× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Είναι το λιμάνι της Μυτιλήνης ναύσταθμος;

Με αφορμή τη σύλληψη για.... κατασκοπία του Νορβηγού φωτογράφου, να πούμε επιτέλους κάποια πράγματα

Γράφει ο ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ Δημοσίευση 21/3/2022

Είναι το λιμάνι της Μυτιλήνης ναύσταθμος;

Η είδηση για τη σύλληψη του Νορβηγού φωτογράφου ομολογώ δεν με εξέπληξε. Και άργησε εδώ που τα λέμε. Σε ένα τόπο που τα τελευταία χρόνια τρέφεται με τη συνωμοσιολογία και το μίσος στην όποια διαφορετικότητα η σύλληψη και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου ενός.... «κατασκόπου» ήταν αναμενόμενη. Πόσο μάλλον αν ο «κατάσκοπος»  είναι ομοεθνής άλλου «κατασκόπου» που ειδικεύεται σε θέματα αντιμετώπισης καταγγελλόμενων πρακτικών από το Λιμενικό Σώμα σε βάρος μεταναστών και προσφύγων. Αν τώρα και ο ίδιος έχει σχέσεις με οργάνωση που ασχολείται με πρόσφυγες και μετανάστες, ε τότε «το γλυκό δένει». Και βεβαίως βεβαίως σερβίρεται προς άμεση κατανάλωση. Ως γνωστόν τα τελευταία χρόνια με τέτοια γλυκά κάποιοι γίνανε Δήμαρχοι, περιφερειάρχες, παράγοντες (κάποιοι κονόμησαν και παράδες) και άλλα τινά σωτήρια για τον τόπο μας. Του τόπου μας που παρά την ανέλιξη τους βουλιάζει στην ανέχεια και τη μιζέρια. Αλλά αφού η συνταγή πέτυχε ποιος ξέρει, ας ξανασερβιριστεί το γλυκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι έκανε λοιπόν ο 76χρονος καρδιοπαθής Νορβηγός «κατάσκοπος»; Φωτογράφιζε από το λιμενοβραχίονα, το γνωστό και ως λεωφόρο μπαϊπάς από τους συμπατριώτες μας καρδιοπαθείς που περπατάν καθημερινά, την έξοδο λέει από το λιμάνι σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού! Και αυτό αποτελεί αποχρώσα ένδειξη για να θεωρηθεί κατάσκοπος γιατί λέει αυτό αποτελεί στοιχείο παραπέρα επεξεργασίας που οδηγεί σε συμπεράσματα για το πότε βγαίνουν σκάφη από το λιμάνι οπότε δε πρέπει να περνάν στο νησί βάρκες με μετανάστες, ράβδος δηλαδή στη γωνία άρα βρέχει.

Δεν πάει πολύς καιρός που στο σκάφος του Πολεμικού ναυτικού πάλι απέναντι από τη Δημοτικό Θέατρο έγινε επεισόδιο με πολίτη που μιλούσε με τη φιλενάδα του στο μέσεντζερ με κάμερα, πράγμα που έγινε αντιληπτό από τον «Σαΐνη» φύλακα του σκάφος και φτάσαμε ολίγον πριν τα του Νορβηγού. Αλλά και άλλες φορές είχαμε προσαγωγές για τον ίδιο λόγο γιατί κάποιοι φωτογράφιζαν το λιμάνι της Μυτιλήνης.Όπου λέει η φωτογράφιση απαγορεύεται!

Επιτρέπεται μόνο εις εορτάς και πανηγύρεις και φυσικά αν στο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού ή του Λιμενικού Σώματος επιβιβάζεται παράγων τις της δημόσιας ζωής ως ο Πρωθυπουργός μας (ένας είναι ο Πρωθυπουργός). Σε κάθε άλλη περίπτωση απαγορεύεται. Το λιμάνι της Μυτιλήνης, το παραδοσιακό λιμάνι της Μυτιλήνης με τις τόσες δυνατότητες ανάδειξης του τόπου μας απαγορεύεται να το φωτογραφίζεις λες και το παραδοσιακό εσωτερικό αρχαίο λιμάνι της πόλης μας είναι ναύσταθμος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλά είναι ναύσταθμος; Και η φωτογράφιση ενός σκάφους την ώρα που μπαίνει ή την ώρα που βγαίνει από το λιμάνι, κάτι δηλαδή που γίνεται σε δημόσια θέα, είναι κατασκοπευτικό υλικό; Αν ναι ας τολμήσουν οι «σαίνηδες» του Λιμενικού Σώματος να δουν στο Google earth φωτογραφίες και ότι άλλο θέλουν σκαφών στο λιμάνι διαχρονικά. Και ας σπεύσουν να υποβάλλουν μηνύσεις. Ας ενημερωθούν επιτέλους ότι η σύγχρονη τεχνολογία έχει εδώ και πολλά χρόνια καταστήσει ανέργους τους «κατασκόπους» της αντίληψης τους. Και ας συνεχίσουν να ασχολούνται με σοβαρά πράγματα που τα καταφέρνουν με δαύτα κιόλας, όπως η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

Ειδάλλως ας παραδεχτούν το μέγεθος της σκευωρίας που έστησαν με σκοπό ένα και μοναδικό. Να συντείνουν στο να συνεχιστεί αυτό το κλίμα περίκλειστου τόπου απειλούμενου από εχθρούς που θέλουν να υπάρχει στον τόπο μας. Όποιοι όμως συνεργάζονται εν έτει 2022, σε τέτοια καμώματα ας αναλάβουν και την ευθύνη για το ότι γυρίζουν τον τόπο και την κοινωνία του σε συνθήκες δεκαετίας 1950. Όπου όποιος είχε διαφορετική άποψη ήταν απλά....κομμουνιστής και άρα πράκτορας των Ρώσων.

Είπα Ρώσους και θυμήθηκα το Πούτιν. Έδωσε λέει εντολή η δημοσιογράφος που άνοιξε το φιλειρηνικό πανό να αφεθεί ελεύθερη για να μη δημιουργηθεί κλίμα υπέρ της. Ας ρίξουν τα αυτιά τους οι εν Λέσβω ομογάλακτοι στα καμώματα Πουτινικοί. Και ας ακούσουν την κοινή γνώμη τι λέει. Ας αντιληφθούν τις ευθύνες τους επιτέλους. Ο τόπος ετούτος δεν άνθησε ποτέ σαν ρημάδι κοινωνικό και πολιτικό. Εξόν και αν έτσι τον θέλουν. Ρημάδι....

Συνένοχους στο φόνο όμως κάποιους δεν θα τους έχουν.  

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Γενοκτονίες

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ο «προαγωγός» υγείας και οι «εκδιδόμενοι» εργαστηριακοί ιατροί

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, Ταξίαρχος σε αποστρατεία-Συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γυρεύεις εσύ, μια Μανιάτισσα, στο Βόρειο Αιγαίο;

Γράφει ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΡΟΜΠΟΝΑΣ, εκπαιδευτικός μέλος Ν. Ε ΣΥΡΙΖΑ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Ελλείμματα εκπροσώπησης στην Αυτοδιοίκηση

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, Γιατρός-πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Δυναμώνουμε το Σωματείο, ενισχύουμε την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ, από την εκπομπή ΠΕΚ-τες
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Εθνική Πράσινη Συμφωνία για την ευημερία

Γράφει ο Γραμματέας του ΚΟΣΜΟΥ και υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 15/5/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο Γιάννης Συκάς μιλά για την εκπαίδευση στην εκπομπή ΠΕΚ‑τες

Την Τετάρτη στις 5 το απόγευμα στο «Ν» 99 fm
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Η ορατή ομόφυλη ελληνική οικογένεια

Γράφει η ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗ, Διδακτόρισσα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Είδαμε Eurovision… εγώ, η Στρατής και το Παναγιωτελ’. Non binary by Lesvos

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, συγγραφέας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΕΔΩ ΛΗΜΝΟΣ : Κάσπακας, ο δρόμος για τον Αγιο Γιάννη

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ

Η «Συνύπαρξη» προβάλλει το ντοκιμαντέρ «142 χρόνια»

Για την ταινία, την αυτοψία στη Βάστρια, αλλά και τις χρόνιες προσπάθειες για την έλευση Τούρκων επισκεπτών μιλήσαμε με τον Πάρη Βουνατσή και τον Γιάννη Παυλή
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ