× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Φτώχεια και ενεργειακή πράσινη ενέργεια

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΜΑΛΗΣ

Δημοσίευση 27/2/2022

Φτώχεια και ενεργειακή πράσινη ενέργεια

Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έφερε πανευρωπαϊκό ρεκόρ στους απλήρωτους λογαριασμούς. Ξεκάθαρα πλέον η στρατηγική του κεφαλαίου για την «απελευθέρωση» και την πράσινη Ενέργεια οδηγεί σε αυξήσεις τιμών λόγω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου ,αύξηση κόστος από το εμπόριο ρύπων και αύξηση των πράσινων φόρων στην Ενέργεια που επιβάλλονται με στόχο να καταστήσουν «συμφέρουσες» τις ΑΠΕ.

Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, δύναται να προκαλέσει ένα νέο σοκ, για ακόμα μια φορά στην παγκόσμια οικονομία και στις κυβερνήσεις. Μια καταιγίδα ενεργειακής κρίσης ετοιμάζεται να εκτινάξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς με αυξήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Τα νούμερα ασφαλώς και τρομάζουν η μέση τιμή του φυσικού αερίου για το 2022 θα διαμορφωθεί στα 70 ευρώ ανά μεγαβατώρα - έναντι 20 ευρώ πέρυσι - οι απώλειες για το ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 4 δισ. Ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περίπου 31 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαβιούν σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επικαλείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την Κατάσταση της ΕΕ για το 2021. Ενώ η παγκόσμια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου και 4 % το 2022, λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης.

Τον μήνα Ιανουάριο η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι, μια από τις πιο ακριβές αγορές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια. η μέση τιμή του ρεύματος για τη χώρα μας διαμορφώνεται στα 213 ευρώ/MWh, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή στην Ε.Ε. πίσω μόνο από την Ιταλία (216 ευρώ/MWh).


Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος τριπλασιάστηκε, λόγω αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) από 0,3 ευρώ /MWH στα 30 ευρώ ,αύξησης ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο με στόχο, υποτίθεται, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και η αύξηση της συμμετοχής του φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές προωθείται από τις δημοπρασίες (ΝΟΜΕ) που στέλνουν εκτός Ελλάδας ως εξαγωγές το φθηνό λιγνιτικό ρεύμα, και την υπό εξέλιξη ιδιωτικοποίηση της λιγνιτικής παραγωγής, που θα δώσει στους ιδιώτες τα λιγνιτικά εργοστάσια.

Η έξαρση της ενεργειακής φτώχειας και οι απλήρωτοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας

Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί ένα ιδιαίτερα κρίσιμο κοινωνικό θέμα που συνδέεται άμεσα με τον τομέα της ενέργειας. Στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής ύφεσης, το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας γίνεται ολοένα και πιο έντονο, ειδικότερα στα νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.Στη χώρα μας η ενεργειακή φτώχεια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι εξαιρετικά μεγάλη. Ωστόσο, στην πολιτική ατζέντα η αναφορά της σχεδόν απουσιάζει. Προβλέψεις ότι τον Απρίλιο του 2022 θα υπάρξει μείωση των τιμών στα καύσιμα, αποτελούν εκτιμήσεις πιθανώς όχι αυθαίρετες, αλλά με υψηλό ρίσκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης είναι σταθερά από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φέτος έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη ενώ ήδη εδώ και χρόνια ήταν υψηλή και δυσβάσταχτη για τα νοικοκυριά. Ήταν άλλωστε και η αιτία της στροφής στο φυσικό αέριο, μόνο που κι εκεί οι μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές συνθήκες της αγοράς και η εξάρτηση από συγκεκριμένες χώρες – παραγωγούς εκτόξευσε φέτος στα ύψη την τιμή.

Οι υψηλοί λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος, τα χαμηλά εισοδήματα, η ανεργία έχουν γονατίσει τις ελληνικές οικογένειες καθώς είναι μερικές από τις αιτίες που στην Ελλάδα του 2022 έχουν δημιουργήσει ένα ηφαίστειο που εκρήγνυται καθημερινά σε βάρος των πιο ανυπεράσπιστων πολιτών , ο φτωχός κόσμος είναι και πάλι τα θύματα της ενεργειακής φτώχειας.

Η χρονιά που πέρασε καταγράφτηκε ρεκόρ πυρκαγιών σε σπίτια αποτέλεσμα όλων αυτών ο θάνατος φτωχών ανθρώπων και τα βαριά αναπνευστικά προβλήματα που δημιουργεί μακροπρόθεσμα η καύση βιομάζας και άλλων υλικών επιβαρύνοντας την ατμόσφαιρα και την κλιματική αλλαγή!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ελλάδα το 2020 βάσει στοιχείων της Eurostat είχε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ με το 27,9% των νοικοκυριών να έχουν απλήρωτους λογαριασμούς, ενώ ακολουθούν Σερβία 26,7%, Τουρκία 22,8% και Βουλγαρία 22,2%. Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης στη Γερμανία απλήρωτους λογαριασμούς έχει το 3,2% των νοικοκυριών, στη Γαλλία το 5,4%, κοκ.

Μαγκάλι μαγκαλάκι μου…
Τα περιστατικά αστικών πυρκαγιών που έρχονται στη δημοσιότητα δείχνουν ότι οι φτωχότεροι εγκαταλείπουν συστήματα θέρμανσης και για λόγους οικονομίας καταφεύγουν στα πιο πρωτόγονα, σχεδόν μέσα θέρμανσης, όπως τα μαγκάλια. Οι θάνατοι από τις αναθυμιάσεις και τα μαγκάλια οφείλονται στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και στην θεωρία περί πράσινης μετάβασης που με όρους κερδοσκοπικούς, μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε αγαθό πολυτελείας.

Τα μηνύματα είναι άκρως ανησυχητικά. Οι διακανονισμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η αλήθεια είναι ότι από το 2015 και μετά έχει εφαρμοσθεί ένα ατελείωτο μωσαϊκό μέτρων για τη διευκόλυνση εκείνων των νοικοκυριών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής φτώχειας, με επιδόματα ,κοινωνικά τιμολόγια επανασυνδέσεις, διακανονισμοί και άλλα πολλά μέτρα που λειτουργούν ωστόσο σαν σταγόνα στον ωκεανό.

Μια λύση είναι να μειωθούν οι φόροι που βαρύνουν το φυσικό αέριο και το ηλεκτρικό ρεύμα, η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει κάθε έσοδο και τέλος που εισπράττει από τους λογαριασμούς ενεργειακών τελών.

Σε μια εποχή των μεγάλων λόγων για μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο περισσεύουν η πτώση των εισοδημάτων η ιδιωτικοποίηση της ενέργειας αποδεικνύονται μόνιμη πηγή ενεργειακής φτώχειας και κοινωνικής αναταραχής.

Η Ελλάδα της ανάπτυξης και της πράσινης μετάβασης που υπόσχεται η κυβέρνηση φέρνει νεκρούς και έχει για «προσάναμμα» ανθρώπινες ζωές και «χτίζεται» πάνω στα μαγκάλια της φτωχολογιάς. Αυτές οι ανθρώπινες ζωές είναι εκείνων που παράγουν τον τεράστιο πλούτο.

Έναν τεράστιο πλούτο όμως που καρπώνεται μια χούφτα καπιταλιστών σε ένα σύστημα που αφήνει παιδιά και ηλικιωμένους να υποφέρουν από το κρύο και όταν προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν καίγονται…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

«Ώ γλυκύ μου Έαρ γλυκύτατη μου Σάμος...»

Γράφει ο Μανώλης Κάρλας*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είναι γνωστός ο αίτιος, είναι γνωστή κι η αιτία

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Σαν είσαι βουλευτής, δυστυχώς σε συμπονώ λιγότερο

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Συγγραφέας,Ταξίαρχος σε αποστρατεία
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Το Πασχαλινό μήνυμα του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου

«Ό ἀγωνιζόμενος πιστός καί ἀνακαισμένος ἐν Χριστῶ ἄνθρωπος δέν ἀπελπίζεται , γιατί στηρίζεται στό ἀγκωνάρι τῆς πίστεως καί τῆς Ἐκκλησίας» σημειώνει μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος