× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τα.... «χασεδένια» σώβρακα του Υπουργού

Με αφορμή το θάνατο του πρώην υπουργού Αιγαίου στις Κυβερνήσεις Γρίβα και Ζολώτα Αντώνη Φούσα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 6/3/2022

Τα.... «χασεδένια» σώβρακα του Υπουργού

Έγινε γνωστό σήμερα Κυριακή το απόγευμα ότι πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο Ηπειρώτης πολιτικός και δικηγόρος Αντώνης Φούσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και φυσικά, κοντά 35 χρόνια πέρασαν από τότε, λίγοι θυμούνται ότι ο Αντώνης Φούσας κλήθηκε να υπηρετήσει ως υπουργός το καινούργιο τότε ακόμα Υπουργείο Αιγαίου, στη διετία 1989 – 1990, στις ευρείας αποδοχής και ολίγων μηνών ζωής κυβερνήσεις Γρίβα και Ζολώτα. Σε μια εποχή έντονα διχαστική, σε ένα νησί όπου το κόμμα στο οποίο ανήκε δεν είχε δα και μεγάλη δύναμη, ο ούτε 50 χρονών Υπουργός έκανε ότι μπορούσε για το Αρχιπέλαγος. Που από τα Γιάννενα ων ο άνθρωπος δεν το πολυήξερε κιόλας για να πούμε του στραβού το δίκιο.

Σαν «όπλο» στο να γνωρίσει τους νησιώτες και να τον γνωρίσουν οι νησιώτες, ο Αντώνης Φούσας χρησιμοποίησε τον τοπικό τύπο. Οπότε το λοιπόν βρισκόταν στη Μυτιλήνη στο κτήριο του Υπουργείου Αιγαίου που στεγαζόταν στο παλιό αρχαιολογικό μουσείο ο Υπουργός έδινε συνεντεύξεις ή μάλλον κουβέντιαζε με τους λιγοστούς – μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού δημοσιογράφους. Σχεδόν πάντα με τον – της μόδας τότε – δερμάτινο φάκελο τσάντα του που είχε ανοιχτή μπροστά του με σημειώσεις θεωρούσαμε πάντα....

Ώσπου μια μέρα, εκεί που τον είχε συνεπάρει ο λόγος και κούναγε τα χέρια του, τραβά μια τον ανοιχτό φάκελο ο οποίος φεύγει από το γραφείο και προσγειώνεται μπροστά στους δημοσιογράφους με το περιεχόμενο του να αδειάζει μπροστά στα πόδια τους. Χαρτιά και... δυο τρία σώβρακα!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παγώσαμε απαξάπαντες. 

Κάτι πήγε να πει ενώ έσπευδε να μαζέψει το περιεχόμενο του φακέλου του, «γίνονται αυτά κύριε Υπουργέ...» είπαμε με το ζόρι συγκρατώντας τα γέλια εμείς οι αναιδείς νεότεροι της παρέας κι η Πρύτανης του τοπικού τύπου τότε, εκδότρια, δημοσιογράφος, και ότι άλλο θες της εφημερίδας «Λεσβιακός Κήρυξ»μ η μακαρίτισσα Αμαλία Καρβελά προσέθεσε ψύχραιμη: «Πάντως κύριε Υπουργέ συγχαρητήρια στην κυρία σας, χασεδένια τα έχει....». Που πάει να πει κατάλευκα σαν από ύφασμα χάσε. 

Η συνέντευξη τελείωσε άδοξα καθότι ποιος να συγκρατήσει τα γέλια του με την περί χασεδένιων διαπίστωση της Αμαλίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ώρα αργότερα τον είδα μόνο του – εκείνη την εποχή οι Υπουργοί έτρωγαν μόνοι τους – να τρώει τα μοναδικά μπιφτέκια του «Αράπη» στο λιμάνι. Μου χαμογέλασε.... «Τι πάθαμε σήμερα ε;» μου είπε και συνέχισε να τρώει.

Έφυγα τρέχοντας.... Ώρες γελούσα.

Τα θυμήθηκα τα χασεδένια σώβρακα του υπουργού σήμερα με την είδηση του φευγιού του.

Στο καλό κύριε Αντώνη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εργατικές Πρωτομαγιές στη Λέσβο

Από το πολύτιμο αρχείο των Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Έξι μάρτυρες από τη Λέσβο στο «θυσιαστήριο της λευτεριάς»

Πρωτομαγιά 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πρώτη νίκη της ζωής

Το Σάββατο του Λαζάρου στη Λέσβο και στη Μικρασία
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ιστορίες «στο Ν» για το ΕΑΜ Λέσβου

Ο Γιώργος Γαλέτσας μιλά στον Δημήτρη Μάντζαρη για τις διώξεις μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η φυλακή όσων «δεν συνεμορφώθησαν….» στη Μυτιλήνη

Παρασκευή 21 Απριλίου 1967, δυο μέρες πριν την Κυριακή των Βαΐων, στην Ακαδημία Μυτιλήνης
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

H αθέατη πλευρά της Επταετίας

Σκάνδαλα, διαφθορά και…«θαύματα»!
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ιστορίες «στο Ν» για την ιστορία και τοπογραφία της Λέσβου

Ο Δημήτρης Μάντζαρης συζητά με το Σπύρο Καράβα, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το εγκαταλειμμένο Γαλλικό ‑ Συμμαχικό νεκροταφείο στα Λουτρά

Θα μπορούσε ο χώρος όλος να μετατραπεί σε χώρο τιμής;
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

«Λιώστε τους...»

Η τραγική ιστορία του πρόσφυγα από την Πέργαμο Ηλία Αργυριάδη που εκτελέστηκε μαζί με το Νίκο Μπελογιάννη σαν σήμερα 30 Μαρτίου 1952, Η τύχη της διαλυμένης οικογένειας του
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ