× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η φανουρόπιτα της γιαγιάς Αμέρσας

Γράφει η: ΣΕΒΑΣΤΗ ΣΚΟΥΦΟΓΛΟΥ

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 14/3/2022

Η φανουρόπιτα της γιαγιάς Αμέρσας

Σύμφωνα με την συνταφή 540 gr ακριβώς! Ααα! Έχω έχω! Καρύδι. Καρύδια δεν έχω μπόλικα. Δεν φτουράνε διόλου, Μα σάματις, ο άγιος μετράει πόσα κομμάτια καρύδι έχει η πίτα! Α! Χυμό… Εντάξει, εντάξει έχω. Και ζάχαρη και σόδα , μπόλικη μα θές έχω!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρώτη φορά που την έφτιαξα, την έφτιαξα για τάμα. Μα βγήκε νόστιμη και η ανικανότητα μου προς την ζαχαροπλαστική τέχνη, τελικά βρήκε αίτιο τις ασυνάρτητες και πολύπλοκες συνταγές, των πολύφημων μαγείρων.

Το γλυκό και το φαγί, επιζητούν τελικά την απλότητα και την αφοσίωση, από τους παρασκευάζοντες αυτά. Μ’ αρέσει αυτό το γλυκό, γιατί σαν δεν έχεις όλα τα υλικά, για να το φτιάξεις “περιποιημένο”, όπως λέμε, μπορείς να παραλείψεις κάποια, όπως το καρύδι ή την σταφίδα κι άλλοτε , αντί για χυμό , να βάλεις τσάι, χαμομήλι , ο,τιδήποτε μπορεί να έχεις εύκαιρο στην κουζίνα σου. Βλέπεις, η επιτύχια είναι σίγουρη, εφόσον βάλεις σόδα και εξετελέσεις, σωστά τα περαιτέρω, της συνταγής .

Συμβουλή της γιαγιάς μου, σαν έπιανε να την κάνει, για να πληρώσει  το ευκαιριακό της τάμα ( όπως η ανεύρεση των γιαλιών της, τα οποία , καθόσον τα ανεζήτου, εβρίσκοντο επί της γηραιάς της κεφαλής), απαραίτητα συστατικά, που δίχως την ύπαρξη τους, ο άγιος δεν προσκαλούντο αλλιώς, ήταν η ησυχία κατά την παρασκευή της πίτας και η προσευχή στον άγιο που δέεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάθε υλικό που προσθέτεις και αναμιγνύεις, χρειάζεται το γνωστό “μελέτημα”. Δηλαδή, εφόσον το τάμα σου είναι για γάμο, καθώς ρίχνεις την ζάχαρη, λίγη – λίγη , την “μελετάς”, φέρειν ειπείν , τόσες πολλές να είναι οι ευτυχίες που θα δοκιμάσεις με το ζευγάρι σου.  Για το λάδι, ας πούμε, έτσι να κυλήσει η μεταξύ σας  ζωή σας ,σαν “λαδι”.

Σαφώς αρχίζοντας, κλέινοντας και κατά την διάρκεια, λατρεύεις και δοξολογείς τον θεό και τον άγιο σου, ευχαριστώντας τον για τα καλά που σε αξίωσε να έχεις… Κι ας μην έχεις ή κι ας έχεις ελάχιστα… Ο Θεός σου ο Κύριος σου θέλει την ευγνωμοσύνη σου καθώς και την ειλικρινή μεταμέλεια σου για τις ξαστοχίες που έπραξες.

 Βέβαια πάλι, η φανουρόπιτα έπαιρνε κι άλλες χρήσεις. Έπαιρνε την θέση του πρωινού και του δεκατιανού στις κοιλιές των παιδιών της, που στον έξω κόσμο ( μα ακόμα καιι στους οικείους), οι λόγοι που προτάσσονταν από την ίδια, ήταν η ευκολία στην παρασκευή, λόγω της δικιάς της αχρηστίας προς την μαγειρική τέχνη και τεχνική, μα φυσικά βεβαίως και η νοστιμιά αυτού του γλυκού των φτωχών. Ναι! Έτσι το ονόμαζε. Γλυκό των φτωχών. Αυτό γιατί,της ήταν αδύνατον να θυμηθεί πόσες φορές, “μελέτησε” την ζάχαρη, σαν “λεπτά” ( έτσι τα έλεγε τα χρήματα) , σαν “λεπτά” που βρέχουν την μικρή της φαμίλια, για να μπορέσει να ζήσει και να αναθρέψει τα “ κουτσούβελα”  της όπως συνήθιζε να τα αποκαλεί. Δεν μπορούσε να απαριθμήσει, πως όσες φορές την έπνιγαν τα δάκρυα , οι στεναχώριες και τα άγχη από τις αναδουλειές “μέτραγε” το λάδι, προσευχόμενη “ έτσι γρήγορα να περάσει κι αυτό”. Τα παιδιά της πια, σαν μάντευαν τις προθέσεις της μητέρας τους, δεν το βαριόντουσαν τούτο το γλυκό, και παρότι το τρώγανε συχνά, δεν ενδιαμαρτύρουντο.Ίσα- ίσα , τουναντίον, πάινευαν την μάνα τους και την παρακαλούσαν να ξαναφτιάξει το ίδιο και το ίδιο γλυκό, κανένα άλλο δεν θέλανε.

 Σημαντικό , επίσης, στην εκπλήρωση του της ευχής είναι να φαγωθεί το γλυκό όλο, ή τουλάχιστον το περισσότερο. Το υπολειπόμενο , δίδεται στα πτηνά για βρώση, προκειμένου “πετώντας” να μυνήσουν στον άγιο την ευχή. Τελευταίο συστατικό , η αγάπη. Η αγάπη που θρέφει και ανδρειεύει την ελπίδα. Την ελπίδα για την πλήρωση του τάματος...

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Πανελλήνιες: Αγχος, ζαλάδες και… διαταραχές

Των ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΕΙΡΟΥ, μαθητών και Ανιχνευτών Μυτιλήνης*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Μιχαήλ Δουκάκης ήρθε από το Λος Αντζελες για τον «Επικήδειο»

Με καταγωγή από τη Θερμή, ο 34χρονος ηθοποιός άνοιξε τα φτερά του στο εξωτερικό και επέστρεψε στη Λέσβο για μία παράσταση με εύσημα, όπου αλλού την ανέβασε
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ευρωεκλογές. Πού πάει το πράγμα;

Γράφει ο ΟΡΕΣΤΗΣ ΜΕΤΑΞΑΣ, οικονομολόγος
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 7/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δεύτε Λάβετε Φως

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Επαναστατικές Αλλαγές ή Εγκλωβισμένο Σύστημα; Η Πανελλήνια Εξεταστική στην Ελλάδα

Της ΜΑΡΩΣ ΑΘΗΝΙΩΤΗ*, μαθήτριας, μέλος των Ανιχνευτών Μυτιλήνης
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελεύθερο Πάσχα και 25η Μαρτίου στη Μικρά Ασία του 1920

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αθησαύριστη χρονογραφική Ανάσταση

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ανάστα ο Θεός…

Η πρώτη Ανάσταση στον Αιβαλιώτη Ταξιάρχη σαν σήμερα πριν από έναν αιώνα
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Στη γειτονιά της Ιστορίας

Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΑΛΑΡΓΑΛΗΣ, Συγγραφέας, διδάκτορας Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Ο μοναχικός και αστόλιστος επιτάφιος του Αιβαλιώτη Ταξιάρχη...

Μέρα που ‘ναι, ένα όνειρο, μια ιδέα, μια πρόταση, μια ευχή για το κουβούκλιο του Επιταφίου της Εκκλησίας που εκτίθεται στη σωσμένη εκκλησιά που έχει μετατραπεί σε μουσείο
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΑ ΜΠΛΟΥΖ

Στα σοκάκια της Πέργαμος, «μι του Χριστέλ(ι)που πουνεί»

Ιστορίες της Μεγάλης Εβδομάδας σε εκκλησιές που πια δεν υπάρχουν, με ανθρώπους που έλειψαν, ελπίζοντας σε μιαν Ανάσταση
ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ