Δυνατότητες αύξησης των εξαγωγών τυριού βλέπει η Kομισιόν
Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά γάλακτος, τυριών και γαλακτομικών προϊόντων
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/1/2022
Αύξηση της παραγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων προβλέπει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά του κλάδου των γαλακτοκομικών προϊόντων για την επόμενη δεκαετία. Συγκεκριμένα πρόβλέπει μέση ετήσια αύξηση της παραγωγής γάλακτος κατά 0,7%. Από τον όγκο αυτό το 40% θα κατευθύνεται στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Μέσα από αυτή την διαδικασία αυξηθεί η αξία των παραγόμενων τυροκομικών προϊόντων κατά 40 δισ. ευρώ.
Η αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραμείνει ο κύριος χρήστης του γάλακτος που παράγεται στα κράτη μέλη, ακόμη και αν οι εξαγωγές θα μπορούσαν να κερδίσουν κάποια μερίδια αγοράς με αύξηση από το 15% που ήταν το 2021 στο 17% το 2031.
Ο τομέας του λιανεμπορίου θα παραμείνει το βασικό κανάλι διοχέτευσης των παραδοσιακών γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, βούτυρο, φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα) στο καταναλωτικό κοινό.
Τα βιολογικά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα επωφελούνται περισσότερο από την υπάρχουσα ζήτηση. Οι δυνατότητες επέκτασης παραμένουν υψηλές, καθώς τα μερίδια λιανικής τους κυμαίνονται από 1,5% στο τυρί έως 6% στο πόσιμο γάλα και στα προϊόντα οξυγαλακτικά προϊόντα.
Τυροκομικά προϊόντα
Την περίοδο 2021 - 2031, περισσότερο από το ήμισυ (57%) της διευρυνόμενης παραγωγής τυριού στην ΕΕ θα μπορούσε να απορροφηθεί από τις αυξανόμενες εξαγωγές (3% ετησίως), γεγονός που θα επέτρεπε στην ΕΕ να παραμείνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τυριού (47%). Ταυτόχρονα, η αύξηση της εγχώριας κατά κεφαλήν κατανάλωσης θα μπορούσε να περιοριστεί (2 κιλά λιγότερα από ό,τι την περίοδο 2011-2021), δεδομένου του ήδη υψηλού επιπέδου.
Νωπά γαλακτομικά προϊόντα
Τα νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ θα μπορούσαν να επωφεληθούν και από την αύξηση των εξαγωγών (περίπου 1,8 εκατ. τόνοι το 2031), ενώ η κατανάλωση στην ΕΕ, τον κύριο χρήστη, θα μπορούσε να καταγράψει μείωση κατά 0,2% έναντι μείωσης 0,5% την προηγούμενη δεκαετία.
Αυτό οφείλεται κυρίως στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για βιολογικά και άλλα διαφοροποιημένα προϊόντα, το οποίο αναμένεται να στηρίξει το πόσιμο γάλα και το γιαούρτι, ενώ μαγείρεμα στο σπίτι θα μπορούσε να ευνοήσει την κατανάλωση κρέμας γάλακτος. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή της ΕΕ θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή σε σύγκριση με τον σχετικά υψηλό μέσο όρο της περιόδου 2019 - 2021.
Βούτυρο
Η εξαγωγική ζήτηση θα μπορούσε να στηρίξει την παραγωγή βουτύρου της ΕΕ (+45 000 τόνοι) λόγω της περιορισμένης ανάπτυξης της Νέας Ζηλανδίας, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο βουτύρου θα συνεχίσει να αυξάνεται με παρόμοιο ρυθμό με την περίοδο 2011 - 2021 (+10% σε σύγκριση με το 2021), ενώ η αύξηση της ζήτησης στην ΕΕ εκτιμάται πως θα είναι σταθερή (0,2% ετησίως).
Αύξηση της τιμής του νωπού γάλακτος στην ΕΕ
Μέχρι το 2031, η ισχυρότερη παγκόσμια ζήτηση για πρωτεΐνες γάλακτος και η αναμενόμενη συνεχιζόμενη ισχυρή αξιοποίηση του λίπους γάλακτος αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση της τιμής του νωπού γάλακτος στην ΕΕ κατά 39 ευρώ/τόνο.
Η παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και η διαφοροποίηση της αγοράς σε ποιοτικά προϊόντα και εναλλακτικά συστήματα παραγωγής θα συμβάλουν σε αυτή την εξέλιξη και θα αντισταθμίσουν κάποια αύξηση του κόστους, ιδίως λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας και των ζωοτροφών.
Οφέλη θα προκύψουν τόσο στις εγχώριες όσο και στις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε θέματα υγείας και βιωσιμότητας και την προθυμία να αμείβονται οι γεωργοί για τις περιβαλλοντικές τους και κοινωνική βιωσιμότητα, όπως η προστασία των ζώων.