× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Το ΠΕΚ χαιρετίζει την συγκέντρωση της πλατεία Σαπφούς

«Μέτρα προστασίας του εισοδήματος και της υγείας χρειαζόμαστε όχι δομές-φυλακές» υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/2/2022

Το ΠΕΚ χαιρετίζει την συγκέντρωση της πλατεία Σαπφούς

Με ανακοίνωση του το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο χαιρετίζει όσους συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου στην πλατεία Σαπφούς. Ακολούθως αναφέρει πως οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα προς την Κυβέρνηση και την ΕΕ, πως δεν θέλουμε καμία Δομή-Φυλακή στο νησί, ούτε στη Βάστρια, ούτε στο Καρά-Τεπέ, ούτε πουθενά.  

«Η σημερινή συγκέντρωση, είναι η συνέχεια στον αγώνα που κάνουμε για καμία δομή-φυλακή, ανοικτή ή κλειστή, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτικής της ΕΕ, που θέλει να μετατρέψει το νησί μας σε χώρο εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων.

Είναι η συνέχεια στον αγώνα μας, για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, για να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, για να φτιαχτούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία.

 

Διατρανώσαμε, πως δεν έχουμε ανάγκη από δομές-φυλακές, αλλά έχουμε ανάγκη από μέτρα προστασίας τους εισοδήματος μας και της υγείας μας.

Στο συλλαλητήριο ακούστηκε δυνατά η φωνή μας για όσα έχουμε πραγματικά ανάγκη και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε:

- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

- Μόνιμα μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στο 50%, αποσυνδεδεμένος από το προσφυγικό και κατάργηση του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες.

- Διαγραφή χρεών στους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας.

- Μείωση των Δημοτικών Τελών για εργαζόμενους και επαγγελματίες.

- Προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη κενών στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

- Μέτρα πρόληψης για την υγεία, σε Πανεπιστήμιο και σχολεία.

 


Ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα μας όχι μόνο δεν σταματά σήμερα, αντίθετα θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, με παρεμβάσεις και συγκεντρώσεις.

Την Παρασκευή, 25 Φλεβάρη στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί παρέμβαση στο Αγροτικό Ιατρείο του Μανταμάδου.

Το Σάββατο, 26 Φλεβάρη στις 12:30 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στο πάρκο της Χρυσομαλλούσας (στην πιάτσα των ΤΑΞΙ) και στη 1:00 το μεσημέρι θα γίνει παρέμβαση στο Κέντρο Υγείας Καλλονής» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

 

 

Ομιλία Γιάννη Ζαφειρίου αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Λέσβου

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Λέσβου Γιάννη Ζαφειρίου:

«Το Εργατικό Κέντρο Λέσβου χαιρετίζει την σημερινή συγκέντρωση και όσους βρίσκονται σήμερα εδώ απ’ όλες τις άκρες του νησιού!

Χαιρετίζει όλους τους εργαζόμενους, τους νέους, τις γυναίκες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους συνταξιούχους!

Η απάντηση μας στην Κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν, είναι και θα είναι μία: ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΦΥΛΑΚΗ. ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΒΑΣΤΡΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΚΑΡΑ – ΤΕΠΕ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!

 
 

Τα νησιά μας δε θα επιτρέψουμε να γίνουν σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αποδείξαμε περίτρανα ότι οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί έτσι έχουμε μάθει να κάνουμε και μεταξύ μας.

Αυτό έκαναν και αυθόρμητα πολλοί συνάδελφοι και συγχωριανοί μας από το 2015.

Αλλά αυτό δεν είναι άλλοθι για να μετατραπεί η Λέσβος, η Χίος και τα άλλα νησιά σε αποθήκες ψυχών, επειδή αυτό θέλει η ΕΕ, για να μπορεί να κάνει τη διαλογή τους, κατά πως τη συμφέρει.

Να τον χαίρονται τον ανθρωπισμό τους, μαζί με την κυβέρνηση ετούτη και την προηγούμενη. Να τη χαίρονται την πολιτική τους που στρέφεται ενάντια και στους νησιώτες και στους κατατρεγμένους.

Να χαίρονται και τις συμφωνίες εγκλωβισμού, που υπέγραψαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις τους, όπως το Δουβλίνο και η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας.


 

Εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας.

Δεν τα διπλώσαμε.

Δεν ξεχνάμε το μεγαλειώδη ξεσηκωμό του 2020 εδώ και στη Χίο με την εισβολή των ΜΑΤ! Δεν ξεχνάμε τον πόνο των κατατρεγμένων που γυρεύανε στην άσφαλτο νερό.

Δεν ξεχνάμε τους πνιγμένους.

Δεν ξεχνάμε τις γιαγιάδες και τους παππούδες μας που 100 χρόνια πριν ήρθαν κι αυτοί με βάρκες.

Δεν ξεχνάμε ούτε το αίσχος της Μόριας, ούτε το σημερινό στον Καρά Τεπέ.

Δεν ξεχνάμε τη μεγάλη κινητοποίηση ανήμερα των φώτων.

Δεν ξεχνάμε την κινητοποίηση στις λάσπες και τη βροχή μέσα στη Βάστρια.


 

Όχι, δεν ξεχνάμε και συνεχίζουμε τον αγώνα, για καμία δομή-φυλακή, ανοικτή ή κλειστή, ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλει να μετατρέψει το νησί μας σε χώρο εγκλωβισμού και διαλογής προσφύγων.     

Δεν ξεχνάμε και συνεχίζουμε τον αγώνα, για άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, για να πάρουν χαρτιά για τις χώρες προορισμού τους, για να φτιαχτούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία.

 

Ας γνωρίζει ο λαός της Λέσβου πως η Κυβέρνηση σε χρόνο ντε-τε βρήκε 176 εκατομμύρια ευρώ για την δομή. 176 Εκατομμύρια!  

Δεν κάνει όμως το ίδιο, όταν πρόκειται για τα προβλήματα που έχει ο λαός μας.  

Ποιος την εμποδίζει να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις;

Γιατί πρέπει να παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα με 300 και 400 ευρώ;

Γιατί θα πρέπει να κρυώνουμε μέσα στα σπίτια μας, αφού δεν μας φτάνουν για να βάλουμε πετρέλαιο;  

Γιατί πρέπει να τρομάζουμε μόλις μας έρθουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του ΟΤΕ;

 

 

Το Βοστάνειο έχει 7 ΜΕΘ και τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές.

Τα Κέντρα Υγείας είναι υποστελεχωμένα και αλλού δεν υπάρχουν.

Οι μαθητές στοιβάζονται σε 30άρια τμήματα.

Οι φοιτητές παστώνονται στα λεωφορεία και κρυώνουν στις εστίες.

Τα αντιπλημμυρικά έργα και η αντισεισμική θωράκιση ανύπαρκτα.

Τα καταστήματα κλείνουν, φορτώνονται χρέη και βλέπουν το τζίρο τους να συρρικνώνεται. Για όλα αυτά μας λένε πως δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα!

 

Καλούμε το λαό του νησιού μας να διεκδικήσει από την κυβέρνηση και το κράτος, άμεσα μέτρα προστασίας για το εισόδημα και την υγεία του, για αυτά που έχουμε πραγματικά ανάγκη:


- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις

- Μόνιμα μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 50%, αποσυνδεδεμένο από το προσφυγικό και κατάργηση του στα είδη λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα και αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες.

- Διαγραφή χρεών στους επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας.

- Μείωση των Δημοτικών Τελών για εργαζόμενους και επαγγελματίες.

- Προσλήψεις προσωπικού και κάλυψη κενών στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

- Μέτρα πρόληψης για την υγεία, σε Πανεπιστήμιο και σχολεία.

ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΟΜΕΣ-ΦΥΛΑΚΕΣ!!!


 

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το ακούσαμε κι αυτό!

Ορισμένοι τάχθηκαν ενάντια στη σημερινή κινητοποίηση, από Πατριωτισμό!  

Πάει πολύ να μιλάνε για πατριωτισμό, αυτοί που είναι με το ΝΑΤΟ, το οποίο δεν αναγνωρίζει σύνορα και προωθεί την συνδιαχείριση του Αιγαίου.

 

Ε λοιπόν η πολιτική τους που θέλει δομές-φυλακές είναι τόσο πατριωτική που:

    Αφαιρεί δικαιώματα και μας καταδικάζει στην ανέχεια και την ανασφάλεια.
    Άφησε απροστάτευτο τον κόσμο σε χιονιάδες, σε πλημμύρες, σε φωτιές.
    Απολύει και ξεσπιτώνει εργάτες, όπως συμβαίνει τώρα στη ΛΑΡΚΟ.
    Έστελνε και στέλνει δήθεν πατριωτικές αποστολές εκτός συνόρων!

 

Τόσο πατριώτες είναι που στέλνουνε τα ΜΑΤ, για να χτυπούν εργαζόμενους που διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως έκαναν προχτές στα Προπύλαια, όπως έκαναν στους λιμενεργάτες της COSCO, όπως μας έκαναν το Φλεβάρη του 2020.

Και σήμερα στοχοποιούν συνδικαλιστές του εργατικού και αγροτικού κινήματος, αιρετούς στο νησί για να σπείρουν το φόβο.

 

 

Σήμερα πήραν απάντηση!

Θα πάρουν και άλλες, γιατί ο αγώνας μας συνεχίζεται για τη ζωή και τα δικαιώματά μας. Πατριωτισμός είναι το δίκιο των εργαζομένων, το δίκιο του λαού.

Καλή συνέχεια και καλή δύναμη!».

 

 

Ομιλία του γενικού γραμματέας της ΟΑΣΛ Στρατή Κόμβου

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του γενικού γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου  Στρατή Κόμβου:

«Η ΟΑΣΛ που εκπροσωπεί τους Αγροτικούς Συλλόγους του νησιού και γενικότερα το οργανωμένο  αγροτικό κίνημα, βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε φωνάζοντας δυνατά. ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ. Να κλείσει η δομή του Καρά Τεπέ και να απεγκλωβιστούν άμεσα όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί.

 Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες συμμετέχουμε σε μια κινητοποίηση με αυτά τα πάγια αιτήματα αλλά δεν θα είναι και η τελευταία. Για όσους κατά καιρούς λένε και γράφουν, ότι αυτά τα τρία αιτήματα μαζί με την πίεση που μπορούν να ασκήσουν οι λαοί για τερματισμό τον ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων είτε αυτές είναι πολεμικές , είτε ειρηνικές, δεν είναι ρεαλιστικό μπροστά στην παρούσα πραγματικότητα, ΕΝΑ ΑΠΑΝΤΑΜΕ.



Ρεαλισμός δεν είναι να αποδέχεσαι τον ξεριζωμό, τη φτώχεια , τη πείνα, τον πνιγμό και την εξαθλίωση προσπαθώντας να τα διαχειριστείς, άλλες φορές κακά και άλλες χειρότερα.  Ρεαλισμός είναι οι λαοί να σηκώσουν το ανάστημά τους απέναντι σ’ αυτούς που τα δημιουργούν, απέναντι σ’ αυτούς που δεν βλέπουν ζωές, ψυχές, ανθρώπους, αλλά συμφέροντα κα κέρδη.

Ρεαλισμός είναι να παλέψουμε εμείς οι αδύνατοι σε εισαγωγικά, γιατί απλά δεν ξέρουμε την δύναμή μας, σταματώντας αυτά τα εγκλήματα που γίνονται, γιατί μια παροιμία του σοφού λαού μας λέει: ότι αν καίγεται το σπίτι του γείτονα  - περίμενε να έρθει και η σειρά σου.      

Εμείς οι αγρότες έχουμε έναν επιπλέον λόγο να μη θέλουμε μια δομή, όπως αυτή που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και χρηματοδοτεί η Ε.Ε.                

Γιατί είναι μέσα στην καρδιά ενός πανέμορφου δάσους, πράγμα σπάνιο για τα νησιά μας.  Γιατί είναι μέσα στο σπίτι μας.  Γιατί οι κάμποι και τα βουνά είναι για μας το σπίτι μας, απ’ τη στιγμή μάλιστα που εκεί περνάμε τις περισσότερες ώρες, λίγο πριν βγεί ο ήλιος, μέχρι πολύ μετά όταν έχει δύση, αφού όλες οι κυβερνήσεις με την αντιαγροτική πολιτική που ακολουθούν μας έχουν οδηγήσει στην εντατικοποίηση της δουλειάς για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

 

 

Κύριοι της κυβέρνησης όλοι εμείς οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουμε ανάγκη από δομές φυλακές ψυχών, δεν έχουμε ανάγκη απ’ το πακτωλό των χρημάτων που έχετε προαποφασίσει να ρίξετε δεξιά και αριστερά για τη δημιουργία του, προσπαθώντας να κάμψετε αντιδράσεις και αντιστάσεις.     Εμείς δεν έχουμε ανάγκη τα δισεκατομμύρια που δίνετε για πολεμικές μηχανές που έρχονται για να στρατολογηθούν στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και όχι για να καλύψουν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Εμείς έχουμε ανάγκη απ’ τη στήριξη και επαρκή χρηματοδότηση του πρωτογενούς τομέα. Έχουμε ανάγκη από ουσιαστική στήριξη που θα μας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να ζήσουμε και να συνεχίσουμε να παράγουμε φτηνά και ποιοτικά προϊόντα.

 

-Δεν θέλουμε αύξηση της χωρητικότητας τον δομών.

Θέλουμε μείωση του κόστους παραγωγής.

Θέλουμε αφορολόγητο πετρέλαιο, θέλουμε μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, θέλουμε επιδότηση των ζωοτροφών και γενικά του κόστους των αγροτικών μέσων και εφοδίων.

-Δεν θέλουμε μπετά και σιδερένια κλουβιά μέσα στο δάσος.

Θέλουμε προστασία από τις φυσικές καταστροφές , αντιπλημμυρικά έργα και όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής. Θέλουμε έναν ΕΛΓΑ που να ασφαλίζει και να αποζημιώνει τη παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% της ζημιάς.

-Δεν θέλουμε να ζούμε απ’ τις αποζημιώσεις.

Θέλουμε να αποζημιωθούμε όμως άμεσα για την ακαρπία του ελαιώνα μας τα τελευταία χρόνια.

-Δεν θέλουμε να ζούμε με επιδόματα και δωράκια.

Θέλουμε να μας εγγυηθείτε τιμές για το λάδι , το γάλα και το κρέας, που να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στο τόπο μας και όχι να γίνουμε και εμείς μετανάστες. Για όλα αυτά παλεύουν οι συνάδελφοι στα αγροτικά μπλόκα σ’ όλη τη χώρα τρείς βδομάδες τώρα.

-Δεν θέλουμε δομές, όπως και αν τις βαφτίζετε.

Θέλουμε έργα ανάπτυξης για τον τόπο μας.
Αυτά θέλουμε και για αυτά θα παλέψουμε μέχρι τέλους. Ο αγώνας να είστε σίγουροι θα συνεχιστεί».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

20.000 ευρώ για υποστήριξη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας

Τεχνική σύμβουλο με απευθείας ανάθεση προσέλαβε η Περιφέρεια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα στηρίζει τον ΚΟΣΜΟ για τις ευρωεκλογές

Όπως τονίζει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, «αυτές οι εκλογές είναι το κλειδί για μια πιο πράσινη, δικαιότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης ταξίδεψε Ισπανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και e-twinning
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστό λόγω ψύλλων το Δημοτικό Σχολείου Μεγαλοχωρίου

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απεντόμωση και το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Πέμπτη 16 Μαΐου
ΧΩΡΙΑ

Ζωντανεύει η Βατούσα με Κέντρο Εκπαίδευσης για το περιβάλλον

Μετά από ενέργειες του Δήμου Δυτικής Λέσβου και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβούλίου. Η ίδρυσή του δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Μυτιλήνη

Λόγω εργασιών διαγράμμισης και σήμανσης στο χώρο πάρκινγκ του επιβατηγού λιμένα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

O Δημήτρης Καιρίδης στη Μυτιλήνη

Θα μιλήσει σε συγκέντρωση οπαδών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο 18 Μάϊου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανηγύρι για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στη Λουτρόπολη Θερμής

Την Δευτέρα και την Τρίτη 20 και 21 Μαΐου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στα Ψαρά η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου βορείου Αιγαίου

Θα συγκληθεί την Δευτέρα 20 Μαΐου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκδήλωση ΚΚΕ ‑ ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Το μέλλον του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Το δικό μας μέλλον – Ο δικός μας αγώνας»