώργιο Καρμίρη και με τη συμβολή της Κατερίνας Καλφοπούλου, Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου του 1ου ΠΕΚΕΣ Βορείου Αιγαίου και Συμβούλου Παιδαγωγικής Ευθύνης του σχολείου, έκανε δύο δειγματικές διεπιστημονικές διδασκαλίες, με θέμα: «Η Τέχνη ως εναλλακτική πύλη εισόδου στη γνώση».

Τέχνη και Μαθηματικά, «συναντήθηκαν» διεπιστημονικά, δείχνοντας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς πως η Τέχνη, ως η κατάλληλη διδακτική πύλη εισόδου σ’ ένα γνωστικό αντικείμενο (εδώ η Γεωμετρία) μπορεί να  διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διδασκαλία ενός γνωστικού αντικειμένου, αναδεικνύοντας ικανότητες και δεξιότητες μαθητών στην κατάκτηση της γνώσης.  Στις δύο αυτές δειγματικές διδασκαλίες – εργαστήρια παρουσιάστηκε πώς πίνακες ζωγραφικής μπορούν να γίνουν αφορμή για ένα πρωτότυπο και ζωντανό μάθημα, που να εξυπηρετεί τόσο τις προδιαγραφές του σχολικού προγράμματος όσο και την ανάγκη άμεσης εξοικείωσης των μαθητών με τον πολιτισμό.

Σημείο εκκίνησης για τις συγκεκριμένες δράσεις ήταν η μονοτυπία «Νεύτων» του William Blake και η «Μελαγχολία» του Albrecht Dürer.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Διδακτική Μεθοδολογία η τεχνική αυτή ονομάζεται Artful Thinking / Έντεχνος Συλλογισμός. Στόχος του Έντεχνου Συλλογισμού είναι οι τέχνες να ενεργοποιούν τη δημιουργική και κριτική διάθεση των μαθητών, προκειμένου αυτοί να ανακαλύπτουν πράγματα πέρα από τα αυτονόητα. Και πράγματι, οι τέχνες έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ορατά τα αόρατα και τα ορατά ακόμη πιο ορατά. Η εφαρμογή μπορεί να γίνει με παραστατικές τέχνες (ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική) αλλά και με  μουσικά και λογοτεχνικά έργα. Τα εργαλεία του Artful Thinking ονομάζονται Μοτίβα (Routines). Στη διδακτική πράξη χρησιμοποιούνται όταν επιδιώκουμε οι μαθητές να: α) να αξιοποιούν τη φαντασία τους, β) να εκφράζουν με συμβολικό και έμμεσο τρόπο τα συναισθήματα, τις αντιλήψεις και τις ιδέες τους και γ) να κατανοούν βιωματικά το επιστημονικό, κοινωνικό, πολιτικό, θρησκευτικό, ιστορικό πλαίσιο διδασκόμενων εννοιών. 

O Τεύκρος Μιχαηλίδης είναι Κύπριος μαθηματικός και συγγραφέας που, παράλληλα με τη διδασκαλία στη μέση εκπαίδευση, δραστηριοποιείται στο χώρο της «μαθηματικής μυθοπλασίας». Έχει εκδώσει έξι μυθιστορήματα, μια συλλογή αστυνομικών διηγημάτων και τρία βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης. Συμμετείχε με διηγήματά του σε πολλούς συλλογικούς τόμους. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε οκτώ ξένες γλώσσες. Η Γαλλική Δημοκρατία τον έχει τιμήσει με τον τίτλο «Chevalier dans l’ ordre des palmes académiques». Το πρόσφατο ιστορικό – αστυνομικό του μυθιστόρημα «Φονικό στη Μεγάλη Εκκλησία», εκτυλίσσεται στο Βυζάντιο, την εποχή του Ιουστινιανού και της Θεοδώρας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κινητοποίηση για την Παλαιστίνη

Πέμπτη 16 Μαΐου, στα Κεντρικά Λύκεια της Μυτιλήνης, στις 6:30 το απόγευμα με πρωτοβουλία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Κέντρα ολοκληρωμένης φροντίδας ανακοίνωσε ο Βαρτζόπουλος

Με κινητοποίηση διαμαρτυρίας υποδέχθηκαν τον υφυπουργό Υγείας οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λέσβου στην Καλλονή
ΥΓΕΙΑ

Ξεκίνησε η μετακόμιση της ψυχιατρικής κλινικής Μυτιλήνης

Ο εργολάβος αναμένεται να εγκατασταθεί μέσα στο καλοκαίρι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ιδρύθηκε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μεσιτών

Οι μεσίτες της χώρας απέκτησαν το δικό τους πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης στις εκδηλώσεις για την Μάχη του Σκρά

Τίμησαν τους 338 Λέσβιους πεσόντες της Μεραρχίας Αρχιπελάγους
ΥΓΕΙΑ

Σε συνέδριο για την υγεία και την τεχνητή νοημοσύνη ο Καμπούρης

Ο πρόεδρος και διοικητής του Νοσοκομείου παρακολούθησε με ενδιαφέρον μεταξύ άλλων την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
ΥΓΕΙΑ

Ανελέητο «φόρο» καταβάλλουν οι εργαστηριακοί γιατροί

Εξηγούν στους ασθενείς τους στη Λέσβο γιατί διαμαρτύρονται, την ίδια ώρα που το υπουργείο Υγείας τους «εκβιάζει», όπως λένε
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αρώματα ρίγανης στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Μοσχομύρισε το σχολείο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης ευαισθητοποίησης για την διατροφική αξία των αρωματικών φυτών και την συμβολή τους στην ιατρική
ΥΓΕΙΑ

Επιχείρηση μεταφοράς ασθενή, μέλους πληρώματος δεξαμενόπλοιου

Την Τετάρτη τα ξημερώματα ένας 29χρονος λιπαντής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης
ΥΓΕΙΑ

Υποδοχή Βαρτζόπουλου με κινητοποίηση στην Καλλονή

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου πραγματοποιεί την Τετάρτη στις 6 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Θέατρο της Καλλονής
ΥΓΕΙΑ

SOS από τη Διεύθυνση Υγείας για την Αφρικανική σκόνη

Οδηγίες στους κατοίκους του βορείου Αιγαίου για την περίπτωση μεταφοράς σκόνης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Έσωσε τη ζωή 30χρονου στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Αρχιφύλακας εν ώρα υπηρεσίας ανέλαβε δράση το απόγευμα της Δευτέρας- Γιατί δεν υπήρχε γιατρός;