× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Δήμος Μυτιλήνης θέλει «Γυναίκες μαζί δυνατές», αλλά αγνοεί τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Ακόμα να δικαιωθούν οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, αλλά η Δημοτική Αρχή «προωθεί δράσεις κατά της έμφυλης βίας»- Γελάνε και οι… κάδοι απορριμμάτων

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/3/2022

Ο Δήμος Μυτιλήνης θέλει «Γυναίκες μαζί δυνατές», αλλά αγνοεί τις καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης

Για γέλια και για κλάματα είναι η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Κύτελη ότι… στηρίζει και προωθεί δράσεις κατά της έμφυλης βίας, «με στόχο να γίνει κατανοητό ότι η βία δεν έχει διαβατήριο ούτε κοινωνική τάξη»!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ενώ εδώ και μήνες αγνοεί, αν όχι τιμωρεί με πειθαρχικό παράπτωμα ή με άλλους τρόπους τις μόνιμες εργαζόμενες στην αποκομιδή απορριμμάτων που κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση, με ανακοίνωσή του λέει «Είναι καθήκον μας και υποχρέωση να διασφαλίσουμε μια υγιή και δημοκρατική κοινωνία, με ουσιαστική ισότητα των φύλων, με εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων».

Πού είναι η «ουσιαστική ισότητα των φύλων» όταν στην καταγγέλλουσα αποδίδεται πειθαρχικό παράπτωμα κ. Δήμαρχε και κ. Αντιδήμαρχε για «ατελή κένωση των κάδων και ανάρμοστη συμπεριφορά» και τον κατηγορούμενο για σεξουαλική παρενόχληση τον αναβαθμίζετε σε νόμιμο επιστάτη; Στο μεταξύ 20 Ιανουαρίου 2022 έγινε πειθαρχική γραπτή επίπληξη στον καταγγελλόμενο σε σχέση με άλλες ανάρμοστες συμπεριφορές του και δύο ημέρες μετά αναβαθμίστηκε από τον ίδιο υπογράφοντα την επίπληξη, Δήμαρχο Μυτιλήνης σε επιστάτη!

Το σχετικό δελτίο Τύπου για την «έμφυλη βία» αναφέρεται στη δράση του Δήμου με την εταιρεία DEMO σε συνεργασία με την Άγονη Γραμμή Γόνιμη και την οργάνωση Strong Me, υπό την Αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, εκπονεί το πρόγραμμα «Γυναίκες Μαζί Δυνατές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και αναφέρει: «Σε μικρούς τόπους και σε απομακρυσμένα νησιά συχνά παρατηρούνται φαινόμενα βίας και κακοποίησης τα οποία δεν καταγράφονται και δεν αναφέρονται λόγω του φόβου της αρνητικής αντίδρασης του κοινωνικού περίγυρου.

Παρωχημένες και δυσλειτουργικές κοινωνικές αντιλήψεις δημιουργούν ένα «στίγμα», ακόμα και στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας και ενημέρωσης, το οποίο αποτρέπει θύματα βίας και κακοποίησης (είτε σωματικής, είτε λεκτικής/ ψυχολογικής) από την αναζήτηση βοήθειας. Το «στίγμα» αποδεικνύεται πολύ ισχυρό πολλές φορές, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας εγκλωβισμός σε ανθυγιεινές και ενδεχομένως επικίνδυνες καταστάσεις και να υπάρχει ένας «σκοτεινός αριθμός» περιπτώσεων κακοποίησης, οι οποίες δεν αναφέρονται πουθενά, δεν προσαρτώνται σε στατιστικά και κατά συνέπεια, δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης και υποστήριξης από τις αρμόδιες αρχές και φορείς»!

Τι έχετε να πείτε για το «στίγμα» των γυναικών και μητέρων εργαζόμενων του Δήμου κ. Δήμαρχε και κ. Αντιδήμαρχε που κατήγγειλαν σεξουαλική παρενόχληση και είναι υπόλογες;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς βοηθά η αντιδήμαρχος κ. Αλεξανδρή που συνεργάζεται με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων όταν δεν εφαρμόζει ο Δήμος το Νόμο σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία και ο ένας μετά τον άλλον οι φορείς δηλώνουν αναρμόδιοι;

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Ο στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει απέναντι στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και αναδεικνύει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Παράλληλα βγαίνουν στην επιφάνεια, όπου υπάρχουν βεβαίως, οι προκλήσεις και οι προβληματικές συμπεριφορές που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι γυναίκες, ώστε να μην αναγκάζονται ούτε να τις υπομένουν, ούτε να τις αντιμετωπίζουν μόνες. Οι συναντήσεις θα καθοδηγούνται από εξειδικευμένους συνεργάτες όπως Ψυχολόγος και Νομική Σύμβουλος ενώ θα συμμετέχει ως προσκεκλημένη μια προσωπικότητα των τεχνών και του πολιτισμού, οι οποίοι θα μοιραστούν δικές τους εμπειρίες και θα βοηθήσουν στην δημιουργία ενός κλίματος φιλίας και εμπιστοσύνης.

Παράλληλα η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τις τοπικές αρχές αλλά και με τους Συλλόγους Γυναικών θα αποτελέσει ένα σημαντικό στοιχείο της υλοποίησης του προγράμματος. Μέσω αυτής της συνεργασίας θα επιτευχθεί η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων με στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινότητας για την έμφυλη βία και πώς αυτή μπορεί να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις 12 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί δύο μήνες μετά, δηλαδή τον Μάιο, ενώ θα λάβει χώρα στα νησιά Λέσβος, Νάξος, Αστυπάλαια, Σαντορίνη, Λέρος, Πάτμος, Κίμωλος και Σκιάθος.».

Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 12 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα στο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης.

Ας ενημερωθούν λοιπόν οι συνεργαζόμενοι φορείς ότι με τα καμώματα της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης γελάνε ακόμα και οι κάδοι απορριμάτων!

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με SKY express το Αγιο Φως στη Μυτιλήνη

Η εταιρεία διαθέτει ανελλιπώς, από το 2017, τα αεροσκάφη της για το σκοπό της μεταφοράς του Αγίου Φωτός και του χαρμόσυνου μηνύματος της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Το έθιμο της «κακαρώνας» στα Δάφια

Ένα θρησκευτικό έθιμο που πήρε πολιτικά χαρακτηριστικά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης
ΧΩΡΙΑ

Δευτερανάσταση στα Μιστεγνά

Περιφορά του Λάβαρου της Ανάστασης στους δρόμους του χωριού θα γίνει στις 10.30 το πρωί της Κυριακής του Πάσχα
ΧΩΡΙΑ

Προσοχή στις... κακαρώνες

Ενημέρωση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Πυροσβεστική
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Εχει ο καιρός γυρίσματα

Μεταφέρονται οι βροχές που ήταν να ξεκινήσουν από τις 9 το πρωί του Μ. Σαββάτου στη Λέσβο
ΧΩΡΙΑ

Πολύς κόσμος και στον Επιτάφιο των Μιστεγνών

Μετά το ολονύχτιο μοιρολόι των γυναικών στον Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στον ορεινό Ασώματο

Yπό τους ήχους του «νεκρώσιμου»
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Πρώτη Ανάσταση στη Μυτιλήνη

Με ήχους από τις καμπάνες και χτυπήματα των ξύλινων στασιδιών στο ναό σήμα κατατεθέν της Μυτιλήνης τον Άγιο Θεράποντα, οι Μυτιληνιοί υποδέχτηκαν το μήνυμα της προσμονής της Ανάστασης
ΧΩΡΙΑ

Η περιφορά του Επιταφίου στη Σκάλα Λουτρών

Η χορωδία από ομάδα γυναικών μελών του Συλλόγου Μικρασιατών έψαλε τα Εγκώμια
ΧΩΡΙΑ

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα ο Επιτάφιος στο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ

Περιφορά το απόγευμα της Μεγάλης Παρασκευής από την αδελφότητα της Μονής και την Ηγουμένη Ταβιθά
ΧΩΡΙΑ

Ένας ξεχωριστός Επιτάφιος στη Σκάλα Συκαμιάς

Περιφορά με καΐκι στο λιμανάκι του χωριού