× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τα επόμενα βήματα για το Αφεντέλι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβούλιο της Δυτικής Λέσβου αποφασίστηκε νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την επαναχάραξη του αιγιαλού και παράκληση στην ΥΔΟΜ για ανάκληση της προέγκρισης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 25/2/2022

Τα επόμενα βήματα για το Αφεντέλι με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 25 Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το σοβαρό θέμα της παραλίας Αφεντέλι στη Σκάλα Ερεσού και τα επόμενα βήματα της Δημοτικής Αρχής προκειμένου να αποτρέψει την τσιμεντοποίηση της περιοχής. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από μία έντονη  συζήτηση 4 ωρών και αρκετές αντιπαραθέσεις υιοθέτησε σχεδόν ομόφωνα την παρακάτω απόφαση.

Βραχυπρόθεσμα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Δημοτικό Συμβούλιο παρακαλεί την  Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Δυτικής Λέσβου να επανεξετάσει  την ανάκληση της προέγκρισης της οικοδομικής άδειας για το οικόπεδο στο Αφεντέλι, με βάση τα νέα επιχειρήματα και τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει μετά την κατάθεση εγγράφων της Πρωτοβουλίας υπεράσπισης της παραλίας-αμμουδιάς Σκάλας Ερεσού

Μακροπρόθεσμα

Εκπόνηση Τοπικού Ρυμοτομικού Σχεδίου  για την Ερεσό το οποίο ωστόσο θα ολοκληρωθεί σε 3 έως 5 χρόνια. Για την περιοχή της παραλίας θα προβλέπεται αδόμητο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέα προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικτρατείας με νέα στοιχεία και ολοκληρωμένο φάκελο που να αποδεικνύουν ότι η περιοχή αποτελεί παραλιακή ζώνη και δεν μπορεί να δομηθεί, ώστε να γίνει επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας.  

Από νωρίς έξω από το κτίριο που συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο, είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες πολίτες από την περιοχή της Ερεσού  και τα μέλη της Πρωτοβουλίας για την υπεράσπιση της παραλίας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην τοποθέτησή του ο Δικηγόρος Μαν. Παπουτσής  που ανέλαβε την υπόθεση της προσφυγής στο ΣτΕ εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η προσφυγή του Δήμου Λέσβου ακυρώθηκε σημειώνοντας ότι ο φάκελος χαρακτηρίστηκε ελλιπής και ότι απαιτούντο επιπλέον στοιχεία για την υπόθεση του αιγιαλού και της  παραλίας. 

Στη συζήτηση παρενέβη  εκπρόσωπος της Πρωτοτοβουλίας Υπεράσπισης της παραλίας η οποία αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους τρεις μήνες στο Αφεντέλι, ενώ σημείωσε ότι η παραλία Ερεσού όπως και άλλες ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας περιοχές προστατεύονται με ΦΕΚ. 

Στη διαδικασία τοποθετήθηκε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου Άρης Ελευθερίου ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στο ιστορικό της υπόθεσης, όσο και στις προτάσεις του για το τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα για να σωθεί η παραλία. 

Τηλεφωνικά τοποθετήθηκε και η ιδιοκτήτρια του επίμαχου οικοπέδου στο Αφεντέλι η οποία ρώτησε το δήμαρχο με ποιο δικαίωμα συγκαλεί συνεδρίαση για ένα θέμα που αφορά τη διαφορά ενός ιδιώτη με το δήμο και μπορεί να επιλυθεί στα δικαστήρια. Η ίδια σημείωσε πως εδώ και καιρό λέγονται πολλές ανακρίβειες εις βάρος της και κανείς δεν ακούει την άποψή της. 

Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν αρκετές αντιπαραθέσεις ενώ οι τόνοι ανέβηκαν μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Πρωτοβουλίας, όταν ο Δήμαρχος Ταξιάρχης Βέρρος ανέφερε ότι βάλλεται από όλες τις πλευρές. 

Μικροένταση μεταξύ Βέρρου και Ελευθερίου επικράτησε και κατά τη διαμόρφωση της πρότασης προς ψήφιση, με σημείο αιχμής το περίφημο εντέλλεσθαι προς την Υπηρεσία Δόμησης και για το αν ο Δήμαρχος νομιμοποιείται να το κάνει. 

Δείτε τι δήλωσε ο Ταξιάρχης Βέρρος μετά το τέλος της συνεδρίασης

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

«Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο προσκύνημα των Αρχαγγέλων στον Μανταμάδο»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Προσκυνήματος πατήρ Ευστράτιος Δήσσος μίλησε για το ιστορικό της μεγάλης γιορτής και τους χιλιάδες προσκυνητές από όλη την χώρα που ήδη καταφθάνουν με κάθε μέσο
ΧΩΡΙΑ

Έκτακτα δρομολόγια του ΚΤΕΛ για τον Ταξιάρχη Μανταμάδου

Το τριήμερα Παρασκευή 17 έως και την Κυριακή 19 Μαΐου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή