× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Εμπαιγμός τα μέτρα της κυβέρνησης»

Ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/3/2022

«Εμπαιγμός τα μέτρα της κυβέρνησης»

Εμπαιγμό χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης για την «αντιμετώπιση της ακρίβειας» η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στη Βουλή, καθώς σε καμία περίπτωση δεν προσφέρουν ανάσα ανακούφισης στα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους, αλλά κινούνται στη λογική «οι λιγότερο φτωχοί να πληρώνουν για τους εξαθλιωμένους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε η κ.Κομνηνάκα «η τροπολογία με τα σχετικά μέτρα - «ασπιρίνες» περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που αφορά τον ΕΝΦΙΑ, τους πλειστηριασμούς, το αγροτικό πετρέλαιο, κ.α».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ υπογράμμισε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει η τροπολογία, όπως τα 13 ευρώ το μήνα για τη βενζίνη και η επιδότηση στο ρεύμα έχουν προκαλέσει την οργή του κόσμου.

Επανέλαβε την πρόταση του ΚΚΕ για κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας και του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να καταργηθεί το άδικο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ
Οσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που τάχα φέρνει το νομοσχέδιο, σημείωσε πως το μόνο δίκαιο είναι να καταργηθεί αυτό το άδικο, μνημονιακό χαράτσι που αναγκάζει τις λαϊκές οικογένειες να πληρώνουν ένα επιπλέον ενοίκιο για το σπίτι τους.

Πρόσθεσε δε πως εάν ήθελε, η κυβέρνηση θα μπορούσε να εισπράξει τον φόρο για την ακίνητη περιουσία των επιχειρηματικών ομίλων (ΕΦΑ). Κατήγγειλε πως ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί εδώ και είκοσι χρόνια, από το 2002, καμία κυβέρνηση δεν έχει τολμήσει να τον εφαρμόσει, στο πλαίσιο της πολιτικής στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου. Μάλιστα, επικαλούμενη στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σημείωσε πως οι απώλειες κάθε χρόνο από τη μη εφαρμογή του νόμου για την είσπραξη του συγκεκριμένου φόρου, φθάνουν τα 4 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να καλύψει τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ, που είναι 2,5 δισ. και να τον καταργήσει.

Εμπαιγμός τα μέτρα για πλειστηριασμούς και αγροτικό πετρέλαιο
Για τους πλειστηριασμούς σημείωσε πως ουσιαστικά η κυβέρνηση δίνει παράταση στο ξεσπίτωμα των λαϊκών οικογενειών, που οι ίδιες οι κυβερνήσεις προκάλεσαν με την πολιτική τους. Δίνεται μία παράταση, σημείωσε, μέχρι να δημιουργηθεί και να μπει σε λειτουργία ο ιδιωτικός φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικίας, ο οποίος θα κάνει μπίζνες με τα σπίτια του κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέλος για το αγροτικό πετρέλαιο και τα λιπάσματα, σημείωσε πως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για μείωση του ΦΠΑ, αποτελούν επίσης εμπαιγμό, αφού από τότε που ανακοινώθηκαν έως σήμερα, σημειώθηκε υπέρογκη επιπλέον αύξηση στις τιμές τους, με αποτέλεσμα οι όποιες μειώσεις να έχουν ήδη εξανεμιστεί. Μάλιστα, υπογράμμισε πως οι μεγάλοι περιορισμοί που προβλέπονται, ανάλογα με το ποσοστό αλλά και το είδος καλλιέργειας, θα επιφέρουν άγριο ψαλίδι στον τελικό αριθμό των δικαιούχων αγροτών.

Νομοσχέδια με τροπολογίες - αχταρμά
Ξεκινώντας την ομιλία της η Μ. Κομνηνάκα κατήγγειλε για άλλη μια φορά, την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να φέρνει προς ψήφιση νομοσχέδια με διάφορες άσχετες τροπολογίες, που αυξάνονται μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτή η τακτική δεν είναι καθόλου τυχαία και γίνεται για να τακτοποιεί η κυβέρνηση διάφορες εκκρεμμότητες που έχει, σημείωσε η Μ. Κομνηνάκα λέγοντας πως το ΚΚΕ δεν σκανδαδολογεί.

Εφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, την παράταση του χρόνου αντιρρήσεων από τους αγρότες για τους δασικούς χάρτες, για την οποία, χθες η κυβέρνηση δεσμεύτηκε πως θα μελετήσει την πρόταση και σήμερα, αιφνιδιαστικά, έφερε μία διάταξη για την παράταση του χρόνου, μόνο για την Κρήτη και μάλιστα κι αυτή κολοβή (ισχύει μόνο για δύο μήνες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μαρία Κομνηνάκα ζήτησε την απόσυρση της επιλεκτικής διάταξης και να έλθει σχετική συνολική ρύθμιση για την παράταση σε όλη τη χώρα, που θα ισχύει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ξεκίνημα μετ’ εμποδίων για τις φορολογικές δηλώσεις

Σωρεία προβλημάτων διαπιστώνουν οι λογιστές
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Εκθεση φωτογραφίας του Μιχάλη Μπάκα

Στη ΦΕΜ, με θέμα τα ζώα, τα φυτά και τους οικοτόπους των προστατευόμενων περιοχών της Λέσβου
ΧΩΡΙΑ

Θλίψη Βέρρου για το Πνευματικό Κέντρο της Καλλονής

«Στερεί από τις γενιές του σήμερα και του αύριο ένα κομμάτι ιστορίας που έγινε στάχτη»
ΧΩΡΙΑ

Γιορτάζει ο Ταξιάρχης, γιορτάζει η Λέσβος

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θρησκευτικών τελετουργιών προς τιμή του Αρχαγγέλου που ξεκινούν το Σάββατο 18 Μαΐου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Δια πυρός 2024» για καλύτερη αντιπυρική οργάνωση στη Λέσβο

Το σενάριο της άσκησης στην οποία συμμετείχαν η Πυροσβεστική, οι Δήμοι, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η Δασική Υπηρεσία, περιλάμβανε φωτιά μεγάλης κλίμακας στους Λάμπου Μύλους
ΥΓΕΙΑ

«Δεν αντέχουμε άλλο να πεθαίνουμε με την υποβάθμιση της Υγείας»

Ανανοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για την πανυγειονομική απεργία της Τετάρτης 16 Μαΐου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Μια γιορτή για τη μανούλα στην Καλλονή

Το 1ο Νηπιαγωγείο παρουσίασε το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης «Με χορό και μουσική, κοίτα… παίζουμε μαζί!»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ψευδής αναγγελία για πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο

Περί τα πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή και επέστρεψαν
ΧΩΡΙΑ

Κάηκε το ιστορικό κτήριο της Λέσχης Αρίσβης

«Μόνο τα ντουβάρια μείνανε» λένε στο «Ν» κάτοικοι στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Υποψήφιος ξανά στο Σύλλογο του νοσοκομείου ο Στρατής Κλεάνθης

Στη συνέντευξή του αναφέρεται στα διαχρονικά αιτήματα των εργαζομένων, στις προτάσεις της παράταξής του, αλλά και στα επεισόδια που έγιναν στα εγκαίνια του ΕΚΑΒ με τον Άδωνι
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κατά 5.000 αυξήθηκαν οι επιβάτες στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης

Οριακή ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης τον Απρίλη παρά την σημαντική αύξηση των πτήσεων
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ