× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Κυρία Αλεξανδρή, γιατί δεν εφαρμόζετε το νόμο;»

Ενώ εκκρεμούν τα πορίσματα για τη σεξουαλική παρενόχληση στον Δήμο Μυτιλήνης, ο δικηγόρος των εργαζομένων, Ν. Χωριατέλλης απορεί με τη μη τήρηση των προβλεπόμενων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 21/12/2021

«Κυρία Αλεξανδρή, γιατί δεν εφαρμόζετε το νόμο;»

Επανερχόμαστε στην καταγγελία δύο εργαζομένων του Δήμου Μυτιλήνης για σεξουαλική παρενόχληση από τον «επιστάτη της χωματερής», καθώς δύο μήνες μετά καμία απόφαση δεν τους έχει γίνει γνωστή, ενώ μία εξ αυτών έχει κατηγορηθεί από τον Δήμαρχο για ατελή τέλεση των καθηκόντων της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πριν από λίγες ημέρες, η εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου» σημείωνε πρωτοσέλιδα ότι ο καταγγελλόμενος έβγαινε λάδι από την ένορκη διοικητική εξέταση. Το πόρισμα όμως δεν έχει φτάσει ούτε σήμερα στις ίδιες τις ενδιαφερόμενες, στις οποίες επιβλήθηκε να μετακινηθούν σε άλλο πόστο.

Ο δικηγόρος τους, Νίκος Χωριατέλλης, καλεσμένος στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm εξήγησε ότι οι δύο εργαζόμενες με αίτημα θεραπείας προσέφυγαν στην αντιδήμαρχο καθαριότητας, Δήμητρα Αλεξανδρή ώστε να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Στο έγγραφο αυτό σημειώνει ο δικηγόρος ότι θα πρέπει στο μεταξύ να εφαρμοστεί ο νόμος 4808/2021 που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία. Ας σημειωθεί ότι ο νόμος δεν θεσπίστηκε στο… κενό. Προηγήθηκε το ελληνικό «metoo», αρχής γενομένης με τη Σοφία Μπεκατώρου που επέδειξε γενναιότητα και ακολούθησαν πολλές καταγγελιες σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία.

Στο νόμο αυτό, όπως μας εξήγησε ο κ. Χωριατέλλης, με την καταγγελία περί σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας, ο εργοδότης και εν προκειμένω ο Δήμος εγκαλεί τον φερόμενο ως θύτη να αποδείξει ότι δεν είναι θύτης και όχι το θύμα να αποδείξει ότι είναι θύμα. Και αυτό συμβαίνει ώστε να προστατευτούν τα τυχόν θύματα μέχρι να ολοκληρωθεί η απαιτούμενη διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η κ. Αλεξανδρή φέρεται να απάντησε ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος, γιατί δεν έχει αποδειχτεί η σεξουαλική παρενόχληση! Ενώ ο νόμος, ξαναλέμε λέει ότι δεν πρέπει να αποδειχτεί!

«Μπάζει από παντού»!

Στην περίπτωση των δύο εργαζομένων, όχι μόνο δεν έχουμε εφαρμογή του νόμου αναφορικά με τη σεξουαλική παρενόχληση, αλλά έχουμε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας, αφού μετακινούνται εκείνες από το πόστο τους, και για τη μία από τις δύο έχουμε και ένα «πειθαρχικό» να τρέχει με την κατηγορία ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της και ότι μίλησε άσχημα στην προϊσταμένη της επειδή δυσανασχέτησε στη μετακίνησή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Καταρχήν και ανεξάρτητα από το πειθαρχικό, ακόμα και αν κάποιος δεν κάνει καλά τη δουλειά του, δεν δικαιολογείται η σεξουαλική παρενόχληση, ούτε η κωλυσιεργία στην ουσιαστική διερεύνηση της καταγγελίας.

Η διερεύνηση της όποια καταγγελίας και η σωστή διαχείριση των θυμάτων δεν αποσκοπεί μόνο στην προστασία των ίδιων των θυμάτων, αλλά και στον παραδειγματισμό του οποιουδήποτε βρεθεί στη θέση του θύτη. Στην περίπτωση που εξετάζουμε, συμβαίνει μάλλον το αντίθετο! Όχι μόνο δεν προτρέπονται τα θύματα να καταγγέλλουν, αλλά φαίνεατι ότι όποιος καταγγείλει μπορεί να μετακινηθεί από τη δουλειά του και να βρει και τον μπελά του!

Στο μεταξύ ενώ τις προάλλες είδαμε τον Δήμαρχο Μυτιλήνης να κραδαίνει έγγραφα για καταγγελίες δημοτών περί ατελούς κένωσης κάδων, μέχρι τώρα γνωρίουμε ότι ο κατηγορούμενος έχει κάνει παράπονα, ότι δεν έχει ελεγχθεί όλο το συνεργείο για το αν κάνει καλά τη δουλειά του παραμόνο η καταγγέλλουσα, και την ίδια ώρα εμφανίζεται μια γραμμή δήθεν παραπόνων στον Δήμο. Αυτή η γραμμή (22510-25555) από την πλευρά του Δήμου Μυτιλήνης εμφανίζεται να λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, (σ.σ. όπως το 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας!) και το αφήγημα του Δήμου είναι ότι εκεί τηλεφώνησαν αξημέρωτα να κάνουν κάποιοι καταγγελία για ατελή κένωση των κάδων. Όμως ο κ. Χωριατέλλης εξηγεί ότι η γραμμή λειτουργεί με το κανονικό… ωράριο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιτέλους και ξανά, οι εργαζόμενες του Δήμου Μυτιλήνης ζητούν την εφαρμογή του νόμου τόσο από την αντιδήμαρχο Καθαριότητας, όσο και από τον ίδιο τον Δήμαρχο Μυτιλήνης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ΟΛΗ τη συνέντευξη: 

Με το Νόμο 4808/2021 κυρώθηκε και τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, που υιοθετήθηκε από τη Συνδιάσκεψη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας στη Γενεύη, την 21η Ιουνίου 2019.

Στη Σύμβαση περιέχονται οι εξής ορισμοί: Ο όρος βία και παρενόχληση στον κόσμο της εργασίας αναφέρεται σε μια σειρά από απαράδεκτες μορφές συμπεριφοράς και πρακτικές, ή απειλές αυτών, είτε εκδηλώνονται μεμονωμένα ή κατ’ επανάληψη, που αποσκοπούν, οδηγούν, ή ενδέχεται να οδηγήσουν σε σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική ή οικονομική βλάβη και περιλαμβάνει την έμφυλη βία και παρενόχληση. Ο όρος «έμφυλη βία και παρενόχληση» σημαίνει βία και παρενόχληση που απευθύνονται σε άτομα λόγω του φύλου τους, ή επηρεάζει δυσανάλογα άτομα συγκεκριμένου φύλου και περιλαμβάνει τη σεξουαλική παρενόχληση.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η τραγωδία των αγροτικών πληρωμών

Σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπου Κασίμη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτική Στέγη: Η δύναμη του Αγρότη

Στεγάζεται σε ένα μεγάλο σύγχρονο ιδιόκτητο χώρο στην Καλλονή και σε νέο κατάστημα στη Λάρσο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο Γεραγώτης που παράγει βιολογικές βρώσιμες ελιές

Συνέντευξη με έναν νέο αγρότη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

Υψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξιάτικη ευφορία στις τιμές του ελαιολάδου

Δείτε εδώ πως διαμορφώθηκαν σήμερα 7 του Μάη οι τιμές του ελαιολάδου στην Ισπανία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναρτήθηκαν οι βεβαιώσεις φορολογικού έτους 2023

Οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτησεων μπορούν να πάρουν και να εκτυπώσουν τις βεβαιώσεις
ΑΓΡΟΤΕΣ

Γεωτεχνική Αιγαίου: Αξιόπιστος σύμβουλος ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και εμπόρων ελαιολάδου

Στη Λέσβο λειτουργούν οχτώ καταστήματα της επιχείρησης και μάλιστα το τελευταίο που βρίσκεται στο περιοχή Φανάρι στο κέντρο της Μυτιλήνης, πραγματοποίησε πρόσφατα τα εγκαίνιά του
ΑΓΟΡΑ

Τι θα συμβεί στους επαγγελματίες που θα αμφισβητήσουν το ελάχιστο τεκμαρτό;

Αντιμέτωποι με αυστηρούς ελέγχους ακόμη και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών θα βρεθούν όσοι επαγγελματίες υποβάλλουν ψηφιακά αμφισβήτηση των στοιχείων της εφορίας
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται αυξήσεις στην τιμή του καφέ

Η μειωμένη διεθνής παραγωγή οδηγεί την κούρσα των ανατιμήσεων στην παγκόσμια αγορά
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις τουριστών στο Βόρειο Αιγαίο

Παρά την αύξηση επισκέψεων και ταξιδιωτικών εισπράξεων στα νησιά της Περιφέρειας καταγράφηκε ανησυχητική μείωση των διανυκτερεύσεων. Στην προτελευταία θέση το Βόρειο Αιγαίο μεταξύ των 13 Περιφερειών της χώρας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ελλάδα

Στο 35,1% έφθασε η πτώση της εγχώριας παραγωγή
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα

Άλμα προς το μέλλον χαρακτηρίζει η διοίκηση του οργανισμού την αποτυχημένη πασχαλινή πληρωμή
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ