× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πανικός στην αγορά του ελαιολάδου

Μεγάλη ζήτηση για τυποποιημένο και χύμα ελαιόλαδο στη Λέσβο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 14/3/2022

Πανικός στην αγορά του ελαιολάδου

Με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Συνεταιριστικός Στύψης, σήμερα 14 Μαρτίου στη βόρεια Λέσβο, καλεί τα μέλη του να πουλήσουν σε αυτόν τα ελαιόλαδα με οξύτητα μεγαλύτερη 2,4 βαθμών που έχουν αφήσει στο συνεταιρισμό ως παραταθήκη. Κι αναφέρει πως οι τιμές θα είναι πολύ καλύτερες του τιμοκαταλόγου που ισχύει αυτή την στιγμή. Έμπορος ελαιολάδου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, μας είπε πως αυτές τις μέρες το βιομηχανικό πεντάρι πωλείται στην Ιταλία στα 3,30 ευρώ ανά κιλό.

Παράγοντες του ελαιοκομικού τομέα της Λέσβου αναφέρουν πως οι τελευταίες συναλλαγές που έχουν γίνει για φετινά ελαιόλαδα 2 βαθμών ήταν στα 2,5 ευρώ το κιλό (τιμή παραγωγού). Όμως τις τελευταίες μέρες για ελαιόλαδα της ίδιας οξύτητας διαπραγματεύονται προς 3,00 ευρώ το κιλό.

 

Ταυτόχρονα οι τυποποιητικές επιχειρήσεις του νησιού, ακόμη και οι μικρότερες από αυτές, δέχονται μεγάλες παραγγελίες ελαιολάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι δε τόσο μεγάλη η ζήτηση που δεν μπορούν να την  ικανοποιήσουν.

 

Πολύ αυξημένη είναι η ζήτηση και για το χύμα ελαιόλαδο αυτή την περίοδο. Παραγωγοί της Λέσβου δέχονται σχεδόν καθημερινά αιτήματα για πώληση ελαιολάδου με τον τενεκέ από φίλους και γνωστούς από όλη την Ελλάδα. Αρκετοί, εν δυνάμει πελάτες δηλώνουν ευθέως πως είναι πρόθυμοι να αγοράσουν ελαιόλαδο οξύτητας 1,5 - 2 βαθμών σε τιμές που πριν δύο μήνες θα αγόραζαν πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

 

Τι συμβαίνει στην αγορά του ελαιολάδου



Την δυνατότητα ανόδου των τιμών του ελαιολάδου την είχαμε καταγράψει στο «Ν» λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.  Συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ με τίτλο: «Ο πόλεμος έφερε τα πάνω κάτω στην αγορά του ελαιολάδου». Από μέρα σε μέρα οι ανοδικές τάσεις των τιμών ενισχύονταν κυρίως στην Ισπανία και λιγότερο στην Ιταλία.

 

Με αρκετή καθυστέρηση το ανοδικό κύμα έφθασε και στην Ελλάδα. Οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κυρίως στα βιομηχανικά ελαιόλαδα αλλά είναι ζήτημα ημερών να δούμε σημαντική άνοδο και στα παρθένα και τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα.

 

Το ανοδικό κύμα τροφοδοτείται από τους φόβους για ελλείψεις στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό πως στην Ισπανία ο υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Luis Planas με δηλώσεις τους προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους των καταναλωτών (βλέπε: «Φοβούνται έλλειψη ελαιολάδου οι Ισπανοί καταναλωτές»).

 

Άγνωστο παραμένει, πόσο θα διαρκέσει το ανοδικό κύμα, ποια θα είναι η ένταση και έκταση που θα λάβει. Άγνωστο είναι και πόσο θα πέσει η τιμή του ελαιολάδου μετά το τέλος του ανοδικού κύματος. Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη των τιμών του ελαιολάδου πολλών άλλων τροφίμων.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για τους νησιώτες παραγωγούς

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ «ξέχασαν» να πληρώσουν τις επιδοτήσεις του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά του Αιγαίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΓΡΟΤΕΣ

Σφαγή... των νησιωτών αγροτών στα οικολογικά σχήματα

Άγριο ψαλίδισμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκαλύπτουν οι πληρωμές που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα Μεγάλη Τρίτη
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

«Πετούν στα σύννεφα» οι τιμές του πασχαλινού τραπεζιού

Σημαντικές αυξήσεις για τρίτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφονται σε αρνί, κατσικάκι, κρέατα, τσουρέκια και άλλα είδη που συνθέτουν το γιορτινό γεύμα της Κυριακής του Πάσχα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εργατική Πρωτομαγιά, για τους αγρότες της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους αγρότες να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις του Εργατικού Κέντρου τη Μεγάλη Τετάρτη στις 11 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξεκίνησε η πληρωμή των συνδεδεμένων επιδοτήσεων

Το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας 29 Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Το Φυλλάδιο Lidl έχει βγει

ψηλή ποιότητα, μοναδική φρεσκάδα και πάντα χαμηλές τιμές!
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη