× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανοδικά κινούνται οι τιμές παραγωγού για αρνιά και κατσίκια

Από 6,00 ευρώ ξεκινούν οι τιμές για τα αρνιά από τα 6,50 ευρώ τα κατσίκια στη Λέσβο. Στα 7,00 ευρώ τα αρνιά γάλακτος στη βόρεια Λέσβο

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 6/4/2022

Ανοδικά κινούνται οι τιμές παραγωγού για αρνιά και κατσίκια

Κτηνοτρόφοι της βόρειας Λέσβου αναφέρουν στο «Ν» πως συμφώνησαν να πουλήσουν σε έμπορο κρέατος αρνιά γάλακτος προς 7,00 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή αρκετά υψηλή σε σχέση με τα επίπεδα που διαμορφώνονταν τα προηγούμενα χρόνια και σίγουρα θα «ζεστάνει» τις τσέπες των κτηνοτρόφων.
 
Χονδρέμποροι κρέατος αναφέρουν πως η επικρατούσα τιμή παραγωγού για τα αρνιά (γάλακτος και χόρτου) αυτές τις μέρες βρίσκεται στα 6.00 ευρώ ανά κιλό, όταν τα αρνιά έχουν βάρος μέχρι δώδεκα κιλά. Για τα σφάγια με μεγαλύτερο βάρος η τιμή πέφτει σε χαμηλότερα επίπεδα. Η τιμή παραγωγού για τα λίγα κατσίκια που υπάρχουν διαθέσιμα στη Λέσβο κυμαίνεται από 6,50  ευρώ ως 7,00 ευρώ ανά κιλό. Παράγοντες της τοπικής αγοράς κρέατος θεωρούν πιθανή μια αύξηση της τιμής παραγωγού τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο οι χονδρέμποροι προειδοποιούν πως η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών τους πιέζει προς τα κάτω τις τιμές του αρνίσιου και του κατσικίσιου κρέατος.

To πρωί της Τρίτης 5 Απριλίου στην αγορά της Μυτιλήνης, σε αρκετά κρεοπωλεία, είδαμε αρνιά να πωλούνται  8,50  ευρώ ανά κιλό. Οι ανοδικές τάσεις στις τιμές παραγωγού είναι βέβαιο πως τις επόμενες ημέρες θα οδηγήσουν σε αύξηση και τις τιμές για τους καταναλωτές. Οι τελευταίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το φετινό πασχαλινό τραπέζι.
 

Οι χονδρικές τιμές για αρνιά και κατσίκια

 Την Δευτέρα  4 Απριλίου στο δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών η επικρατούσα χονδρική τιμή για τα εγχώρια αρνιά ήταν 8,00 ευρώ ανά κιλό και για τα κατσίκια 8,50 ευρώ. Οι τιμές για τα αρνιά κυμαίνονταν από 7,00 ως 8,50 ευρώ ανά κιλό και για τα κατσίκια από 7,50 ως 9,50 ευρώ ανά κιλό. Οι χονδρικές τιμές για το αρνίσιο κρέας επιβεβαιώνουν τις αναφορές των χονδρεμπόρων για τις επικρατούσες τιμές παραγωγού  στη Λέσβο αυτές τις μέρες.

 
Πέρυσι την ίδια περίοδο οι χονδρικές τιμές των εγχώριων αρνιών (σύμφωνα με το δελτίο τιμών του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών) κυμαίνονται μεταξύ  5,80 - 6,80 ευρώ ανά κιλό, ενώ το 2020 κυμαίνονταν μεταξύ 5,00 -5,70 ευρώ ανά κιλό.

Η εξέλιξη της αγοράς κρέατος
 
Οι κτηνοτρόφοι της Λέσβου σημειώνουν πως το κλίμα στην αγορά είναι καλό και φαίνεται πως όσο πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα οι τιμές παραγωγού θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής αρνιών θα φύγει προς την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκού νότου καθώς το Πάσχα των Καθολικών προηγείται κατά μια εβδομάδα από το Πάσχα τον Ορθοδόξων.  

 Παράλληλα οι κτηνοτρόφοι  τονίζουν: «Το υψηλό κόστος των ζωοτροφών οδήγησε την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων να πουλήσουν τα αρνιά και τα κατσίκια τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και τους πρώτους μήνες του νέου έτους. Ελάχιστοι είναι αυτοί που κράτησαν ζώα για το Πάσχα».  Η μειωμένη προσφορά ανεβάζει τις τιμές. Ωστόσο έμποροι και κτηνοτρόφοι δεν πρέπει να ξεχνούν πως ακρίβεια περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών που δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν προς 15 ευρώ ανά κιλό το αρνί ή το κατσίκι.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Βαλσαμίδης: Δεν δόθηκαν απαντήσεις για τα μεγάλα έργα της Λέσβου

Κριτική στην Περιφερειακή Αρχή Μουτζούρη από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Νέα εποχή για την πλαζ Τσαμάκια της Μυτιλήνης

Ξεκίνησε τη λειτουργία της νωρίτερα από ποτέ με ολοκαίνουργιο εξοπλισμό, ανακαινισμένα αποδυτήρια, τουαλέτες και είσοδο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Σήμανση και φωτεινή σηματοδότηση στον κόμβο της Αγίας Τριάδας Καλλονής»

Ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Β.Α. Αιγαίου, με αφορμή τα ατυχήματα που έγιναν την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του δρόμου Καλλονής - Σιγρίου
ΔΥΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ

Στο πλευρό των χωριών ο Δήμος Δυτικής Λέσβου

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του ου Αντιδημάρχου Συντονισμού Κοινοτήτων και Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Γιώργου Μακρογιάννης, με τους Προέδρους των 36 τοπικών κοινοτήτων
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συναντήσεις των αιμοδοτών Μυτιλήνης με τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας

Ο Πρόεδρος του ΕΚΕΑ συναντήθηκε με όλα τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΑΜ στη νέα, μόνιμη πλέον αίθουσα όπου διενεργούνται οι εθελοντικές αιμοδοσίες
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Σύσταση της Υπηρεσίας καθαριότητας Μυτιλήνης για τα ογκώδη αντικείμενα

Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύσει για τη Μεγάλη Εβδομάδα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χωρίς φαναράκια η Μεγάλη Παρασκευή, λόγω αντιπυρικής περιόδου

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πασχαλινών εκδηλώσεων του Δήμου Μυτιλήνης. Κύκλοι της πυροσβεστικής αναφέρουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί να πετάξουν φαναράκια
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΚΚΕ στηρίζει την Κίνηση κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών

Η βουλευτής Λέσβου Μαρία Κομνηνάκα συναντήθηκε με μέλη της κίνησης για ελεύθερα βουνά στη Λέσβο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Εχει αδικηθεί η Λέσβος»

Δεν περίμενε τον Ιούνιο του 2023 όταν επισκέφτηκε για πρώτη φορά το νησί ότι θα γίνει πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ο Στέφανος Κασσελάκης στο «Ν»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Βρέθηκαν στον «μαγικό κόσμο των βιβλίων»!

Εντυπωσιακή μουσικο-αφηγηματική παράσταση από την Αθανασία Δαφιώτη και τον Γρηγόρη Μολυβιάτη στην Πέτρα
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό