× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Με αργούς ρυθμούς οι πληρωμές του «Εξοικονομώ»

Οι καθυστερήσεις αφορούν κυρίως το πρόγραμμα της προηγούμενης περιόδου όπου 14 μήνες μετά την ολοκλήρωσή του έχει πληρώσει μόλις 9% των δικαιούχων

Δημοσίευση 26/3/2022

Με αργούς ρυθμούς οι πληρωμές του «Εξοικονομώ»

«Φέσια» στον τεχνικό κλάδο και μάλιστα σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη οικονομική συγκυρία κατά την οποία οι δυσκολίες αυξάνονται και οι τιμές των υλικών βρίσκονται σε σταθερά ανοδική πορεία, έχει αφήσει το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» καθώς 14 μήνες μετά την ολοκλήρωσή του έχει πληρώσει μόνο το 9% των δικαιούχων. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των δικαιούχων και των αντίστοιχων αιτήσεων προς διεκπεραίωση ήταν εξαρχής μικρότερος συγκριτικά με παλαιότερα προγράμματα.Πρακτικά η μεγάλη πλειονότητα των δικαιούχων παραμένει ακάλυπτη είτε είναι ιδιοκτήτες των ακινήτων είτε μηχανικοί ή επαγγελματίες/μάστορες που δεν έχουν αποπληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρέθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαρας πριν λίγες ημέρες στη Βουλή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, σύμφωνα με τα οποία το ποσοστό των αιτήσεων που έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί, παραμένει μονοψήφιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Ταγαράς παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πράγματι καθυστερήσεις και ειδικά στην έναρξη του προγράμματος, αλλά εκτίμησε ότι η κατάσταση βελτιώθηκε εκφράζοντας την άποψη ότι τα πράγματα εξελίσσονται πλέον με ρυθμούς ικανοποιητικούς σε σχέση με το παρελθόν.

Βεβαίως αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό ακόμα από τους δικαιούχους, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τις 37.706 αιτήσεις υπαγωγής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • Εκείνες που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και που οι ωφελούμενοι πολίτες έλαβαν ήδη τα κίνητρα είναι 3.427. Το συνολικό ύψος άμεσης ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 57,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός στα 1,16 εκατομμύρια ευρώ.
  • Ο αριθμός των αιτήσεων που ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και για τις οποίες επίκειται η εκταμίευση των κινήτρων στους ωφελούμενους πολίτες είναι 1.883. Το συνολικό ύψος άμεσης ενίσχυσης ανέρχεται στο ποσό των 32,2 εκατομμυρίων ευρώ. Για περίπου 200 αιτήσεις εξ αυτών έχει ήδη πραγματοποιηθεί μεταφορά πόρων για την πληρωμή των κινήτρων άμεσης ενίσχυσης συνολικού ύψους 343 εκατομμυρίων. Η πληρωμή προβλέπεται να γίνει εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Οπως προκύπτει ποσοστό περίπου 9% έχει ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα και τους έχουν καταβληθεί τα ποσά που δικαιούνται, ενώ για το 5% των αιτήσεων επίκειται η εκταμίευση των κινήτρων. Ποσοστό περίπου 8% των αιτήσεων, βρίσκεται στο στάδιο της διενέργεια ελέγχου δικαιολογητικών και τελικής εκταμίευσης με συνολικό ύψος ενίσχυσης 50 εκατομμύρια ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τις υπολειπόμενες 26.985, οι 8.757 έχουν λάβει προκαταβολές δανείου συνολικού ύψους 12 εκατομμυρίων και αυτές οι οποίες βρίσκονται σε φάση υπαγωγής, αλλά δεν έχουν προχωρήσει διότι υπάρχουν καθυστερήσεις και λόγω έλλειψης δικαιολογητικών ή συμπλήρωσης επαφής, υπάρχουν κενά στις δηλώσεις, είναι σε φάση υλοποίησης.

Κι αυτό τη στιγμή που προγράμματα, όπως το «Εξοικονομώ» - όπως σημείωσε ο κ. Ταγαράς - δε λύνουν μόνο προβλήματα, αλλά τροφοδοτούν οικονομικά και ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς από πλευράς κατασκευής έργων τα οποία βοηθούν και τον στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ζήτημα των δικαιολογητικών, πάντως, είναι εξαιρετικά κρίσιμο με την αγορά να θεωρεί ότι συχνά ο τρόπος του ελέγχου και της διασταύρωσής τους αποτελούν άλλοθι για να δικαιολογηθούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στις εκταμιεύσεις.

Οπως εξηγεί στο «ethnos.gr» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βασίλης Αιβαλής, και στην περιοχή ευθύνης του οι αιτήσεις που έχουν πληρωθεί δεν ξεπερνούν το 15% - 20% στην καλύτερη περίπτωση.

Κι αυτό γιατί οι μηχανικοί αφού ξεπεράσουν όλες τις δυσκολίες της συγκέντρωσης δικαιολογητικών προκειμένου να υποβάλουν την τελική δήλωση για πιστοποίηση, θα πρέπει να αναμείνουν για τον έλεγχο των δικαιολογητικών, ο οποίος προκύπτει πως γίνεται σε διαφορετικά στάδια: «Οπως με ενημερώνουν μέλη μας, τις πιο πολλές φορές αφού ανεβάσουν στο σύστημα τα δικαιολογητικά, ξεκινα ο έλεγχος. Συνήθως βγάζει ορισμένες ελλείψεις. Μέχρι να συλλεγούν τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά και να αποσταλούν εκ νέου περνά περίπου ένας μήνας. Και αυτό δεν είναι το τέλος της διαδικασίας. Στη συνέχεια μπορεί να εμφανιστούν και νέες ελλείψεις οπότε αυτό πρέπει να επαναληφθεί από την αρχή. Ουσιαστικά δεν ενημερώνουν μία και καλή για το σύνολο των ελλείψεων, αλλά χωρίζουν τον έλεγχο σε 2 – 3 στάδια με αποτέλεσμα να <ροκανίζεται> χρόνος μέχρι την εκταμίευση του ποσού των κινήτρων. Δημουργούνται διαχειριστικά κωλύματα ώστε οι μηχανικοί να μην μπορούν να ολοκληρώσουν τον φάκελλο και να υποβάλλουν πλήρη φάκελλο. Υπό κανονικές συνθήκες και με πλήρη δικαιολογητικά, η διαδικασία αυτή δε θα έπρεπε να διαρκεί περισσότερο από 1,5 μήνα», σημειώνει ο κ. Αιβαλής.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και από εθνικούς πόρους μέσω των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΠΕΠ και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία, το ΕΠΑΝΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020 και χρηματοδοτείται και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και εθνικούς.

Η συνολική δαπάνη του Προγράμματος ανέρχεται σε 896.492.000 από το ΕΠΑνΕΚ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», 170 εκατομμύρια, περίπου, από τα ΠΕΠ, Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, 199 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και 34 εκατομμύρια από εθνικούς πόρους.

Η υποβολή αιτήσεων για μονοκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα είχε ξεκίνησει στις 11/12/2020 και ολοκληρώθηκε στις 1/2/2021. Για τις πολυκατοικίες η υποβολή αιτήσεων είχε ξεκινήσει στις 3/2/2021 και ολοκληρώθηκε στις 26/2/2021.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει «ναρκοθετήσει» το Εξοικονομώ

Για «ναρκοθετημένα έργα» έκανε λόγο ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος στο «Εξοικονομώ» του 2020 επισημαίνοντας την «απαξίωση του προγράμματος, το πάγωμα των πληρωμών και την καθυστέρηση στα προγράμματα για τα δημόσια κτίρια και την επιχειρηματικότητα».

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει κυριολεκτικά ναρκοθετήσει το «Εξοικονομώ». Το έχει τινάξει στον αέρα. Παραλάβατε ένα «Εξοικονομώ» το οποίο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με 670 εκατομμύρια ευρώ είχε 65.000 ωφελούμενους και έχετε να επιδείξετε μόνο καθυστερήσεις και διαμαρτυρίες από την τεχνική αγορά. Το πολυδιαφημισμένο «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» του κ. Χατζηδάκη, αυξήθηκε στα 870 εκατομμύρια που αντιστοιχούν μόνο σε 37.000 δικαιούχους. Περισσότερα λεφτά για λιγότερους δικαιούχους. Το βασικό όμως θέμα που τίθεται αφορά τις καταγγελίες από όλη την αγορά ότι το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», του κ. Χατζηδάκη του 2020 δεν πληρώνει τους προμηθευτές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το Υπουργείο Ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ότι το εν λόγω πρόγραμμα «έχει κολλήσει όλη την τεχνική αγορά. Γιατί όλα αυτά τα λεφτά τα οποία λείπουν από την αγορά, λείπουν από προμηθευτές, από μαστόρια, από ανθρώπους που δούλεψαν στην τεχνική παραγωγή και λείπουν και τους δικαιούχους, που κάποιοι χρειάστηκε να τα βάλουν και από την τσέπη τους».

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι και το νέο πρόγραμμα ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση καθώς ενώ είχε ανακοινωθεί ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε το α΄ 6μηνο του 2021, τελικώς στις 3 Δεκεμβρίου, δημοσιοποιήθηκε ο οδηγός του προγράμματος και στις 13 Δεκεμβρίου ξεκίνησε το «Εξοικονομώ 2021

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΕΛΛΑΔΑ

«Χριστιανόμετρο δεν υπάρχει ‑ Δεν κάνουμε ό,τι πει ο Βελόπουλος ή άλλος πολιτικός»

Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου κατά την επίσκεψη του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις δομές της Εκκλησίας στο Δήλεσι
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το προφίλ του Τούρκου τουρίστα στο Βόρειο Αιγαίο

Ο υψηλός πληθωρισμός στην Τουρκία έχει μειώσει την καταναλωτική δαπάνη των επισκεπτών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Βιομηχανική κληρονομιά, από την Ξάνθη… στη Μυτιλήνη;

Μιλήσαμε με τη βιομηχανική αρχαιολόγο, Μαρία Πετρά, υπεύθυνη της εταιρείας Παστάλι που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βόρειο Αιγαίο ψηφίζουν οι Θεσσαλονικείς

Δείτε τους top προορισμούς που επιλέγουν οι ταξιδιώτες της Aegean Airlines στην Ελλάδα.