ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
«Η Αναλυτική Χημεία προσφέρει ευκαιρίες ανάδειξης των τοπικών προϊόντων»
Το «Track4Value», μοναδικό εργαλείο πιστοποίησης των ελληνικών προϊόντων, παρουσίασε στην γνωστή έκθεση Food EXPO ο Μυτιληνιός καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης και οι συνεργάτες του
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 25/3/2022
Μία αξιόλογη προσπάθεια με ιδιαίτερο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο πλαίσιο ανάδειξης της μοναδικότητας των προϊόντων της ελληνικής γης παρουσίασε το Εργαστήρι Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο συμπατριώτης καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, σε μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις τροφίμων και ποτών την Food Expo η οποία πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.
Μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Νίκος Θωμαΐδης εξήγησε την επιχειρηματική ιδέα «Track4Value», όπως ονομάζεται που έχει ως στόχο την τεκμηρίωση αυθεντικότητας, του προϊόντος.
Όπως σημείωσε ο κος Θωμαΐδης το εργαστήρι Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ στο οποίο είναι επικεφαλής εδώ και χρόνια, πραγματοποιεί έρευνες για την ανάδειξη της ποιότητας και της μοναδικότητας των ελληνικών προϊόντων, όπως είναι το ελαιόλαδο, η φέτα, το μέλι, το κρασί, ο κρόκος Κοζάνης κ.λ.π. «Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι από τη μία πλευρά να αποφεύγονται και να αποτρέπονται φαινόμενα ελληνοποίησης ομοειδών ξένων προϊόντων και από την άλλη οι Έλληνες τυποποιητές και έμποροι να έχουν σημαντικά εφόδια και επιστημονικά δεδομένα για την προώθηση των προϊόντων αυτών στην αγορά».
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης για πρώτη φορά το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε ως εκθέτης με το Κέντρο Αριστείας «Αγροδιατροφή και Αυθεντικότητα Τροφίμων», και του τεχνοβλαστού του «Track4Value» στην Food Expo 2022.
«Η επιχειρηματική ιδέα «Track4Value» έχει ως στόχο την τεκμηρίωση αυθεντικότητας, μέσω ολοκληρωμένου συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης και πιστοποίησης όλων των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας, από την πρώτη ύλη έως το τελικό προϊόν. Το περίπτερο στην έκθεση επισκέφθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΕΒΤ Κ. Ιωάννης Γιώτης, όπου και συζητήθηκε η ανάγκη εδραίωσης διαδικασιών πιστοποίησης αυθεντικότητας, ειδικά σε ότι αφορά τα τρόφιμα εθνικής προτεραιότητας, καθώς και τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια αυτή τη καινοτομία του Track4Value.
Μέσα από μια εταιρεία λοιπόν του Πανεπιστημίου, προσφέρουμε την υπηρεσία αυτή, που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, απευθείας στον πρωτογενή τομέα και σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμπορία προϊόντων της ελληνικής γης.
Η «Track4Value με την τεχνογνωσία και τις μεθοδολογίες που διαθέτει μπορεί να πραγματοποιήσει την ανάλυση και την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των τροφίμων, διασφαλίζοντας την ιχνηλασιμότητα από το χωράφι έως την τυποποίηση μέσα από ένα ψηφιακό σύστημα όπου θα εισαχθούν όλα τα δεδομένα της διαδικασίας παραγωγής. Τα δεδομένα αυτά θα αποτυπώνονται με ειδικό κωδικό στην ετικέτα, ο οποίος όταν σκαναριστεί με τις σύγχρονες τεχνολογίες θα οδηγεί σε ειδική πλατφόρμα με όλα τα δεδομένα και τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για το προϊόν που κρατά στα χέρια του. Μιλάμε λοιπόν για ένα πακέτο υπηρεσιών που προσφέρουμε στη βιομηχανία τροφίμων του πρωτογενούς τομέα».
Όπως σημείωσε ο Νίκος Θωμαΐδης την περίοδο της έκθεσης δεκάδες ενδιαφερόμενοι και εκπρόσωποι εταιρειών πέρασαν από το περίπτερο του «Track4Value όπου ενημερώθηκαν για την καινοτόμο αυτή δραστηριότητα ενώ υπήρξαν και αρκετές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν και αυτές στην επιχειρηματική αυτή δραστηριότητα.