× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκπαιδευτικές δράσεις σχολείων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Μαθητές από τη Βουλγαρία, Εσθονία, Τουρκία και το Γυμνάσιο Πέτρας συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2022

Εκπαιδευτικές δράσεις σχολείων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Πυκνώνουν οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σχολείων στο Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO προκειμένου να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δραστηριότητες που έχει προετοιμάσει για την φετινή χρονιά το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Mαθητές από τη Βουλγαρία, την Εσθονία και την Τουρκία συνοδευόμενοι από το Γυμνάσιο Πέτρας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους αλλά και να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος – Συμμετέχω σε δράσεις καθαρισμού και συντήρησης απολιθωμάτων». Οι μαθητές επισκέφτηκαν τη Λέσβο στο πλαίσιο Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Πέτρας.

Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους όπου γνώρισαν εντυπωσιακούς ιστάμενους απολιθωμένους κορμούς δέντρων και μοναδικά ριζικά συστήματα, ενημερώθηκαν για τις διαδικασίες ανασκαφής και συντήρησης των απολιθωμάτων αλλά και γνώρισαν το φυσικό περιβάλλον το οποίο φιλοξενεί σήμερα τα απολιθωμένα δέντρα.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις του Μουσείου στο Σίγρι όπου αρχικά με την βοήθεια της εκπαιδευτικής οπτικοακουστικής προβολής που έχει δημιουργηθεί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ενημερώθηκαν για τη δημιουργία και μοναδικότητα του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, την εξέλιξη των φυτών από τα πρώτα απολιθώματα που βρέθηκαν στην Λέσβο πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια μέχρι τα σύγχρονα φυτά του νησιού, τα ηφαιστειακά κέντρα της Λέσβου αλλά και την παλαιογεωγραφική εξέλιξη του Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές κατά τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συντήρησης απολιθωμάτων στο οποίο έλαβαν μέρος. Οι μαθητές αφού πρώτα ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Μουσείου για τη μεθοδολογία καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων, είχαν την ευκαιρία στη συνέχεια να καθαρίσουν και να συντηρήσουν επιλεγμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών δέντρων. Οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, εφαρμόζοντας βήμα-βήμα τις μεθόδους και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση των ευρημάτων.

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους τους εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Πέτρας Δ. Νταλάση και Χ. Κάβουρα καθώς και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων από το εξωτερικό. Για την υλοποίηση των εκπαιδευτικών δράσεων συμμετείχαν τα στελέχη του Μουσείου Μ. Αντωνάκης και Σ. Ζγουρνιός και στις δράσεις συντήρησης οι συντηρητές του Μουσείου Ν. Γραμμενόπουλος και Ε. Κουνιαρέλλη.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί από το Γυμνάσιο Πέτρας και το εξωτερικό μετά το πέρας της επίσκεψής τους δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από την γνωριμία τους με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου και τη μοναδικότητά του, γεμάτοι νέες εμπειρίες και γνώσεις.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης ταξίδεψε Ισπανία

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και e-twinning
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην έκθεση ακινήτων οι μεσίτες της Λέσβου

Με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών- Νωρίτερα ο Σύλλογος Μεσιτών κάνει εκδήλωση και υπογράφει για τη δημιουργία νέας πανελλήνιας ομοσπονδίας του κλάδου
ΔΡΑΣΕΙΣ

200 χιλιόμετρα ποδήλατο στη Λέσβο, με πεύκο και ελιά

Στις 25 Μαΐου ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου διοργανώνει ένα ακόμη Brevet με μια διαδρομή σχεδιασμένη έτσι ώστε να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις για όσους επιλέξουν να το τολμήσουν
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κλειστό λόγω ψύλλων το Δημοτικό Σχολείου Μεγαλοχωρίου

Την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε απεντόμωση και το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά από την Πέμπτη 16 Μαΐου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Παγωτό με φρέσκα φρούτα και γιαούρτι με την Μαρία Πανάγου

«Δροσιστική» εκδήλωση στο Λευκό Χαρτί, στη Μυτιλήνη για παιδιά 2,5 έως 10 ετών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Προγράμματα για την φύση και τον πολιτισμό από το Νηπιαγωγείο Φίλιας

Στο πλαίσιο του eTwinning, το σχολείο προχώρησε σε συνεργασίες με νηπιαγωγεία της Τουρκίας και της Ευρώπης
ΘΕΑΤΡΟ

Δεύτερη παράσταση με τους αδελφούς Τσαχουρίδη στη Μυτιλήνη

Μετά το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράσταση «Αρωθυμία! Όσο ζω, θυμάμαι…», προγραμματίσθηκε νέα εκδήλωση στις 7.30 το απόγευμα της Κυριακής 19 Μαΐου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Διακοπή στο Εφετείο για τα πλαστά πτυχία αγγλικών

Απέρριψε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τα αιτήματα αναβολής, αλλά η δίκη θα συνεχιστεί 1 Ιουλίου 2024 στη Μυτιλήνη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Πανηγύρι για τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη στη Λουτρόπολη Θερμής

Την Δευτέρα και την Τρίτη 20 και 21 Μαΐου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Η Ελιά, το Λάδι, και η Συμβολή τους στον Πολιτισμό»

Το Μουσείο Βρανά της Εταιρείας Αρχιπέλαγος με την παρουσία του Νίκου Σηφουνάκη εγκαινιάζει το Σάββατο 18 Μαΐου μια αξιόλογη αρχαιολογική έκθεση στο πλαίσιο της διεθνούς ημέρας μουσείων
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η πολυγλωσσία έδωσε βραβείο στο 3ο Λύκειο Μυτιλήνης

Τα παιδιά της Α' Λυκείου συμμετείχαν σε διαγωνισμό πολυγλωσσίας του Τμήματος Γαλλικής γλώσσας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου