× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Η μετάλλαξη Όμικρον επιταχύνει τις εξελίξεις για την ενδημικότητα της νόσου»

O Kαθηγητής Πνευμονολογίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης σε μια καίρια και ψύχραιμη τοποθέτηση για τα αυξημένα κρούσματα κορονοϊού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/12/2021

«Η μετάλλαξη Όμικρον επιταχύνει τις εξελίξεις για την ενδημικότητα της νόσου»

Μπορεί ο αριθμός κρουσμάτων να ακούγεται σοκαριστικός, στην πραγματικότητα όμως είναι η εξέλιξη της υπερμεταδοτικότητάς της μετάλλαξης Όμικρον σε συνδυασμό με τον αριθμό – ρεκόρ που διενεργήθηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προφανώς στους ειδικούς δεν προκάλεσε την παραμικρή έκπληξη ο αριθμός – ρεκόρ και ένας από αυτούς που εξέφρασαν την άποψη ότι η τελευταία μετάλλαξη του Sars-COV-2 είναι μια ευκταία εξέλιξη είναι ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Ο γνωστός για τις καίριες και ψύχραιμες τοποθετήσεις του καθηγητής τόνισε, μιλώντας στο ράδιο ΕΝΑ, ότι η Όμικρον είναι κατά τα φαινόμενα η πορεία προς την ενδημικότητα του ιού και εκτίμησε ότι θα μας ταλαιπωρήσει έως τις πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Γουργουλιάνη το πανδημικό κύμα της Όμικρον, βλέποντας και την πορεία του στη Νότια Αφρική, δείχνει ότι έρχεται με μεγάλη ένταση μεν, όμως δεν κρατά πολύ. «Η Όμικρον μπορεί να μην είναι κακή μετάλλαξη, μπορεί να είναι μια πορεία προς την ενδημικότητα. Αυτό που θα γίνει είναι αυτό που ξέραμε, η πορεία προς την ενδημική νόσο. Δηλαδή οι άνθρωποι που έμπαιναν στο Νοσοκομείο και είχαν άλλα προβλήματα υγείας όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, καρδιακή ανεπάρκεια, ζάχαρο και κολλούσαν οποιοδήποτε ιό περνούσαν δύσκολα και κάποιοι δυστυχώς πέθαιναν. Αυτό θα γίνει και τώρα. Να υπολογίζουμε ότι η Όμικρον θα πάει έτσι τον Ιανουάριο ίσως και μερικές εβδομάδες του Φεβρουαρίου», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε συνέχεια αυτής της ανάλυσης, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μετράμε τον αριθμό των μολύνσεων, καθώς η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγάλη και τα τεστ περισσότερα. «Θα έχουμε χιλιάδες μολύνσεις, αυτό όμως είναι αποτέλεσμα των ήπιων συμπτωμάτων της Όμικρον. Πολλοί άνθρωποι που έχουν λίγο συνάχι ή λίγο βήχα κάνουν ένα τεστ και βγαίνει θετικό, με συνέπεια να ανακοινώνονται πάρα πολλές μολύνσεις».

Αναφερόμενος στο πώς επηρεάζει η νόσος τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους ο κ. Γουργουλιάνης επεσήμανε ότι οι εμβολιασμένοι προφυλάσσονται, ενώ η νόσος είναι ήπια και στους ανεμβολίαστους. Και φυσικά ανέδειξε το προφανές, ότι το πρόβλημα είναι ότι έχουμε πολλούς ανεμβολίαστους ευάλωτους. «Αυτοί θα μπαίνουν στα Νοσοκομεία με συνέπεια αυτά να “φορτωθούν” για λίγο καιρό. Στατιστικά ξέρουμε ότι οι ασθενείς θα περάσουν πολύ πιο ήπια αυτή τη μετάλλαξη. Οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από τους να κάνουν βαρύτερη νόσο Εάν είχαν προλάβει οι άνω των 60 να εμβολιαστούν νωρίτερα και να μην σπεύδουν τώρα υπό την πίεση προστίμων, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα στην πατρίδα μας», είπε.


Τέλος, ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει και μια άλλη μετάλλαξη που θα είναι στην ίδια κατεύθυνση, δηλαδή της μεγάλης μεταδοτικότητας και μικρής νοσηρότητας. Ανέφερε δε τρεις χώρες που είναι μπροστά σε ότι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της Όμικρον, λέγοντας ότι αυτή η εικόνα θα έρθει σιγά-σιγά και στη χώρα μας: το Ισραήλ που φαίνεται να βάζει φρένο στη χορήγηση τέταρτης δόσης, διότι έκανε νωρίς την Τρίτη και είδε πως είναι ηπιότερη η νόσηση, τη Νότια Αφρική που κάνουν τεστ μόνο όσοι έχουν συμπτώματα και τις ΗΠΑ όπου το διάστημα καραντίνας έχει πλέον μειωθεί στις 5 ημέρες. 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.