× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τουρκία και Αγγλία οι κύριες τουριστικές αγορές του Βορείου Αιγαίου

Μόλις 67,8 εκατ. ευρώ οι τουριστικές εισπράξεις του 2021

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 2/4/2022

Τουρκία και Αγγλία οι κύριες τουριστικές αγορές του Βορείου Αιγαίου

Στο ισχνό ποσό των 67,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι τουριστικές εισπράξεις στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Το 2020 οι τουριστικές εισπράξεις ήταν μόλις 24,6 εκατ. ευρώ. Το 2019 οι εισπράξεις είχαν ανέλθει στα 165,3 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορούν τις εισπράξεις που έγιναν σε κάθε περιφέρεια της χώρας από τον εισερχόμενο τουρισμό από άλλες χώρες.

 
Τα έσοδα του 2021 ήταν μόλις το 41% των εσόδων που είχαν έρθει στα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2019, στοιχείο που δείχνει πως η ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης προς τα νησιά του της Περιφέρειας προχωρά με πολύ αργό ρυθμό.

Από το 2016 και μετά η καλύτερη χρονιά, σε επίπεδο εισπράξεων για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ήταν το 2017 όταν έφθασαν στα 166,8 εκατ. ευρώ.

  
Τα έσοδα των νησιών του Βορείου Αιγαίου από τον τουρισμό δείχνουν εξαιρετικά μικρά μπροστά στις εισπράξεις που κάνει η γειτονική περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, 5.174 εκατ. ευρώ το 2019 και 3.121 ευρώ το 2021. Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν την εντυπωσιακά μεγάλη διαφορά της τουριστικής ανάπτυξης σε δύο περιφέρειες της χώρα που βρίσκονται η μία δίπλα στην άλλη.


 

Η Τουρκική τουριστική αγορά

 

Η Τουρκική τουριστική αγορά, μαζί με την Αγγλική είναι δύο σημαντικότερες τουριστικές αγορές για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ακολουθούν με αρκετή απόσταση οι αγορές της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Από το 2017 και μετά παρουσιάσθηκε μια σταδιακή κάμψη των τουριστικών εισπράξεων από την Τουρκιά. Συγκεκριμένα οι εισπράξεις του 2016 ήταν 32,3 εκατ. ευρώ, του 2017 35,8 εκατ. ευρώ, το 2018 υποχώρησαν στα 29 εκατ. ευρώ. Το 2019 μειώθηκαν ακόμη περισσότερο οι τουριστικές εισπράξεις από την Τουρκία και έπεσαν στα 24,7 εκατ. ευρώ. Το 2020 μέχρι την διακοπή των ακτοπλοϊκών συνδέσεων καταγράφηκαν μόλις 0,8 εκατ. ευρώ ταξιδιωτικές εισπράξεις. Οι εισπράξεις του 2021 ήταν μηδενικές για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

 

Η επαναφορά των ακτοπλοϊκών συνδέσεων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με τα Τουρκικά παράλια αναμένεται να τονώσει σημαντικά τις τουριστικές εισπράξεις. Ωστόσο η μεγάλη υποτίμηση της Τουρκικής λίρας θα οδηγήσει σε μειωμένες εισπράξεις αλλά και σε μείωση του αριθμού των Τούρκων τουριστών που φθάνουν στα νησιά.

 

Το 2021, οι κυβερνητικοί παράγοντες ισχυρίζονταν, πως τα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας στο Βόρειο Αιγαίο παρέμειναν κλειστά για υγειονομικούς λόγους. Ωστόσο η περιφέρεια Αττικής κατέγραψε έσοδα από την Τουρκία 33,9 εκατ. ευρώ. Κι περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης 17,9 εκατ. Ευρώ.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Επιδόματα άνω των 75 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν ΔΥΠΑ και ΕΦΚΑ

Δείτε τις πληρωμές που θα γίνουν από 13 έως τις 17 Μαΐου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.300 τουρίστες από Ελλάδα και Κύπρο έκαναν διακοπές στη Λέσβο το Πάσχα

Με μεγάλες πληρότητες ήρθαν και έφυγαν τα πλοία την Μεγάλη εβδομάδα και το Πάσχα στο νησί. Τα θερινά δρομολόγια ξεκινούν 4 Ιουνίου χωρίς όμως προγραμματισμό ακόμη για το ταχύπλοο από Θεσσαλονίκη
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Εξισωτική αποζημίωση: Μεγάλος κίνδυνος προστίμων

Οι κυρώσεις εφαρμόζονται ανά καλλιεργητική ομάδα
ΑΓΡΟΤΕΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Υπό κατάρρευση το σύστημα καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων

Πλήρη αποτυχία της πολιτικής της Ν.Δ. στον αγροτικό χώρο βλέπει το Τμήμα Αγροτικής Πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.
ΑΓΡΟΤΕΣ

Καυστική απάντηση Αυγενάκη σε Ανδρουλάκη

Πολιτική κόντρα για την ευρώ-επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Οι αγρότες θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε πανικό η ηγεσία υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Τουριστική εξωστρέφεια της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης εμφανίσθηκε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» όπου μίλησε για τις δράσεις προβολής και τα μεγάλα πολιτιστικά φεστιβάλ σε Λέσβο και Χίο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κρασί: Μείωση παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγών

Παρά την μεγάλη μείωση της παραγωγής κρασιού στην Ε.Ε. συνεχίζεται η εφαρμογή της απόσταξης κρίσης
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Γέμισε κλειστά καταστήματα η αγορά της Μυτιλήνης

Τα ακριβά ενοίκια στους εμπορικούς δρόμους, οι απανωτές κρίσεις, οι αυξήσεις στην ενέργεια, τα χρέη και ο νέος νόμος μπαμπούλας για τους ελεύθερους επαγγελματίας βάζουν λουκέτο σε καταστήματα της πόλης
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Jet2.com ενισχύει την παρουσία της στη Λέσβο για το 2025

Η εταιρεία έχει προσθέσει 35.000 θέσεις για το καλοκαίρι του 2025 προς μια σειρά από δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ανάμεσά τους είναι η Λέσβος και η Σκιάθος
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ράβε ξήλωνε με τα Οικολογικά Σχήματα

Σφυρίζει αδιάφορα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την κατανομή των χρηματοδοτήσεων στα σχέδια βελτίωσης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Κομισιόν: Πτώση της κατανάλωσης και των εξαγωγών ελαιολάδου

Οι υψηλές τιμές του ελαιολάδου ενθαρρύνουν την στροφή των καταναλωτών σε άλλα φυτικά έλαια αναφέρει η βραχυπρόθεση ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τομέα του ελαιολάδου