× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Να ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικής άδειας και να ανακληθεί η προέγκριση»

Απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου για το «Αφεντέλι» Σκάλας Ερεσού

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/3/2022

«Να ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικής άδειας και να ανακληθεί η προέγκριση»
Φωτό Αρχείου

Με 19 ψήφους υπερ εγκρίθηκε το απόγευμα της Τετάρτης από το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου η εισήγηση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που ζητά από τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες στην περιοχή Αφεντέλι Σκάλας Ερεσού για χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο προκειμένου να ενταχθούν αρμονικά αυτές στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται από ευρωπαική οδηγία καθώς και να ανακληθεί η προέγκριση της αδείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι η παράταξη Βέρρου απείχε της ψηφοφορίας ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Στέφανος Απόστολου ψήφισε παρών και ο Στρατής Αλεξίου λευκό.Κατά τη διάρκεια της δια περιφοράς συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου η ιδιοκτήτρια του οικόπεδου στο «Αφεντέλι» απέστειλε εξώδικο στους δημοτικούς συμβούλους κάτι που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση από μέρους τους.

Αναλυτικά η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δυτικής Λέσβου έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίαση του ομόφωνα ψήφισε ότι δεν πρέπει να χτιστεί οικοδομή στην περιοχή Αφεντέλι της Ερεσού.στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Μάλιστα δίνοντας έμπρακτα την κατεύθυνση για την περιοχή ανακάλεσε μετά από εισήγηση του Δημάρχου την πρόταση για κατασκευή θεματικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή που υπέβαλε ο δήμος μέσω της Περιφέρειας στο πρόγραμμα Τρίτσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατόπιν αυτών

1. Η άδεια προέγκρισης οικοδόμησης που αφορά την ιδιοκτησία της κας Σταυρούλας Καραγιάννη, οφείλει να ανακληθεί γιατί οι τίτλοι ιδιοκτησίας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική ιδιοκτησία όπως έχει αυτή προσδιοριστεί με την υπ αριθμ. 786/ 1998 αμετακλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Η ΥΔΟΜ οφείλει να γνωρίζει αυτή την δικαστική απόφαση .

2. Με το θεσμοθετημένο Περιφερειακό Χωροταξικό πλαίσιο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου του 2019 (ΦΕΚ 181 Δ 16-4/2019) η Παραλία Ερεσσού χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τοπίο διεθνούς αξίας κατ εφαρμογή της κυρωμένης με νόμο Ευρωπαικής Σύμβασης ( Ν. 3827/2010( Α 30/2010)). Η Οδηγία δίνει σαφείς κατευθύνσεις στους φορείς με αρμοδιότητα στον χώρο για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτης οικιστικής δόμησης με έμφαση στον χωρικό σχεδιασμό και την αρμονική ένταξη νέων αναπτύξεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επομένως είναι εύλογο να ανασταλούν οι οικοδομικές άδειες στην συγκεκριμένη περιοχή για χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο προκειμένου να ενταχθούν αρμονικά αυτές στις νέες ρυθμίσεις που προβλέπονται από την αναφερθείσα ευρωπαική οδηγία.

Για τους παραπάνω λόγους το ΔΣ ζητά της ανάκληση της παραπάνω αναφερθείσας οικοδομικής άδειας και κάθε άλλης άδειας συγκεκριμένη περιοχή Αφεντέλι μέχρι ότου οριστικοποιηθούν οι όροι δόμησης με βάση το Περιφερειακό σχέδιο Βορειου Αιγαίου.

Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε ότι ο Δήμος οφείλει να προστατεύει συνολικά τους δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους οι οποίοι αποτελούν δημόσιο και κοινωνικό αγαθό.Το Δ.Σ. ζητά από τον Δήμαρχο να μεριμνήσει για την υλοποίηση της απόφασης αυτής στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του όπως προβλέπονται από το Νόμο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ