× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.... στα άστρα!

Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής με οδηγό την ευαισθητοποίηση των μαθητών, πάνω σε θέματα διάσωσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση φυσικής καταστροφής!

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 2/1/2022

Από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.... στα άστρα!

Τα επεισόδια με βυθίσεις λέμβων που είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε στις θάλασσες της Λέσβου ενέπνευσαν τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ της Μυτιλήνης για ένα πείραμα – αποστολή που μεταξύ των άλλων στοχεύει και στην κατανόηση και την ευαισθητοποίηση των μαθητών, πάνω σε θέματα διάσωσης, σε οποιαδήποτε περίπτωση φυσικής καταστροφής!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο λόγος για την 1st VocSatMJT, την ομάδα της Α τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης, που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής, ο οποίος διοργανώνεται από τη SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).


Τι θα φτιάξουν

Στόχος της ομάδας είναι τα μέλη της να κατασκευάσουνε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τους απαραίτητους αισθητήρες, έναν μικροδορυφόρο σε μέγεθος κουτιού αναψυκτικού που θα εκτοξευθεί με έναν μικρό πύραυλο, σε ύψος ενός χιλιομέτρου. Κατά την διάρκεια της εκτόξευσης αλλά και κατά την διάρκεια της κάθετης προσγείωσης με την βοήθεια μιας κατάλληλης συμμετρίας ενός αλεξίπτωτου ο μικροδορυφόρος θα δέχεται διάφορες πληροφορίες σχετικά με την πίεση και την θερμοκρασία της ατμόσφαιρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μετά την απόρριψη του δορυφόρου από τον πύραυλο, λέει ο εκ των υπεύθυνων καθηγητών του προγράμματος Λάμπρος Βενετής, θα χωρίζεται σε τρία μέρη τα οποία είναι συνδεδεμένα μέσω ενός ηλεκτρομαγνήτη και αφού πέσουν στο έδαφος θα δημιουργούν ένα ασύρματο πλέγμα επικοινωνίας. Τα μέρη αυτά θα αποτελούν τους κόμβους του δικτύου και θα είναι σε θέση να επικοινωνούν με τον σταθμό βάσης, ενώ το τρίτος μέρος θα λειτουργεί ως πομπός στο δίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, ο πομπός θα προσομοιώνει τον χρήστη που θα βρίσκεται στην εμβέλεια του δικτύου, και θα στέλνει δεδομένα στη βάση, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της θέσης του. Η βάση θα χρησιμοποιεί πληροφορίες από τον κάθε κόμβο για τον υπολογισμό της εξασθένησης του σήματος και με αυτό τον τρόπο θα υπολογίζει την θέση του».

«Έτσι, για παράδειγμα, λέει η δεύτερη εκ των υπευθύνων καθηγητών Παρασκευή Μπάτσιου, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής κατά την οποία τα τηλεφωνικά δίκτυα έχουν καταρρεύσει και η χρήση του διαδικτύου είναι αδύνατη, το σύστημα του δορυφόρου θα εκτοξευθεί και θα τεθεί σε λειτουργία ώστε να μπορέσουν να προσδιοριστούν οι θέσεις των αγνοούμενων με χρήση κουμπιού έκτακτης ανάγκης (emergency button) ή με τη χρήση των κινητών τους.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αφορμή

Αφορμή για την συμμετοχή στον διαγωνισμό ήταν, η υλοποίηση Σχεδίου Δράσης του 1ου ΕΠΑΛ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ στα πλαίσια του προγράμματος ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΑ ΕΠΑΛ (ΜΝΑΕ) για το έτος 2021-2022, με τίτλο «Από την Μεσογειακή μας γειτονιά στα Άστρα».

«Με την υποδράση του σχεδίου «Ad Astra» επιδιώκουμε να γίνει κατανοητή η σχέση των ανθρώπων με τα άστρα και πως αυτή επηρέασε μια σειρά επιστημονικών πεδίων. Να διερευνηθούν βασικές αστρονομικές αρχές και θα συνδεθούν με τα σχετικά γνωστικά πεδία των μαθημάτων που διδάσκονται στο σχολείο» λέει ο κ. Βενετής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Συνδέοντας την αρχαιότητα με το σήμερα και την ανάγκη του ανθρώπου να δώσει λογικές επιστημονικές εξηγήσεις για τον κόσμο, πέρα από τις φιλοσοφικές – μεταφυσικές που προσπάθησαν να απαντήσουν στα υπαρξιακά ερωτήματα του ποιοι είμαστε και πως βρεθήκαμε εδώ. Προσπαθούμε να διερευνήσουμε τις λεωφόρους και ατραπούς των άστρων, από την γειτονιά μας, στο ηλιακό μας σύστημα κι ακόμα μακρύτερα» λέει η κ. Μπάτσιου.

Στα πλαίσια της υποδράσης θα γίνει προμήθεια τηλεσκοπίου για την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων, αναγνώριση, λήψη μετρήσεων και καταγραφή τους. Θα μελετηθούν οι αρχές της Πρακτικής Αστρονομίας ή Παρατηρησιακής Αστρονομίας. Παράλληλα θα διερευνηθούν λογισμικά που συνδέουν τεχνολογίες τηλεμετρίας, τεχνολογίες δορυφόρων, GIS τόσο στον πλανήτη μας όσο και σε χαρτογραφήσεις που έχουμε πλέον στη διάθεση μας άλλων πλανητών (π.χ. Αρης) καθώς και εφαρμογές διαθέσιμες στην καθημερινότητα των μαθητών.

Τέλος, θα σχεδιαστεί από τους μαθητές με τη χρήση σχεδιαστικού λογισμικού ένα Πληροφοριακό Γράφημα (Infographic) το οποίο θα έχει ως θέμα «Ο Ήλιος με μια ματιά», για την συμμετοχή του σχολείου μας στον διεθνή διαγωνισμό πληροφοριακού γραφήματος.

Η Ομάδα 1st VocSatMJT αποτελείται από τους μαθητές:

Αλέξανδρος Μουσελίμης, Άγγελος Κουτσκουδής, Ιωάννα Αγγελή, Δημήτρης Κυλινδρέας, Αντωνία Πατέστου, Άγγελος Παπαδημητρίου, Στρατούλα Τσουπή, Άννα Ράτζα, Γιώργος Αποστολέλλης, Ασημάκης Λουρετζάκης, Γρηγόρης Παπαμήτσος, Παναγιώτης Λημναίος, Δημήτρης Αγκοπιάν, Λεάντρο Χύσα, Μάριο Λικάι και Δημήτρης Μαγιάκης.

Εκτός από τους δυο υπεύθυνους επιβλέποντες καθηγητές το πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Διευθυντή του 1ου ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης Ελευθέριο Κότερο.

Τι είναι ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός CanSat έχει σχεδιαστεί έτσι, ώστε να προσομοιώνει όλες τις πτυχές μιας πραγματικής δορυφορικής αποστολής, συμπεριλαμβανομένων του σχεδιασμού, της ανάπτυξης, των δοκιμών, της εκτόξευσης, της χρήσης τηλεμετρίας και της ανάλυσης των δεδομένων.

Ένας πύραυλος κατασκευασμένος από τη διοργανώτρια εταιρία, παρόμοιος με πύραυλο τύπου Patriot έχει την δυνατότητα να εκτοξεύσει δύο CanSats, φιλοξενώντας τα στην άτρακτό του, σε υψόμετρο ενός χιλιομέτρου. Αμέσως μετά, τα CanSats θα διαχωριστούν από τον πύραυλο και θα κατέλθουν με ξεχωριστά αλεξίπτωτα. Τα CanSats συνήθως βρίσκονται σε απόσταση 1 χλμ από το σημείο εκτόξευσης. Κατά την διάρκεια της πτήσης ο πύραυλος μπορεί να φτάσει ταχύτητα της τάξεως των 550 km/h και επιτάχυνση των 20g.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ