× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Μυτιληνιός επιστήμονας ομόφωνα στην κορυφή του κόσμου!

Ο Νίκος Ζούρος ομόφωνα Πρόεδρος του παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/12/2021

Μυτιληνιός επιστήμονας ομόφωνα στην κορυφή του κόσμου!

Ο Νίκος Ζούρος εκλέχτηκε ομόφωνα Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη τετραετία στα πλαίσια του 9ου Διεθνούς Συνεδρίου Γεωπάρκων το οποίο διοργάνωσε το Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων σε συνεργασία με την UNESCO στο Γεωπάρκο Jeju της Κορέας.Στα πλαίσια του. του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη τετραετία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στην οποία εγκρίθηκε ο απολογισμός δράσης 2018-2021, το Πρόγραμμα Δράσης του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την περίοδο 2022-2023 καθώς και η εκλογή του Προεδρείου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων για την επόμενη τετραετία.

Ο Νίκος Ζούρος είναι Καθηγητής στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και Διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Από το 2000 είναι υπεύθυνος του Γεωπάρκου Λέσβου και από τους ιδρυτές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, του οποίου διατέλεσε Συντονιστής το διάστημα 2003 - 2018. Είχε καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2004 και στην δημιουργία του Προγράμματος Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO το 2015. Εκλέχθηκε Πρόεδρος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων το 2016.

Στην Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων στο διάστημα 2022-2025) συμμετέχουν επίσης οι:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αντιπρόεδρος    Καθηγητής Xiaochi Jin – Κίνα. Αντιπρόεδρος    Καθηγητής IbrahimKomoo – Μαλαισία, Γενικός Γραμματέας Δρ.Guy Martini – Γαλλία και Ταμίας Δρ. Kristin Rangnes – Νορβηγία

Μέλη

Driss Achbal – Μαρόκο, Melanie Border – Ηνωμένο Βασίλειο, John Calder – Καναδάς, Δρ. Marie-Luise Frey – Γερμανία, Kana Furusawa– Ιαπωνία, Καθηγητής ArturSá – Πορτογαλία και Καθηγητής Jianping Zhang – Κίνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο συνέδριο συμμετείχαν πάνω από 550 επιστήμονες και στελέχη γεωπάρκων από 52 χώρες και παρουσιάστηκαν 250 εργασίες σε θέματα προστασίας και ανάδειξης φυσικών μνημείων,  δημιουργίας υποδομών για  εναλλακτικές  μορφές τουρισμού και βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, προβολής και προώθησης γεωπάρκων ως βιώσιμων τουριστικών προορισμών και διεθνούς συνεργασίας σε θέματα προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος.

Ας σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχουν αναγνωρισθεί έξη περιοχές ως Παγκόσμια ΓεωπάρκαUNESCO και οι εκπρόσωποι τους συμμετείχαν δυναμικά στο συνέδριο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των προσπαθειών ανάδειξης και διαχείρισης των γεωλογικών μνημείων που φιλοξενούν και την συμβολή τους στην τοπική ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το έργο στη Λέσβο

Στα πλαίσια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν από τα στελέχη και συνεργάτες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εμβληματικά έργα και δράσεις για την ανάδειξη της φυσικής κληρονομιάς της Λέσβου που βρίσκονται σε εξέλιξη και συμβάλουν στην βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Ειδικότερα παρουσιάστηκε από τον Δρ. Ηλία Βαλιάκο, το έργο ενεργειακής αναβάθμισης του Μουσείου και η μετατροπή του σε «πράσινο» κτήριο σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, από την Κ. Μπεντάνα οι εκπαιδευτικές δράσεις στο Απολιθωμένο Δάσος για την κλιματική αλλαγή που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση  των μαθητών αξιοποιώντας τα ευρήματα ως κλιματικούς δείκτες, από την Α. Παυλίδου οι δράσεις διεθνούς συνεργασίαςκαι η μεγάλη έκθεση που πραγματοποιείται στην Γερμανία με βάση τα ευρήματα του Απολιθωμένου δάσους με θέμα την κατανόηση της κλιματικής κρίσης, από τον Μ. Αντωνάκη οι δράσεις ανάπτυξης εναλλακτικού τουρισμού, από τον Α. Λαμπρακόπουλο η ανάδειξη των τεκτονικών γεωτόπων της Λέσβου, από τον Junbo Wang,  στην διαχείριση περιοχών όπου συνυπάρχουν διαφορετικά πλαίσια προστασίας των θέσεων γεωλογικής, οικολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των γεωπάρκων, η Ε. Παπαδοπούλου στην χαρτογράφιση των γεωτόπων της Λέσβου με την αξιοποίηση drones, τέλος ο Καθηγητής Ν. Ζούρος παρουσίασε τις προσπάθειες του Μουσείου για την ανάδειξη και προβολή της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού μέσω της αξιοποίησης των γεωλογικών μνημείων, των προστατευόμενων περιοχών και των πολιτιστικών μνημείων μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση σε Ίππειος και Μιστεγνά

Δείτε εδώ τα έθιμα που συνδέονται μαζί της
ΧΩΡΙΑ

Εντυπωσιακές εικόνες από την Ανάσταση στο Μεσαγρό

Οι κάτοικοι του χωριού της Λέσβου τίμησαν την κορυφαία γιορτή της Χριστιανοσύνης
ΧΩΡΙΑ

Αντιμετωπίσθηκε άμεσα η φωτιά στην Πεδή της Βορειοατολικής Λέσβου

Ένα Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο που πήρε φωτιά είχε ως αποτέλεσμα να μεταδοθεί γρήγορα η φωτιά στα παρακείμενα πεύκα. Ωστόσο η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής οδήγησε στην γρήγορη κατάσβεση.
ΧΩΡΙΑ

Η Ανάσταση στην Παναγιούδα της Λέσβου

Δεκάδες πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό και το λιμανάκι του χωριού
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με λαμπρότητα η Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Εντυπωσιακό πανοραμικό βίντεο του «Ν» από τους εορτασμούς σε όλη την πόλη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ