× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δυο χρόνια με ιούς...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 11/12/2021

Δυο χρόνια με ιούς...

Κλείνουν, αυτές τις μέρες, δυο χρόνια από τότε που άρχισε η θανατηφόρα πανδημία του κορωνοϊού.Δυο χρόνια που κατά τη διάρκεια τους φάνηκε με τον πιο δραματικό τρόπο το τι σημαίνει υγεία = εμπόρευμα, τι σημαίνει '' κέρδος uber alles ''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πως να χαρακτηρίσει κανείς την τραγωδία στο Μπέργκαμο της Ιταλίας, με το ξεκίνημα της πανδημίας; Να θυμίσουμε ότι από το 2010 μέχρι το 2019 είχαν κλείσει εβδομήντα χιλιάδες - 70.000 - κλίνες στο δημόσιο σύστημα υγείας της Ιταλίας, μόνο στη Λομβαρδία.
Πως να χαρακτηρίσει κανείς τούς ομαδικούς τάφους στις ΗΠΑ και τα ξέχειλα από νεκρούς ψυγεία των κλινικών, τότε που ο ανεκδιήγητος Τραμπ έλεγε στον κόσμο να πίνει... χλωρίνη;
Πως να χαρακτηρίσει κανείς τον πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ των φαρμακευτικών εταιρειών - συνεπικουρούντων, βεβαίως, και των κρατών τους - στη πλάτη των λαών όλου του κόσμου, για τα εμβόλια;


Πως να χαρακτηρίσει κανείς την πεισματική εμμονή για την διατήρηση της πατέντας των εμβολίων κατά του covid-19 τη στιγμή που στις χώρες της Αφρικής ο μέσος όρος των εμβολιασμένων είναι μόνο 7,5%, ενώ όλοι ξέρουν ότι κάτω απ' αυτές τις συνθήκες εκεί θα είναι το εκκολαπτήριο των επόμενων μεταλλάξεων του COVID-19;

Και βέβαια, άντε να χωνέψεις πως σε μια ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο με σκοπό την άρση της πατέντας παραγωγής εμβολίων, για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοιού στις φτωχές χώρες, 328 ευρωβουλευτές ψήφισαν ΚΑΤΑ και 335 υπέρ.Να τονίσουμε εδώ, ότι μέσα σ' αυτούς που ψήφισαν κατά ήταν και τα δικά μας '' μπουμπούκια'', οι οχτώ ευρωβουλευτές της ΝΔ...

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να 'ρθούμε όμως και στα δικά μας.
Και οι δικοί μας κυβερνώντες, απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με την ''διεθνή πρακτική'', σαν καλά παιδιά και καλοί μαθητές, εφάρμοσαν στην υγεία, με θρησκευτική ευλάβεια, ότι χειρότερο έχει αναδείξει η αστική οικονομική σκέψη, αυτό που μερικοί οικονομολόγοι αποκαλούν ''παρεκτροπή'' του καπιταλισμού.
Η ταπεινότητά μου πιστεύει πως είναι αυτή καθ' αυτή η πεμπτουσία του καπιταλισμού. Η ικανότητά του για συνεχείς ''μεταλλάξεις'' και προσαρμογές στα νέα δεδομένα.

Τι κάνανε ,λοιπόν, τα δικά μας καλόπαιδα;
- Στο ξέσπασμα της πανδημίας το δημόσιο σύστημα υγείας βρέθηκε με 3800 γιατρούς και 21200 νοσηλευτικό προσωπικό λιγότερο από το 2010, και με κλειστά έξι νοσοκομεία, γιατί λέει, δεν είχαν κίνηση, πελατεία -λες κι ήταν ξενοδοχεία. Έτσι είπε ο τότε Υπουργός Υγείας που τα' κλεισε, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος ''λεβέντης'' το 2013 έλεγε πως '' Αν υπάρξουν απολύσεις γιατρών στον ΕΟΠΥ , σας παρακαλώ , αυτό δεν θέλω να το χρεωθεί η τρόικα. Δεν θέλω να μου παίρνει τη δόξα για τα αυτονόητα ο Τόμσεν. Οι αποφάσεις είναι δικές μου.''Σήμερα τα έξι νοσοκομεία παραμένουν κλειστά και το υγειονομικό προσωπικό στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, σήμερα, ύστερα από δυο χρόνια κορωνοϊού με 19000 νεκρούς και τουλάχιστον 1000000 καταγεγραμμένα κρούσματα -για τα μη καταγεγραμμένα "κύριος οίδε"- εξακολουθούν οι ΜΕΘ να είναι λειψές, οι λοιπές κλίνες να είναι λειψές, το προσωπικό να είναι τόσο λειψό που να μη μπορούν να λειτουργήσουν σωστά ούτε κι αυτές οι λειψές ΜΕΘ, και βέβαια λειψή να είναι κι η χρηματοδότηση.

Στον προς ψήφιση προϋπολογισμό οι δαπάνες για την υγεία, εν μέσω τέταρτου κύματος κορωνοϊού, είναι ακόμα λιγότερες από τον περσινό προϋπολογισμό που ήταν ακόμα λιγότερες απ' τον προπέρσινο προϋπολογισμό...

Την ίδια στιγμή -ποια στιγμή, από το 2019 λέμε- το πάρτι του ιδιωτικού τομέα υγείας, και όχι μόνο, καλά κρατεί.Η κυβέρνηση αρνείται μετά μανίας και βαθείας πίστεως να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές. Και οπόταν το κάνει τις αποζημιώνει πλουσιοπάροχα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιχορηγεί με 30 εκατομ. τα ιδιωτικά εργαστήρια για τις αναλύσεις, όταν πανεπιστημιακά που προσφέρουν με επιτάσεως τις υπηρεσίες τους και άλλα δημόσια, μπορούσαν να κάνουν τις αναλύσεις δωρεάν.

Στο ίδιο πάρτι εντάσσονται και τα "σκόιλ ελικίκου", οι "λίστες" Πέτσα και τα ακριβοπληρωμένα τηλεοπτικά σποτ, ιδιαίτερα στους "δικούς μας" σταθμούς ενώ βάση νόμου θα έπρεπε να δημοσιεύονται δωρεάν.

Και όχι μόνο αυτά. Με φόντο την πανδημία, πιστοί οπαδοί του '' δόγμα του σοκ'' βρήκαν την ευκαιρία να στρώσουν το χαλί και να δώσουν ευκαιρίες και για άλλα κέρδη, σ' αυτούς που, είτε έτσι είτε αλλιώς, είχαν αρκετά.
Έτσι πετσόκοψαν μεροκάματα- μισθούς- συντάξεις. Εξαπέλυσαν ολομέτωπη επίθεση σε οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ή έχει σχέση με εργατικό ή εργασιακό δικαίωμα.

Αύξηση ωρών εργασίας με παράλληλη μείωση αμοιβών. Κλείσιμο ασφαλιστικών ταμείων -επικουρικά- και αντικατάστασή των με κερδοσκοπικές εταιρείες, κλπ κλπ.

Κάποια στιγμή, όταν θα έχει φύγει ο κορωνοϊός και έρθει ώρα να "κάνουμε ταμείο", δεν θα ξέρουμε ποιος έκανε μεγαλύτερη ζημιά. Ο ιός του κορωνοϊού ή οι συνακόλουθοί του.Η μόνη μας ελπίδα είναι μαζί με τον covid-19 να φύγουν κι αυτοί.

Όμως, ας είμαστε βέβαιοι. Αυτοί οι συνακόλουθοι, μόνοι τους δεν πρόκειται να φύγουν.Κάτι θα πρέπει να κάνουμε κι εμείς...

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης ήταν πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ