× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ένταση και διαπληκτισμοί στην παραλία της Σκάλας Ερεσού

Mπουλντόζες για να κάνουν τομές στο οικόπεδο της ιδιοκτήτριας ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης. Πλήθος κατοίκων εμπόδισαν τις μηχανήματα

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 29/11/2021

Ένταση και διαπληκτισμοί στην παραλία της Σκάλας Ερεσού

Ένταση επικράτησε σήμερα Δευτέρα  το πρωί στην παραλία της Σκάλας Ερεσού στην περιοχή «Αφεντέλι», όταν η ιδιοκτήτρια της έκτασης στο σημείο αυτό, έφτασε εκεί μαζί με μηχανήματα για να πραγματοποιήσει τομές για την Αρχαιολογία, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της αδειοδότησης του ακινήτου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μόλις αντιλήφθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής την παρουσία των μηχανημάτων, μετέβησαν εκεί προκειμένου να εμποδίσουν οποιαδήποτε εργασία η οποία θα συντελέσει στην προώθηση των συμφερόντων του ιδιώτη και στην επένδυση που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει. Όπως είναι γνωστό οι κάτοικοι της Ερεσού από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν  οι προθέσεις της ιδιοκτήτριας του οικοπέδου για την ανέγερση τουριστικών καταλυμμάτων δίπλα στην ακτή αντέδρασαν, με το σκεπτικό ότι η παραλία ανήκει σε όλους και κανείς δεν μπορεί να την οικειοποιείται. 

Όπως είναι φυσικό, το πρωί  υπήρξε λογομαχία μεταξύ των κατοίκων και της ιδιοκτήτριας η οποία έριξε το μπαλάκι στη Δημοτική Αρχή της Δυτικής Λέσβου και στο Γενικό Γραμματέα του Δήμου Άρη Ελευθερίου. 

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στο «Ν» 99 fm  και στην εκπομπή Πρωινοί Διάλογοι» η κάτοικος της περιοχής και πρώην πρόεδρος Ερεσού Παναγιώτα Τελωνιάτη, αναφέρθηκε στα γεγονότα και σημείωσε ότι η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, υπερασπιζόμενη προφανώς τα συμφέροντα της, προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες  προκειμένου να κατοχυρώσει την προέγκριση που έχει στα χέρια της και να προχωρήσει στην αδειοδότηση του το αμέσως επόμενο διάστημα. «Αυτό ωστόσο που προβληματίζει, είναι το γεγονός  ότι εφόσον το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να κάνει ανάκληση της προέγκρισης της άδειας, πως βλέπουμε σήμερα μπουλντόζες στο οικόπεδο;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και θα προχωρήσουμε με βάση και με γνώμονα αυτή, αναμένοντας φυσικά και την απόφαση του ΣτΕ στο οποίο έχει προσφύγει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου», δήλωσε στο «Ν» 99 fm, σχολιάζοντας τα επεισόδια ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος.

Τι λέει ο Άρης Ελευθερίου 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερα κατατοπιστικός σε ότι αφορά το ζήτημα της  παραλίας και του οικοπέδου της Σκάλας Ερεσού ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Άρης Ελευθερίου.

Ο Άρης Ελευθερίου, μιλώντας στο «Ν»  σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι απαράδεκτα και δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα όσα αναφέρει η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου για εκείνον προσωπικά και προσθέτει ότι ο Δήμος προχωρά άμεσα τις διαδικασίες για την ανάκληση της προέγκρισης που έχει λάβει η ιδιοκτήτρια του οικοπέδου. Όπως αναφέρει στα χέρια της έχει οικόπεδο 11,5 στρεμμάτων και όχι 14,5 στρεμμάτων  όπως ισχυρίζεται.

«Το συνολικό οικόπεδο στην παραλία Αφεντέλι συνολικής έκτασης 230 στρεμμάτων παραχωρήθηκε στο Δήμο Ερεσού από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Υπάρχουν στοιχεία για την παραχώρησή του ήδη από το 1453, πριν 600 χρόνια περίπου.

Το 1962 ο Δήμος Ερεσού καταχώρησε το ακίνητο στο Κτηματολόγιο της εποχής και προχώρησε στην παραχώρησή του, για 20 χρόνια  σε ιδιωτική εταιρεία για την τουριστική αξιοποίησή του.

Η αξιοποίηση δεν έγινε ποτέ και έτσι ο Δήμος Ερεσού το 1982, πήρε πίσω μετά από δικαστικό αγώνα την έκτασή του. Παραχώρησε ωστόσο, αντί για πληρωμή, 32 στρέμματα στους δικηγόρους που εκπροσώπησαν το Δήμο στο δικαστήριο. Η σημερινή ιδιοκτήτρια αγόρασε τμήμα της έκτασης 11,5 στρεμμάτων από έναν εκ των δύο δικηγόρων το 2007.

Ο πρώτος καθορισμός αιγιαλού και παραλίας του 1992 ακυρώθηκε για τυπικούς λόγους και ο νέος καθορισμός έγινε 20 χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2012.

Ο καθορισμός του αιγιαλού αφήνει εκτός τα οικόπεδα των ιδιωτών και από εκεί ξεκινά ο Γολγοθάς για τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι όταν αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο τμήμα της παραλίας να δομηθεί από ιδιώτες ξεκίνησαν μια προσπάθεια ακύρωσης των σχεδίων τους.

Η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, ποτέ δεν απάντησε επισήμως στα ερωτήματα των φορέων και έτσι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η υπόθεση εκδικάσθηκε τον Μάρτιο ωστόσο ακόμη απόφαση δεν έχει εκδοθεί.

Σε πρώτη φάση αναμένουμε την απόφαση η οποία θα κρίνει οριστικά τα όρια του αιγιαλού και της παραλίας και σε δεύτερη φάση προχωρούμε στην ανάκληση της προέγκρισης που δόθηκε στην ιδιοκτήτρια του οικοπέδου, με βάση τις ανακρίβειες που υπάρχουν στο αριθμό στρεμμάτων που έχει δηλώσει. Η απόφαση έχει ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κι εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα ίσως και έως το τέλος της εβδομάδας η ανάκληση θα έχει ολοκληρωθεί», επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Άρης Ελευθερίου. 

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας πολιτών για την υπεράσπιση της παραλίας Ερεσού για τα σημερινά γεγονότα:

«Σήμερα το πρωί κλιμάκιο της αρχαιολογίας έκανε την εμφάνιση του στο Αφεντέλι. Στόχος να κάνει τομές για τις ανάγκες άδειας για την ιδιώτη η οποία επιχειρεί να χτίσει την μοναδική μας παραλία που δίνει ψωμί στον τόπο, και βάση της προ έγκρισης που έχει πάρει από την υπηρεσία δόμησης του δήμου.
Μετά από κάλεσμα της πρωτοβουλίας αλλά και συσπείρωση άλλων ανθρώπων της κοινότητας επετεύχθη η αποτροπή του κλιμακίου της αρχαιολογίας.
Λίγο μετά και ενώ αποχώρησε τελικά το κλιμάκιο εμφανίστηκε η ιδιώτης. Σε όλη της της παρουσία ήταν εριστική, και προκλητική προς τον κόσμο της κοινότητας θεωρώντας ότι μπορεί να κάνει επίδειξη δύναμης σε ένα ολόκληρο χωριό. Αποκορύφωση η προσπάθεια της κόρης της ιδιώτη να εμποδίσει όχημα συχωριανού μας να προχωρήσει, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εκμαιεύσει «δυνατότητες» μήνυσης.
Στο μεταξύ εμφανίστηκε και η αστυνομία την οποία κάλεσε η ιδιώτης. Μας προκάλεσε μεγάλη απορία ο λόγος της παρουσίας της καθώς το κλιμάκιο της αρχαιολογίας είχε ήδη αποχωρήσει. Ήταν γνωστό δηλαδή ότι τομές δεν θα γίνουν σήμερα. Επίσης όλος ο κόσμος που ήταν παρών παλεύοντας για το χωριό, ποτέ δεν κινήθηκε απειλητικά εναντίων της ιδιώτη σε καμία περίπτωση. Συμπερασματικά και βάση των παραπάνω αρχικά αναρωτιόμαστε από που κι ως που μπορεί ο κάθε τυχάρπαστος ιδιώτης να χρησιμοποιεί την αστυνομία για να τραμπουκίζει ολόκληρη κοινότητα θέλοντας μάλιστα να επιβάλει ένα έργο με την βία.
Τελικά και μετά από διάφορους διαλόγους η ιδιώτης και η αστυνομία αποχώρησαν. Πρόλαβε όμως να αναφερθεί στον δήμο λέγοντας ότι ο δήμος Δυτικής Λέσβου κοροϊδεύει την κοινότητα καθώς έχει συμφωνήσει μαζί της, το ίδιο και πρόσωπα του δήμου στα οποία αναφέρθηκε ονομαστικά.
Το κάλεσμα μας πλαισιώθηκε από 50 άτομα και τους ευχαριστούμε όλους. Είναι πιστεύουμε ένα πρώτο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι εάν χρειαστεί η κοινότητα θα είναι παρών και θα αποτρέψει το χτίσιμο της παραλίας μας βασισμένη στις δικές της δυνάμεις. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε ένα ολόκληρο χωριό την ίδια του την καταστροφή.
Την επόμενη θα είμαστε 200. Αγαπάμε τον τόπο τούτο, και αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε παρών όταν αυτός θα κινδυνεύει για να τον υπερασπιστούμε.
Ούτε σκέψη για τσιμέντα και επιχειρηματικές δραστηριότητες κόντρα στο δημόσιο χαρακτήρα της παραλίας και την φυσική της ομορφιά.
Η επένδυση θα μείνει μια μακέτα και θα φροντίσουμε για αυτό με κάθε μέσο.
Ούτε βήμα πίσω!»

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ