× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Χωρίς δουλειά και μεροκάματο με κρατική εντολή!

Δεκάδες εργαζόμενοι στην εστίαση και επαγγελματίες μουσικοί μένουν εκτός των ΚΑΔ αναστολών. Σε απόγνωση τα καταστήματα εστίασης της Λέσβου, κλείνουν το ένα μετά το άλλο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 13/1/2022

Χωρίς δουλειά και μεροκάματο με κρατική εντολή!

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες εργαζόμενοι σε καταστήματα εστίασης της Λέσβου, οι οποίοι προσφάτως πληροφορήθηκαν ότι δεν δικαιούνται να μπουν σε αναστολή παρά το γεγονός ότι εδώ και αρκετές εβδομάδες δεν εργάζονται και με κρατική εντολή επί της ουσίας έχουν τεθεί σε αργία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ζήτημα αφορά κυρίως επαγγελματίες μουσικούς του νησιού μας, οι οποίοι απασχολούνταν σε εστιατόρια, ταβέρνες και άλλους χώρους εστίασης, πλέον όμως με την απαγόρευση της μουσικής έχουν μείνει εκτός εργασίας, χωρίς όμως να δικαιούνται αποζημίωση για τις ημέρες εργασίας που χάθηκαν  και αναστολή.

Την ίδια ώρα τα καταστήματα εστίασης της Μυτιλήνης, μετά την Πρωτοχρονιά και την αργία των Φώτων, κλείνουν το ένα μετά το άλλο, αφού με τα νέα της κυβέρνησης το πλήγμα και η μείωση του τζίρου είναι τόσο μεγάλη που δεν έχει κανένα νόημα να παραμένουν ανοιχτά.

Μιλώντας στο «Ν» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης  της Μυτιλήνης Νίκος Γιαννάκας, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί με γλαφυρά χρώματα, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός κεντρικών καταστημάτων της πόλης  έχουν βάλει λουκέτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα μισά καταστήματα στα Λαδάδικα, έκλεισαν μετά τα Φώτα λόγω της κατάστασης. Δυστυχώς η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών με το οποίο προσπαθούμε να συνεννοηθούμε, δεν δέχεται να στηρίξει τα καταστήματά μας, με κάποια ενίσχυση ή επιστρεπτέα προκαταβολή από τη μία και από την άλλη δεν ξεκαθαρίζει τι θα γίνει με το προσωπικό που έχασε τη δουλειά του. Οι μόνοι ΚΑΔ που δικαιούνται αποζημίωσης αυτή τη στιγμή και αναστολής είναι τα Κέντρα Διασκέδασης.

Καθημερινά ο Σύλλογός μας, δέχεται τηλεφωνήματα από απελπισμένους ιδιοκτήτες καταστημάτων οι οποίοι από τη μία μας εξηγούν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και από την άλλη δεν ξέρουν τι να κάνουν με το προσωπικό τους, το οποίο δεν μπορούν να απολύσουν αλλά ούτε και να βγάλουν σε αναστολή. Η κατάσταση είναι τραγική και το χειρότερο όλων είναι ότι η κυβέρνηση δημοσιοποιεί στοιχεία για αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στην εστίαση τον τελευταίο χρόνο και πανηγυρίζει γι’ αυτό.

Είμαστε διαρκώς σε επαφή με Συλλόγους Εστίασης της χώρας, γίνονται τηλεδιασκέψεις και συζητήσεις, προκειμένου να βρούμε κάποια άκρη ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να μας βοηθήσει. Η μόνη δέσμευση μέχρι αυτή τη στιγμή είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει και κάποιους νέους ΚΑΔ για αναστολή, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερα στοιχεία, ώστε να ξέρουμε κι εμείς τι θα κάνουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όλοι οι συνάδελφοι είναι ανάστατοι και πολύ σύντομα ίσως και την εβδομάδα θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις».

Στο πρόβλημα των αναστολών εργασίας, αναφέρεται και ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι έχει δημιουργηθεί αδιέξοδο με τους ΚΑΔ και είναι πολύ δύσκολο με τον τρόπο που εφαρμόζεται τώρα από το Υπουργείο να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει εκτός εργασίας και κυρίως οι επαγγελματίες μουσικοί.

«Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό σωστά και να αποζημιωθούν οι άνθρωποι που έχασαν τη δουλειά τους είναι να γίνει μέσα από το σύστημα Εργάνη όπου ξεκάθαρα φαίνεται η ειδικότητα του κάθε εργαζόμενους. Από εκεί και πέρα τα καταστήματα εστίασης είναι σε πολύ δύσκολη θέση λόγω μείωσης του τζίρου ενώ η κυβέρνηση αποφεύγει να ανοίξει τη συζήτηση περί στήριξης του κλάδου».  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Πετάει» μέχρι τα 12 ευρώ το αρνί στη Λέσβο

Μέχρι τα 10,8 ευρώ φθάνει η τιμή του αρνιού στην χονδρική αγορά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

«Κούρεμα» προστίμων έως 50% υπόσχεται η εφορία

Με δέλεαρ τα μειωμένα πρόστιμα το κράτος προσπαθεί να αποφύγει τις προσφυγές στα δικαστήρια από τους φορολογουμένους
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής απέκτησε ο Δήμος Μυτιλήνης

Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο στην συνεδρίαση της Τετάρτης 22 Απριλίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ισχνή αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 12,4 εκατ. ευρώ μπήκαν στα ταμεία των επιχειρήσεων του κλάδου που τηρούν διπλογραφικά βιβλία
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέα Αριστερά: Μπάχαλο στις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Υποχρηματοδότηση των σχεδίων βελτίωσης του Βορείου Αιγαίου βλέπει η Νέα Αριστερά

Κριτική στην κυβέρνηση για την κατανομή των πόρων του προγράμματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρόν με 331 τουρίστες το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη

Επί της υποδοχής ο πρόεδρος της Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων και ο αντιδήμαρχος τουρισμού Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση βουλευτών Νέας Αριστεράς για το μεταφορικό ισοδύναμο

«Απαξιώνεται το μέτρο με τη μη έγκαιρη καταβολή»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Θετικό το ισοζύγιο προσλήψεων ‑ απολύσεων στο Βόρειο Αιγαίο

Τα στοιχεία της Εργάνη για το πρώτο τρίμηνο του 2024 δείχνουν την δημιουργία 388 θέσεων εργασίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται οι πενταετίες συμβάσεις στις άγονες γραμμές

Πρώτη εμφάνιση του λιμανιού της Πέτρας στις γραμμές αποκλειστικής εξυπηρέτησης που προτείνει το υπουργείο Ναυτιλίας
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγροτικό Τμήμα θα δημιουργηθεί στο Επιμελητήριο Λέσβου

Ξεκίνησε η διαδικασία σύστασης των τμημάτων σε πολλά Επιμελητήρια της χώρας
ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντικές αλλαγές στις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών

Δείτε εδώ τι προβλέπει η εγκύκλιο που εξέδωσε η ΑΑΔΕ