× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κρατικός προϋπολογισμός 2022: Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 18/12/2021

Κρατικός προϋπολογισμός 2022: Εκεί που μας χρωστούσανε μας πήραν και το βόδι

Έχει ενδιαφέρον. Για τη συζήτηση λέω, που γίνεται στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.Έχει ενδιαφέρον και γούστο θα' λεγα, αν καταφέρεις ,από τη μια να συγκρατήσεις τα νεύρα σου μ' αυτά που ακούς, και από την άλλη να αποκρυπτογραφήσεις αυτά που λένε, και ιδιαίτερα να διαβάζεις '' πίσω και ανάμεσα στις αράδες''. Δηλαδή, τι εννοούν μ' αυτά που λένε, τι κρύβουν πίσω απ' αυτά που λένε και κυρίως τι είναι αυτά που δε λένε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έτσι, για παράδειγμα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει γιατί, λέει, το 2022 θα έχουμε ανάπτυξη 4,5%. Το 2021 μάλιστα, είχαμε ανάπτυξη 6,9%. Δηλαδή 2021 και 2022 μαζί, θα έχουμε λένε, ανάπτυξη 11,7% (capital.gr). Μάλιστα, πήρε το αυτί μου στην τηλεόραση κάποιον βουλευτή της ΝΔ, τον βουλευτή Πειραιά Μαρκόπουλο, αν δεν κάνω λάθος, να κοκορεύεται και να λέει ότι κάποτε όταν είχαμε ανάπτυξη 0,5% ζητωκραυγάζαμε, τώρα με το 4,5% τι θα πρέπει να κάνουμε; Αυτά λένε και άλλα πολλά.

Τι δεν λένε όμως;
Δεν λένε, αυτή η ανάπτυξη του 4,5% ποιους θα αναπτύξει. Δεν λένε η ανάπτυξη αυτή σε ποιες τσέπες θα πάει, όπως επίσης δεν λένε ποιοι θα πληρώσουν για να αναπτυχθούν όσοι είναι για να αναπτυχθούν. Δεν λένε δηλαδή, ότι ο νέος προϋπολογισμός σε συνδυασμό με το Ταμείο Ανάκαμψης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και όλα τα σχετικά, θα αποτελέσουν εργαλεία πολύμορφης και προκλητικής στήριξης του κεφαλαίου. Δεν λένε, αλλά το γράφουν, γιατί δεν γίνεται αλλιώς ότι:
- Μειώνονται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές (που κατά κύριο λόγο βαραίνουν τους εργοδότες.
- Οι ασφαλιστικές αυτές εισφορές θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό (παρακάτω θα πούμε ποιος κυρίως πληρώνει).
- Μειώνονται οι φορολογικοί συντελεστές στα επιχειρηματικά κέρδη στο 22% (εδώ οι διευκρινίσεις κρίνονται περιττές).
- Μειώνεται κατά 50% ο φόρος στην συγκέντρωση κεφαλαίου (... το ίδιο κι εδώ).
- Χορηγείται προσαυξημένη έκπτωση στις επιχειρηματικές δαπάνες που αφορούν "πράσινη οικονομία", ενέργεια και ψηφιοποίηση. (ΚΑΙ αυτό το μέτρο, είναι απολύτως βέβαιον, ότι δεν αφορά άνεργους, ημερομίσθιους, μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους και... λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις).
- Αν εδώ προσθέσουμε και την διόγκωση των κονδυλίων που αφορούν "την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων, με αύξηση δαπανών και φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών συστημάτων" δηλαδή για εξοπλιστικές δαπάνες, τότε... το γλυκό ήρθε κι έδεσε.

Από την άλλη πλευρά έχουμε και λέμε
- Τα συνολικά ποσά φόρων προβλέπεται να αυξηθούν κατά 4,1 δις για το 2022.
- Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων θα αυξηθεί κατά 640 εκ ευρώ,
- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στην λαϊκή κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,5 δις και οι "ειδικοί φόροι κατανάλωσης" θα αυξηθούν κατά 530 εκ ευρώ.
Να σημειώσουμε εδώ ότι όχι πρωτοετείς φοιτητές οικονομικών σχολών, αλλά και τα παιδάκια στο νηπιαγωγείο μαθαίνουν ότι οι έμμεσοι φόροι, όπως αυτοί οι τελευταίοι είναι οι πιο άδικοι γιατί βαρύνουν εξίσου τόσο των άνεργο όσο κι αυτόν που δεν ξέρει πόσα έχει.
Και κάτι τελευταίο και ιδιαίτερα σημαντικό που δείχνει ποιος θα πληρώσει ποιον:
Ο φόρος εισοδήματος σε "νομικά πρόσωπα" (κάθε είδους εταιρείες) θα ανέλθει μόλις στα 3,5 δις ευρώ ήτοι στο 7,3% της συνολικής μάζας των φόρων που είναι 49,5 δις. Τα υπόλοιπα 46 ήτοι το 92,7% θα το φορτωθούν οι... δημοκρατικές δυνάμεις που αναφέραμε παραπάνω.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτά, λοιπόν, τα γενικά περί προϋπολογισμού. Αν μπούμε και στα επιμέρους μας βλέπω να ξημεροβραδυαζόμαστε και πάλι δεν θα' χουμε τελειώσει.
Όμως, κάτι τελευταίο πρέπει να ειπωθεί. Εν μέσω κορύφωσης τέταρτου κύματος κορωνοϊού, επέλασης όμικρον, 20.000 νεκρών συμπολιτών μας, 1.200.000 κρουσμάτων -φανερά -, χωρίς ΜΕΘ, χωρίς γιατρούς για ΜΕΘ αλλά και χωρίς γιατρούς γενικώς, χωρίς επαρκές νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς, χωρίς, χωρίς, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει για το 2022 ΜΕΙΩΣΗ δαπανών για την υγεία κατά 820 εκ. ευρώ. Ήτοι αφαιρεί 280 εκατ. από τα νοσοκομεία και 600 εκατ από υγειονομικές και έκτακτες δαπάνες για την πανδημία.
Αυτά... και με τις υγειές μας.

Υ.Γ: Πήρε κάπου τ' αυτί μου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πορεύεται χωρίς σχέδιο.
Αν πράγματι ειπώθηκε κάτι τέτοιο, αν δηλαδή νομίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ κάνει ότι κάνει, έτσι χωρίς πρόγραμμα, είναι πολύ βαθιά νυχτωμένοι...

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*