Το Σαρακοστιανό τραπέζι στον καιρό της ακρίβειας
Οι τιμές για τα νηστίσιμα προϊόντα, τα όστρακα και τα θαλασσινά σύμφωνα με το Τμήμα Εμπορίου της Λέσβου
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 4/3/2022
Με αυξήσεις κυρίως στα οστρακοδειδή και τα θαλασσινά στρώνεται στον καιρό της ακρίβειας το Σαρακοστιανό Τραπέζι στη Λέσβο, σύμφωνα με την τιμοληψία που δημοσιοποίησε το Τμήμα Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα συγκριτικά στοιχεία όπως αναφέρουν οι υπάλληλοι του Τμήματος σχετικά με τα σαρακοστιανά προϊόντα και τις τιμές τους δεν είναι ξεκάθαρα αφού η τελευταία τιμοληψία για τα είδη αυτά είχε γίνει το 2019, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Παρολ' αυτά ανατρέχοντας σε προηγούμενα ρεπορτάζ του «Ν» του Μαρτίου 2021 παρατηρεί κανείς αυξήσεις στα νωπά θαλασσινα. Για παράδειγμα τα κυδώνια πέρυσι πωλούνταν προς 13 ευρώ το κιλό ενώ φέτος η τιμή τους είναι μεταξύ 15 και 16 ευρώ. Τα μύδια πέρυσι πωλούνταν 4-5 ευρώ το κιλό ενώ φέτος η τιμή τους είναι 5-6 ευρώ. Σταθερή παραμένει η τιμή στο νωπό χταπόδι, κοντά στα 13 ευρώ ενώ η τιμή της σουπιάς εμφανίζει αύξηση κατά 1 ευρώ σε σύγκριση με το 2021.
Στα υπόλοιπα νηστίσιμα είδη, ταραμάς, τουρσί ταχίνι, χαλβάς, ταραμοσαλάτα κ.λπ. οι τιμές είναι δύσκολο να εκτιμηθούν αφού σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα κάνουν προσφορές για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν αλλάξει η συσκευασίες περιορίζοντας τις ποσότητες.
Με βάση ωστόσο τα δεδομένα του φετινού πίνακα τιμών για να στρώσει κανείς ένα αξιοπρεπές σαρακοστιανό τραπέζι για 4-5 άτομα, απαιτείται να δαπανήσει τουλάχιστον 85 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση για να αγοράσει μικρές ποσότητες νηστίσιμων εδεσμάτων, δύο είδη θαλασσινών (χταπόδι και καλαμάρι) και δύο είδη οστρακοειδών. Φυσικά όσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων και η ποικιλία των προϊόντων και των εδεσμάτων αυξάνεται η τιμή η οποία μπορεί άνετα να ξεπεράσει τα 120-150 ευρώ για ένα πλούσιο γεύμα με νηστίσιμα.
Αναλυτικά ο πίνακας τιμών για τα Σαρακοστιανά εδέσματα