× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να αποσυρθεί η τροπολογία για τις υπερδομές – φυλακές»

Κοινή δήλωση Γιάννη Μπουρνού, Ανδρέα Μιχαηλίδη και Γιώργου Ψυχογιού σχετικά με την τροπολογία Μηταράκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/2/2022

«Να αποσυρθεί η τροπολογία για τις υπερδομές – φυλακές»

Σε κοινή δήλωση προχώρησαν ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, ο βουλευτής Λέσβου και αναπληρωτής τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Γιάννης Μπουρνούς, και ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής, Ανδρέας Μιχαηλίδη, σχετικά με την τροπολογία Μηταράκη που όπως υποστηρίζουν «μεθοδεύει την παράκαμψη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την κατασκευή των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών σε Βάστρια και Θόλο»ς

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι τρεις βουλευτές σχετικά με την προοπτική κατασκευής νέας δομής στα νησιά καταθέτουν την παρακάτω πρόταση: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία είναι σαφής. Η Λέσβος και η Χίος χρειάζονται από μια μικρή, ανοιχτή (σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία) δομή, με κανόνες και ανθρώπινες συνθήκες, όπου θα γίνεται  καταγραφή και ταυτοποίηση καθώς και κατάθεση του αιτήματος ασύλου, το οποίο στη συνέχεια θα εξετάζεται στην ηπειρωτική χώρα, ή σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, στο πλαίσιο μιας, πραγματικά, Κοινής Πολιτικής Ασύλου».

 

Όπως υποστηρίζουν σχετικά με την τροπολογία «ο κ. Μηταράκης για μια ακόμη φορά προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις κατοίκων, τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων των νησιών του Βορείου Αιγαίου προκειμένου να μπορέσει να κατασκευάσει τις φαραωνικές φυλακές ψυχών σε Λέσβο και Χίο. Στη μεθόδευση αυτή αντιτίθεται, άλλωστε, και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, η οποία έχει εκδώσει με συντριπτική πλειοψηφία σχετική απόφαση, που μας επιδόθηκε στη Βουλή από τον Περιφερειάρχη και εκπροσώπους παρατάξεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρουν πως «με την απαράδεκτη τροπολογία που έχει κατατεθεί στο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, μεταφέρονται αρμοδιότητες για την έγκριση ορισμένων εργασιών από τις υπηρεσίες της αρμόδιας περιφέρειας, στην Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης. Το πρώτο πρόβλημα είναι φυσικά ότι δεν μπορεί το ίδιο το Υπουργείο να ασκεί έλεγχο στον εαυτό του. Όμως ειδικά με το συγκεκριμένο Υπουργείο τα πράγματα περιπλέκονται, όταν τόσο ο Διευθυντής της, όσο και η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά μετακλητοί. Ιδιώτες, δηλαδή, που δεν λογοδοτούν, ούτε δεσμεύονται από τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, αλλά υπάγονται και λογοδοτούν στον ίδιο τον Υπουργό. Πρόκειται για μια πρωτοφανή προσπάθεια να μεθοδευτεί η αρχή του εποπτικού ελέγχου, η οποία είναι θεμελιώδης αρχή του κράτος δικαίου».

Προαναγγέλλοντας πως «μια τέτοια τροπολογία θα καταψηφιστεί και θα καταδικαστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μέσα και έξω από την Βουλή» οι τρεις βουλευτές αναφέρουν ακόμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στην προσπάθειά του να πείσει ο κ. Υπουργός ότι «έχει πέσει η αυλαία του προσφυγικού», όπως υποστηρίζει, δεν εξηγεί αν, εφόσον αυτό ισχύει, τι ακριβώς εξυπηρετεί η κατασκευή υπερδομών χιλιάδων θέσεων.

Η μόνη σίγουρη απάντηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό δίνονται εκατομμύρια σε εργολάβους αλλά, δυστυχώς, υπάρχει πολύ περισσότερο «ψωμί» πίσω από μια τέτοια απόφαση. Η Κυβέρνηση αποδέχεται και στην πράξη τον ρόλο της «ασπίδας» και του δεσμοφύλακα της Ευρώπης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις χώρες του Βίσεγκραντ και την Αυστρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο εμπαιγμός και η περιφρόνηση των τοπικών κοινωνιών, των φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών, αλλά και των πολιτών όλης της χώρας, πρέπει να σταματήσει, με πρώτο βήμα την άρση της απόφασης για την κατασκευή των δύο υπερδομών-φυλακών σε Χίο και Λέσβο.

Τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου πρέπει να σταματήσουν να λειτουργούν ως αποθήκες ψυχών. Πρέπει να υπάρξει διπλή αλληλεγγύη, από την ενδοχώρα στα νησιά και από την Ευρώπη στην Ελλάδα, μέσω μηχανισμών υποχρεωτικού αναλογικού επιμερισμού αιτούντων άσυλο και προσφύγων. Μέσα από ισχυρές συμμαχίες για μια πραγματικά δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της αλληλεγγύης που είναι δομικό στοιχείο των ευρωπαϊκών συνθηκών».

.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ