× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οργάνωση καταναλωτών:Αναγκαία όσο ποτέ!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ*

Δημοσίευση 26/3/2022

Οργάνωση καταναλωτών:Αναγκαία όσο ποτέ!

Αφορμή για τούτο 'δω το κείμενο στάθηκε η συνέντευξη που έδωσαν στο '' Ν '' και στην Ανθή Παζιάνου, την Τετάρτη 23-3-2022, η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Λέσβου, Ελένη Μαυρομμάτη και το μέλος και ιδρυτικό στέλεχος της Ένωσης, Γιάννης Καλλοντζής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια συνέντευξη, ανοιχτή πρόσκληση σε όλες και όλους που ζούμε σ αυτόν τον τόπο να πλαισιώσουμε την ΕΝ.ΚΑ.Λ. και να δραστηριοποιηθούμε μέσα από τις γραμμές της.Και λέω αφορμή , γιατί η αιτία για το γράψιμο τούτου του κειμένου είναι η ίδια η καθημερινότητα που βιώνουμε, Η ίδια η κατάσταση που έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Η ΕΝ.ΚΑ.Λ. ιδρύθηκε το 1996, σε μια εποχή που το καταναλωτικό κίνημα ήταν σε άνοδο. Μια εποχή που η ΕΝ.ΚΑ.Λ. έπρεπε να παίξει , και τον έπαιξε επάξια, τον ρόλο του συμπαραστάτη, του βοηθού, του ενημερωτή στον καταναλωτή.

Όμως, αν τότε υπήρχε ανάγκη - και πράγματι υπήρχε - για την οργάνωση των καταναλωτών μια φορά, σήμερα υπάρχουν χίλιες. Δυστυχώς, η εποχή αυτή σε σχέση με τη σημερινή μοιάζει, λες και τότε, ''σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα''.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σήμερα, όσοι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ, όσες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας υπάρχουν, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΤΕ, όσες τράπεζες υπάρχουν, όσες μεγαλο-αλυσίδες S/M , παιγνιδιών και άλλων ειδών υπάρχουν, αλλά και όσο το καλάθι της νοικοκυράς θα χωρά κάθε μέρα και λιγότερα, και όσο θα περισσεύει μήνας... στο τέλος του μισθού, της σύνταξης ,του μεροκάματου του καταναλωτή-πολίτη, τόσο πιο μεγάλη ανάγκη θα υπάρχει να οργανωθεί ο καθένας μας, και στην Ένωση Καταναλωτών.

Αν ο ρόλος της ΕΝ.ΚΑ.Λ. τα προηγούμενα χρόνια ήταν υποστηρικτικός στον καταναλωτή, παρεμβατικός και συμβουλευτικός στην πολιτεία και διαμεσολαβητικός μεταξύ καταναλωτών και προμηθευτών, σήμερα, εκτός από τα παραπάνω, οι συνθήκες απαιτούν και Ένωση αγωνιστική, μαχητική, διεκδικητική.

Για να μπορέσει , όμως, να παίξει αυτό το ρόλο, όσες ικανότητες και διάθεση να έχουν τα μέλη του ΔΣ , του όποιου ΔΣ της ΕΝ.ΚΑ.Λ., μόνο αυτοί δεν αρκούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θα πρέπει, και με αφορμή τις επικείμενες εκλογές της Ένωσης, να γραφούν όσο γίνεται περισσότερα μέλη και στη συνέχεια να δραστηριοποιηθούν, επίσης όσο γίνεται πιο πολλά στις όποιες επιτροπές και ομάδες δράσης δημιουργηθούν.

Για να μπορέσει η ΕΝ.ΚΑ.Λ. να σταθεί επάξια συμμαχητής στο πλάι του καταναλωτή-πολίτη στον καθημερινό του αγώνα για επιβίωση.

*Ο Παναγιώτης Κλαδίτης είναι πρώην διευθυντής της ΔΕΥΑΜ

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

21 Απρίλη...

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΛΑΔΙΤΗΣ, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Τι γνωρίζουμε σήμερα για τον αυτισμό

Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΖΗΣΗ, Καθηγήτρια Ψυχολογίας, Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 25/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Γράφει ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, δημοσιογράφος
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

ΒΑΣΤΡΙΑ: Στην καρδιά του Δάσους…

Ένα «μεγαλείο» ανευθυνότητας –Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑΣ*
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κοινωνικές Συμμαχίες

Γράφει ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΛΑΣ, γιατρός
ΑΧΙΝΟΣ

Πάτησε τον Αχινό, 22/4/2024

Το καυστικό σχόλιο της ημέρας
ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ

Κορίτσι έξι χρόνων μόνο χωρίς γονείς, έξω από την Ασφάλεια

Οι πρώτες μέρες της χούντας στη Μυτιλήνη μέσα από τις αναμνήσεις - Γράφει η ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ*