× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Κατασχεμένα ουκρανικά καλάσνικοφ στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια

Eίχαν κατασχέθηκαν το 2013 στη Ρόδο υπό την εποπτεία Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αποστέλλονται ξανά στην «πατρίδα» τους ως στρατιωτική βοήθεια της Ελλάδας

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/2/2022

Κατασχεμένα ουκρανικά καλάσνικοφ στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία ως στρατιωτική βοήθεια

Περίπου 20.000 καλάσνικοφ φέρονται να περιλαμβάνονται στη στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία με σκοπό να ενισχύσει την άμυνά της απέναντι στην ρωσική εισβολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί η πληροφορία που εξασφάλισε και μεταδίδει η ανταποκρίτρια της Bild στην Ελλάδα, Λιάνα Σπυροπούλου και αφορά την προέλευση αυτών των όπλων.

Συγκεκριμένα, η Λιάνα Σπυροπούλου αναφέρει ότι τα 20.000 καλάσνικοφ δεν είναι άλλα από τον οπλισμό που είχε κατασχεθεί από το πλοίο Nour-M, τον Νοέμβριο του 2013 στα ανοιχτά της Ρόδου. Το Nour-M είχε μάλιστα αποπλεύσει από λιμάνι της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή της η κ. Σπυροπούλου τονίζει ότι «σύμφωνα με πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε από ανώτατους αξιωματούχους της Ελλάδας, αυτά είναι τα όπλα που στέλνουμε στην Ουκρανία. Η ειρωνία: ιδιοκτήτρια του πλοίου ήταν η UKRINMASH Co»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τότε, το Nour-M είχε ξεκινήσει από λιμάνι της Ουκρανίας, μεταφέροντας πάνω από 50 κοντέινερ με στρατιωτικό υλικό προς λιμάνι είτε της Λιβύης, είτε της Συρίας που τότε μαστιζόταν από τον εμφύλιο μεταξύ του καθεστώτος Άσαντ και των ισλαμιστών ανταρτών του ISIS. Οι περισσότερες εκτιμήσεις ωστόσο αναφέρουν ότι ο τελικός προορισμός του πλοίου ήταν η Λιβύη, στην οποία από το 2011 είχε επιβληθεί εμπάργκο όπλων όπλων και καυσίμων.

Τον συντονισμό της κατάσχεσης του στρατιωτικού υλικού, είχε συντονίσει μάλιστα ο τότε υπ. Ναυτιλίας, Μιλιτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μάλιστα είχε μεταβεί στη Ρόδο για τον σκοπό αυτό. Σε δηλώσεις του εκείνες τις ημέρες είχε σημειώσει ότι το Nour-M «μεταφέρει οπλισμό και αφορά στις εμπόλεμες ζώνες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τα παραστατικά, μεταφέρει όπλα στη Λιβύη. Κατά δήλωση του καπετάνιου και μελών του πληρώματος - που είναι αντιφατικές μεταξύ τους - το πλοίο κατευθυνόταν είτε στη Συρία, είτε στην Τουρκία, κοντά στα σύνορα με τη Συρία». «Πάντως, τα παραστατικά λένε ότι πάει στη Λιβύη το πλοίο. Εντολέας ήταν το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης, όμως, δεν έχουμε καμία ενόχληση μέχρι στιγμής ούτε από τη Λιβύη ούτε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, τουρκικών συμφερόντων», είχε πει ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έναν μήνα μετά, στις 11 Δεκεμβρίου 2013, το Nour-M, το οποίο βρισκόταν ακόμη δεμένο στο λιμάνι της Ρόδου, βούλιαξε. Σε άρθρο της Ναυτεμπορικής εκείνης της ημέρας αναφέρεται ότι «το πλοίο άρχισε να βυθίζεται εν μέσω θυελλωδών ανέμων, όταν έσπασαν οι κάβοι του και προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου ότι η Ελλάδα «ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό», αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με δύο C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.